Deppiga börser i Asien

Asien Aktiemarknaderna i Asien- och Stillahavsområdet handlades nedåt på fredagen, efter att USA:s börser noterats på nytt årslägsta vid stängning på torsdagskvällen. Kinas officiella fabriksdata visade dock en oväntad expansion under augusti.

Vid klockan 7 var det japanska ledande indexet Nikkei 225 var ned med 2,2 procent och satt därmed i förarsätet för nedgången. Techinvestmentbolaget Softbanks aktie handlades ned med 2,2 procent efter att det rapporterats om att omkring 30 procent av personalen i den så kallade Visionsfonden varslas.

Fordonstillverkaren Toyota var ned med 4 procent sedan vd Akio Toyoda upprepat bolagets strategi för elbilstillverkning, trots kritik mot att arbetet inte utvecklas snabbare. Sektorkollegorna Nissan, Mitsubishi Motor och Mazda Motor föll samtliga över 5 procent.

Gamingbolaget Nintendo sjönk också med 4 procent efter att bolaget genomfört en aktiesplit där en aktie delades i tio för att minska priset och locka nya ägare.

Nedgångarna i Kina var lindrigare. Hongkong-indexet Hang Seng sjönk tillbaka med 0,1 procent medan nedgången i Shanghaiindex var ned med 0,2 procent. Kinas inköpschefsindex för industrin kom in på 50,1 i september, jämfört med 49,4 i augusti och högre än Trading Economics-prognosen på 49,6.

Noterbart bland enskilda aktier i regionen var också att flera av Apples leverantörer handlades ned. Den taiwanesiska chiptillverkaren TSMC var ned med 2,2 procent, sedan rekommendationen för Apples aktie sänkts till neutral från köp av Bank of America, motiverat av makroekonomiska utmaningar och pressad konsumtion.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -