Bara räntor och dollarn fortsätter upp

Makroveckan Inflations- och konjunkturoron har tagit ett stadigt grepp över finansmarknaden. Det mesta på marknaden sjunker med några tydliga undantag i form av räntor och amerikansk dollar.

Det var något av en slakt på de flesta av världens börser under förra veckan. Den svenska börsen backade med 5,3 procent, S&P500 tappade 4,6 procent och Stoxx600 4,4 procent. Under helgen tillkom dessutom en rejäl slakt av pundet och oljepriset. Ett fat Brentolja kostar nu kring 85 dollar per fat. Något som ändå väcker visst hopp för plågade hushåll runt om i världen.

Att pundet nu tagit över från kronan och yenen som värsta skvalpvalutan beror i huvudsak på att marknaden misstror den nya brittiska regeringen och deras stimulansåtgärder. Bland annat har den nya finansministern Kwasi Kwarteng utlovat stora skattesänkningar och andra finanspolitiska stimulanser som spär på ett redan oroväckande stort underskott i statsfinanserna. Brittiska räntor har dessutom rusat uppåt på beskeden och Bank of England väntas behöva rycka ut med nya räntehöjningar för att bland annat stötta pundet.

Allt på finansmarknaden går dock inte ner utan räntorna och den amerikanska dollarn fortsätter oförtrutet sin resa uppåt. Den amerikanska tvåårsräntan är nu uppe på 4,2 procent och tioårsräntan ligger på 3,77 procent.  En dollar kostar 11,35 kronor och en euro har halkat ner till 0,96 dollar.

Det fortsätter att vara stort fokus på inflation och risk för recession.

Veckan inleds med en uppdaterad konjunkturprognos från OECD och på onsdag ska Konjunkturinstitutet presentera sin syn på svensk ekonomi. Det lär bli en hel del neddragningar och frågan är om prognosmakarna törs börja spekulera i en kommande recession. Kanske inte ännu men det börjar onekligen se kärvt ut.

Från Riksbanken sida kommer en strid ström av tal under veckan samt ett penningpolitiskt protokoll. Den dramatiska räntehöjningen kanske får en förklaring men mest nyfikna är vi ändå på hur banken resonerade när de la fram ett förhållandevis mjukt räntescenario. Enligt detta är det trots allt bara räntehöjningar på 0,75 procentenheter som återstår innan räntetoppen är nådd. Stannar Riksbankens styrränta på 2,50 procent ska vi nog vara glada.

Det lär dessutom bli en hel del fokus på den inflationssiffra för EMU-området som publiceras på fredag men en del enskilda länder som rapporterar innan dess. Prognoserna säger att septemberinflationen ska stiga till 9,7 procent men vi skulle inte bli det minsta förvånade om KPI-inflationen landar en bit över de symboliska 10 procenten. Mot den här bakgrunden blir det också högintressant att följa vad ECB-chefen Christine Lagarde säger vid onsdagens tal. Det kan bli en del tuffa besked.

Måndag

OECD publicerar en uppdatera konjunkturprognos och det är väl ingen vild gissning att det blir nya neddragningar. Vi får se om de törs gå så långt som till en recession i delar av världen. Det tyska IFO-indexet väntas ha fortsatt ner till riktigt dystra nivåer.

Tisdag

Det hålls ett flertal tal från riksbanksdirektionens sida under veckan. Vi lyssnar i första hand på vad Stefan Ingves har att säga. Vi väntar oss att hushållsutlången tappat lite fart i augusti då bostadsmarknaden börjat svalna av. Humöret hos de amerikanska hushållen kan möjligen ha tickat upp en bit i september när bensin- och energipriser fallit men försäljningen av bostäder fortsätter trots det ner.

Onsdag

Konjunkturinstitutet släpper en ny konjunkturbarometer och en färsk konjunkturprognos. Lär bli lite dyster läsning men förhoppningsvis fortsätter industrin att gå riktigt hygglig. Men vi lyfter ändå en liten varningsflagg. Detaljhandelssiffror för augusti lär också sätta lite tonen för synen på svensk ekonomi. ECB-chefen Christine Lagarde håller tal och vi väntar oss ett ganska tufft budskap. Även Fed-chefen Jerome Powell gör ett framträdande på estraden.

Torsdag

Konjunkturbarometer för EMU-området. Lär bli svagare siffror. Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och då får vi mer kött på benen kring hur de resonerade när de la fram en så pass mjuk räntebana.

Fredag

Fullt fokus på inflationssiffrorna för EMU-området. Det finns en påtaglig risk för att inflationen stiger över 10 procent i augustimätningen. I så fall en lite symbolisk nivå som lär sätta skräck i ECB.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -