Breda uppgångar på New York-börserna

USA De amerikanska börserna avslutade onsdagens handel starkt efter en osäker inledning. Apple drogs dock inte med i uppgången efter rykten om minskad produktion. Bättre gick det för Biogen efter positiva studieresultat.

Vid stängning hade S&P 500 stigit 2 procent till 3.719. Det motsvarade en uppgång på 1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Dow Jones industriindex handlades i sin tur upp med 1,9 procent till 29.682, samtidigt som Nasdaqs kompositindex avancerade 2,1 procent till 11.052.

Uppgångarna var dessutom breda. Av Dow Jones industriindex 30 komponenter var endast Apple samt Procter & Gamble på rött och hos S&P 500 var endast 15 aktier i negativt territorium.

Biogen var dagens stora vinnare med ett kurslyft på 40 procent. Rusningen orsakades av att Biogens japanska partner Eisai meddelat att deras experimentella läkemedel mot alzheimers kraftigt bromsat sjukdomens utveckling i en studie. Eisai avser att lämna in marknadsansökningar i USA, Japan och Europa innan utgången av mars 2023.

Apple backade 1,3 procent sedan Bloomberg rapporterat, med hänvisning till källor, att teknikjätten inte planerar att skala upp produktionen av den nya Iphone 14, sedan den förväntade höga efterfrågan uteblivit.

Halvledarbolaget Qualcomm, som har Apple som kund, pressades också. Aktien tappade 1,2 procent.

Fortsatt bland teknikbolag lyfte Netflix 9,3 procent. Atlantic Equities höjde sin rekommendation till övervikt med motiveringen att Netflix billigare och annonsbaserade prenumeration kan lyfta aktien med 26 procent.

Nättaxitjänsten Lyft har meddelat att bolaget kommer att frysa anställningar till slutet av innevarande år. Det följer ett tidigare uttalande om att bolaget ska bromsa anställningen "dramatiskt" i syfte att minska kostnaderna. Lyft steg 2,4 procent.

Cannabisbolaget Canopy Growth har aviserat planer på att avyttra sin detaljhandelsverksamhet i Kanada. Beskedet kommer efter att Canopy tidigare i år senarelagt den planerade för när bolaget ska vara lönsamt. Canopy Growth stärktes 5,3 procent på nyheten.

Det var inte bara breda uppgångar på aktiemarknaden, utan även på råvarumarknader. Brent- och WTI-oljan ökade runt 3–5 procent, samtidigt som guldpriser steg 2 procent.

Bland S&P 500:s oljebolag var Marathon Petroleum upp mest med 7,8 procent. Jättarna Exxon Mobil och Chevron stärktes i sin tur 3,6 respektive 3,4 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 23 punkter till 3,72 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -