På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Aktierna som studsat upp mest i år

Börs Parallellt med att Stockholmsbörsen når nya årslägstanivåer finns en hel rad bolag som går på tvärs och har vänt uppåt. Här är aktierna som har studsat kraftigast från botten i år.

Riksbankens bamsehöjning av styrräntan med 1 procentenhet tidigare i veckan fick Stockholmsbörsen att ta ett nytt kliv nedåt och efter att Fed på onsdagen höjt sin ränta fortsatte index att falla. Den tidigare börsbotten från månadsskiftet juni/juli är därmed passerad och både det breda indexet OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 noterar nu nya årslägsta.

I skuggan av indexnedgången och de nya bottennoteringarna är det samtidigt en synnerligen spretig utveckling man ser bland enskilda bolag. Medan en del aktier ligger kraftigt på minus i år finns det andra som ser ut att ha bottnat och som har studsat upp kraftigt trots indexmotvinden.

I tabellen nedan har vi listat alla aktierna på ordinarie Stockholmsbörsen som har stigit med 50 procent eller mer från sin egen bottenkurs under 2022.

Aktie Kursutv. från årsbotten
IRRAS 260%
Orrön Energy 204%
Arctic Paper 168%
Eniro Group Pref B 150%
Camurus 109%
BONESUPPORT HOLDING 108%
Saniona 106%
LeoVegas 99%
OX2 99%
Oncopeptides 97%
Viking Supply Ships B 96%
Vicore Pharma Holding 96%
Eolus Vind B 84%
Hexatronic Group 83%
International Petroleum Corp. 80%
SAAB B 73%
Cary Group Holding 72%
B3 Consulting Group 72%
Arise 72%
Swedish Match 71%
Net Insight B 69%
Africa Oil 64%
Havsfrun Investment B 63%
Mildef Group 58%
Norva24 Group 58%
Munters Group 55%
Gaming Innovation Group 54%
NIBE Industrier B 52%
EnQuest PLC 52%
Hoist Finance 51%
Bong 51%
Dedicare B 50%
Källa: Infront  

 

Allra mest har medicinteknikbolaget Irras studsat. Den längre kursgrafen för bolagets aktie är inte rolig men sommarens fulltecknade företrädesemission och nya finansiella mål har fått fart på aktien, som dock har tappat mark igen senaste veckorna.

En annan volatil aktie inom hälsosegmentet är Oncopeptides som trots de senaste dagarnas jojo-färd nästan har dubblats från bottennivån i våras. Bolagets läkemedel för blodcancer ska utvärderas av amerikanska FDA i veckan så fortsatt stora rörelser i aktien är att vänta.

I övrigt är det två större trender som har satt avtryck på listan över de största studsarna.

Den ena är ett ökat fokus på höga energipriser och behovet av en energiomställning. Vindkraftsbolag som Orrön Energy, som är det nya namnet på Lundin Energy efter att bolaget har ömsat skinn, OX2, Eolus Vind och Arise har alla lyft ordentligt. De höga energipriserna har även bidragit till att lyfta Nibe, vars potential att sälja värmepannor nu förbättras, samt oljebolag som IPC och Africa Oil.

Den andra trenden som går att utläsa är uppköpsaktiviteten. Tre bolag har stuckit iväg tack vare utköpsbud och det är Leo Vegas, Cary Group och Swedish Match. Haldex hade sin sista handelsdag på börsen i fredags efter deras utköp, men annars hade de också kvalat in på topplistan.  

Andra aktier som sticker ut är Saab där Ukrainakriget har förändrat synen på både bolaget och aktien under året, samt Munters vars massiva orderingång inom datacenters har fått aktien att gå på tvärs med övriga verkstadssektorn.

Vänder vi på resonemanget och letar efter aktierna som fallit mest från sina egna toppnivåer i år är det förstås inga problem att hitta stora förlorare ett börsår som detta. Listan göras lång men vi har begränsat tabellen nedan till aktierna som har tappat 70 procent eller mer.

Aktie Kursutv. från årstoppen
Isofol Medical -93%
Ferronordic -91%
BICO Group -90%
Sinch -87%
Storskogen Group B -85%
BHG Group -83%
Pierce Group -83%
SBB B -81%
RVRC Holding -81%
Logistea A -80%
IRRAS -80%
Cantargia -79%
VNV Global -77%
K-Fast Holding B -76%
K2A Knaust & Andersson B -75%
Abliva -74%
Vivesto -74%
Enea -74%
Mips -74%
Rizzo Group B -73%
Anoto Group -73%
Strax -72%
Oncopeptides -72%
Corem Property Group B -72%
Boule Diagnostics -71%
Oscar Properties Holding -70%
Källa: Infront   

 

Här hittar man den stora förloraren på Ukrainakriget, maskinåterförsäljaren Ferronordic, samt Isofol Medical som rasat efter negativa forskningsbesked. Även 3D-bioskrivarbolaget Bico har säckat ihop efter svaga resultat och besparingsprogram.

Stora nedgångar syns även i fastighetssektorn där SBB utmärker sig med över 80 procents nedgång.

Den svettiga utvecklingen inom e-handel efter pandemin är också märkbar med kandidater som BHG, Pierce och RVRC alla mer än 80 procent ned från årsrekorden. Förvärvskanoner som Storskogen och Sinch tillhör också de stora förlorarna när aktiemarknaden har vänt högvärderade tillväxtbolag ryggen i år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -