Mina tre enkla fondportföljer

Fonder Det har gått snart ett år sedan jag genomförde ett fondbyte i mina tre enkla portföljer. Det är tre fondportföljer med olika risknivå som ska inspirera till ett enkelt fondsparande.

De tre fondportföljerna har olika risknivå och avgiftsnivå. Du kan välja att använda fondportföljerna rakt av eller enkelt byta ut någon eller några av fonderna till dina egna favoritfonder. Det går även utmärkt att ändra i de föreslagna vikterna för att justera risknivån efter eget tycke och smak.

Det senaste året varit tufft. När vi summerar avkastningen sedan senaste fondbytet lyser alla fondportföljer rött. Med tanke på det usla börshumör som dominerat i år innebär det att fondvalet med lägst risk har klarat det senaste året lindrigast.

Snåljåpen

Min första fondportfölj som är för den priskänslige eller prismedvetne fondspararen har jag valt att kalla ”snåljåpens” fondval. Fondportföljen innehåller uteslutande billiga indexnära fonder. Ett val som varit bra det senaste året. Snåljåpen har backat med drygt 3 procent sedan slutet på oktober i fjol.

Resultatet får anses bra och är i nivå med en global indexfond. Samtidigt har Stockholmsbörsen backat med drygt 27 procent. Det är värt att notera att USA-indexfonder och Globalindexfonder är dollartunga och har gynnats av den exceptionella uppgången i US-dollarn.

Dollarn har stärkts med drygt 31 procent mot kronan under perioden, så utan den uppgången skulle även USA- och globalindexfonder ha en nedgång i klass med Stockholmsbörsen.

Högst avkastning under perioden av fonderna hade Länsförsäkringar USA indexnära på drygt 5 procent. Näst högsta avkastning levererade Avanza Global på knappt 4 procent. Gratisfonden Avanza Zero har haft det tuffast och backat med 20 procent vilket är mindre än nedgången för index över Stockholmsbörsens alla bolag.

Tanken med Snåljåpen är att skapa en bas med billiga och bra förvaltade indexnära fonder, som följer index på olika regioner för att få en bra riskspridning. Fondportföljen kommer aldrig att klå index, för fonderna har en förvaltningskostnad som drar ner avkastningen. Men nu handlar det inte om att klå index utan följa index och veta vad du får för pengarna.

Snåljåpen Inriktning Avgift* Vikt vikt. avg.
Avanza Global Global 0,11% 15% 0,02%
Länsförsäkringar USA indexnära USA 0,20% 15% 0,03%
Avanza Europa Europa 0,17% 15% 0,03%
Avanza Zero Sverige 0,00% 15% 0,00%
Spiltan Räntefond Sverige Räntor 0,10% 40% 0,04%
Källa: Morningstar    0,00% 100% 0,11%
*Årlig förvaltningsavgift

 

I snåljåpens fondportfölj har jag kvar alla fonderna sedan tidigare som samma riskspridning och regionfördelning. Vi ska inte ändra på ett vinnande koncept. Räntefondsvalet är fortfarande Spiltans Räntefond Sverige. Det är den enda fonden i portföljen som är aktivt förvaltad, men till en avgift i nivå med en indexnärafond.

Jag har valt att låta räntefondens andel fortsätta var hög på 40 procent av snåljåpens fondportfölj. Du justerar risknivån enkelt genom att öka eller minska räntefondens andel. Vill du ta mer risk minskar du räntefondens andel och vice versa.

De fyra indexfonderna får en vikt på 15 procent vardera. Den årliga totalavgiften landar på låga 0,11 procent.

Latmasken

Fondportfölj ”latmasken”, erbjuder högre risk och är kryddat med några aktivt förvaltade fonder för att skapa möjlighet till högre avkastning. Just den högre risken har gjort att avkastningen sedan förra fondbytet i oktober i fjol landar på minus 5,3 procent.

I toppen hittar vi även här Länsförsäkringar USA indexnära tillsammans med Avanza Global. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har haft mest motvind och backat med knappt 24 procent.

Värt att notera är att latmasken skapar högre avkastning än snåljåpen på en uppåtgående börs, det har vi sett under tidigare år.

Latmasken Inriktning Avgift* Vikt vikt. avg.
Avanza Global Global 0,11% 20,0% 0,02%
Länsförsäkringar USA indexnära USA 0,20% 20,0% 0,04%
Swedbank Robur Access Asien Europa 0,36% 20,0% 0,07%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Sverige 0,26% 20,0% 0,05%
IKC Avkastningsfond Räntor 0,90% 20,0% 0,18%
Källa: Morningstar    0,00% 100% 0,37%

*Årlig förvaltningsavgift

Jag genomför ett fondbyte i fondportfölj ”latmasken” och lämnar Europa till fördel för Asien. AMF Aktiefond Europa får lämna när jag satsar på den indexnära fonden Swedbank Robur Access Asien. Fonden ger en bra exponering mot det snabbväxande Asien till en årlig avgift på 0,36 procent.

Samtidigt ökar jag aktiefondernas andel till 20 procent vardera och minskar räntefondens andel till 20 procent. Även här går det utmärkt att öka eller minska räntefondens del för att justera risken i den egna portföljen.

Övriga fondval i Latmaskensfondportfölj är desamma som i fjolårets portfölj. Den årliga avgiften för Latmaskens fondportfölj landar på 0,37 procent per år.

Fondatleten

Det fondvalet med högst risktagande och största möjlighet att få en högre avkastning än index i sin fondportfölj är sedan tidigare ”Fondatleten”. Den utgår ifrån aktivt förvaltade fonder och investerar inte i någon räntefond.

Sedan förra fondbytet i slutet på oktober i fjol har Fondatletens avkastning haft det allra tuffast. Totalt har den tappat drygt 26 procent i värde, lite mindre än bred Stockholmsbörsens nedgång om det skulle vara ett plåster på såret.

Att avkastningen är så svag med de aktivt förvaltade fondvalen i Fondatleten har att göra med att en majoritet av investeringarna varit i tillväxtorienterade bolag.

Sedan februari 2021 har det varit en fördel för mer värdebaserade bolag. Och det belyser precis risken med aktivt förvaltade fonder att under ett enskilt år eller en längre period, kan de avkasta betydligt sämre än index.

Men tanken och idéen med aktivt förvaltade fonder är investeringen ska vara långsiktigt och överbrygga en sämre avkastning enskilda år.

Det är två fonder som drar ner Fondatletens avkastning. Placeras gamla trotjänare bland USA-fonder med tillväxtbolagsfokus, MS INVF US Growth, har trots dollaruppgången halverats i värde under perioden. Investerarsentimentet har inte premierat tillväxtbolag i USA utan många har valt att sälja den typen av tillgångar.

TIN Ny teknik är den andra fonden med rejäl motvind. Fonden satsar på innovativa tillväxtbolag och har backat 44 procent under perioden.

Baksidan med aktivt förvaltade fonder har nu visat sig på det mest påtagliga sättet. Under enskilda år kan avkastningen ta stryk då en aktiv fondförvaltare kan avvika mycket från index och ha en investeringsinriktning som inte är populär för tillfället.

Jag väljer att genomföra ett fondbyte i Fondatletens fondportfölj. Jag byter ut TIN Ny teknik och tar in Fidelity Global Technology Fund. Det är en teknikfond med globalt investeringsmandat.

Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

Fondatleten Inriktning Avgift* Vikt vikt. avg.
Storebrand Global Solutions A Sek Global 0,77% 20% 0,15%
MS INVF US Growth USA 1,80% 20% 0,36%
Öhman Emerging Markets Tillväxtmarknad 1,05% 20% 0,21%
Fidelity Global Technology Teknik 1,90% 20% 0,38%
Spiltan Aktiefond Stabil Sverige 1,50% 20% 0,30%
Källa: Morningstar    1,40% 100% 1,40%

*Årlig förvaltningsavgift

Fidelity Global Technology Fund är även med i Placeras utvalda fonder. Fonden placerar sig i toppen för fondkategorin teknikfonder och har fem stjärnor av Morningstar. Den årliga avgiften är 1,9 procent.

När det gäller fonden MS INVF US Growth låter jag den vara kvar i fondportföljen och tänker att fondens innehav nu är billiga och det är lätt att hoppa på en värdebaserad USA-fond och komma fel. Någon gång svänger pendeln över till fördel för tillväxtbolag.

Den totala avgiften för Fondatleten landar på 1,4 procent per år.

Alla tre fondportföljerna ger dig en bra grund för fondsparande i flera år. En enkel tumregel är att ju fler aktivt förvaltade fonder man investerar i ju oftare krävs utvärdering. För att säkerställa att förvaltaren fortfarande levererar som det är tänkt. Det kan vara på sin plats att se över fondportföljen en gång per år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -