Gott om billiga nordiska aktier

Börs För ett år sedan var det inte många nordiska aktier som stack ut som billiga. När vi lägger ut ett nytt finmaskigt värderingsnät idag fastnar desto fler aktier.

I augusti i fjol tog vi fram en lista på nordiska aktier som, trots ett uppskruvat börshumör, fortfarande hade en attraktiv värdering. Vi nöjde oss dock inte med låga vinstmultiplar utan satte också upp hårda krav på flera andra parametrar.

Målet var att hitta bolagen som lyckades kombinera en låg värdering, hög direktavkastning, begränsad skuldsättning och som redan var bevisat intäkts- och vinstbringande.

Kraven vi ställde var:

1. Inga mikrobolag. Bara bolag med börsvärden på minst 300 miljoner dollar.

2. Inga förhoppningsbolag. Minst 300 miljoner dollar i väntad årsförsäljning.

3. Ett p/e-tal, börsvärde i förhållande till nettovinst, på max 15 för nästkommande helårs vinstprognos.

4. Bolag med bra utdelning. Minst 4 procent i direktavkastning.

5. Begränsad skuldsättning. Vi satte ett tak på 0,5 för nettoskuld/eget kapital.

6. Inga förlustbolag. Minst en rörelsemarginal på 5 procent.

Samtliga ribbor var det bara 15 bolag som klarade av att hoppa över den gången, men så var börsen också stekhet och index stod nästan lika högt som vid toppen strax efter årsskiftet i år. Bland aktierna som kvalade in fanns en överrepresentation av råvarubolag och speloperatörer (som då var lyckligt ovetande om att Nederländerna snart skulle dra åt licenskranarna).

Aktierna som kvalade in augusti 2021

Tar man ett genomsnitt på kursutvecklingen för de här aktierna så har de fallit med 11 procent sedan publiceringen den 17 augusti i fjol. Ingen vinstaffär att köpa hela gänget med andra ord men trots allt bättre än ett Nordenindex som har fallit med 20 procent under samma period.

Utvecklingen har samtidigt varit extremt spretig bland de olika aktierna. Medan ett uppköp har lyft Leo Vegas och omvandlingen till vindbolag har fått Lundin Energy att flyga har Ferronordic kollapsat till följd av Rysslands invasion av Ukraina. En befarad tvärnit för bostadsmarknaden har också gått hårt åt Bonava, Huscompagniet och Electrolux.

Vilka är då aktierna som fastnar i nätet om vi gör om samma övning idag?

Till att börja med kan man konstatera att värderingsläget är helt annorlunda efter ett händelserikt år och det gör att mer än 40 bolag fastnar om vi behåller samma krav. Det är i mesta laget och vi kostar därför på oss att bli mer kräsna den här gången och krymper nålsögat till att p/e-talet för nästa år måste vara 10 eller lägre.

Vi skruvar också upp utdelningskravet till minst 5 procents direktavkastning. För att undvika enstaka prognoser som ligger helt snett använder vi också en nedre gräns på minst tre analysfirmor som bidrar med prognoser för att vi ska ta med aktien. Trots dessa skärpningar är det 21 aktier som kvalar in.

En del känner vi igen, som spelbolaget Betsson, Electrolux och det danska cigarrbolaget STC medan andra är nya. Däribland det finska husgerådsbolaget Fiskars och danska smyckesbolaget Pandora.

Liksom tidigare är stål- och andra råvarubolag flitigt förekommande bland lågmultipelbolagen men värt att notera är att nu hittar man även flera traditionella industribolag som Konecranes, SKF och Alimak. En tydlig signal om att aktiemarknaden är orolig för att en lågkonjunktur ska mosa de vinstprognoser som branschanalytikerna har målat upp för 2023.

 

Bolag Land och sektor P/e 2023 Direktavk. (%) 2022
AP Moller Maersk DK, transport 3,4 38,7
Alimak  SE, hisslösningar 8,4 5,8
Betsson SE, speloperatör 8,7 5,6
BillerudKorsnas  SE, förpackningar 9,0 6,4
Boliden  SE, gruvbolag 10,0 7,5
Electrolux  SE, vitvaror 7,9 7,7
Elkem NO, aluminium 5,8 15,8
Equinor NO, olja 5,6 7,0
Fiskars FI, hushållsvaror 9,2 5,3
Konecranes FI, industri 7,6 6,3
Metsa Board FI, papper 7,6 7,1
Nobia SE, kök 5,7 10,3
Norsk Hydro NO, aluminium 7,7 13,9
Outokumpu  FI, stål 6,0 8,3
Pandora DK, smycken 6,5 5,0
SKF SE, industri 8,4 5,1
SSAB  SE, stål 7,4 15,8
STC DK, tobak 6,0 7,2
TietoEvry SE, konsult 9,4 6,3
Uponor  FI, byggmaterial 9,4 5,5
Valmet FI, papper 9,4 6,3
Källa: S&P Global      

 

Som tabellen över de 21 bolagen visar är direktavkastningen i några fall inte bara bra utan extremt hög. Här måste man vara på sin vakt för det är inte sällan bolag i sektorer som har haft en exceptionell intjäning i år och den utdelning som bolagen kan ge idag är långt ifrån säkert att man kan upprepa imorgon.

Att det just nu är ovanligt lätt att hitta lågvärderade och högavkastande bolag säger en del om att börsen redan har gått hårt åt många aktier. Det öppnar intressanta köplägen och en del av aktierna på listan kommer med all säkerhet att studsa upp likt badbollar som har tryckts ned till poolbotten.

Tyvärr bör man även utgå ifrån att en del också kommer att visa sig vara så kallade värdefällor som ser billiga ut men som ändå kommer att få det tufft framöver om de förväntade vinstnivåerna inte infrias.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -