75 eller 100 punkters höjning?

Makrokommentar Svensk inflation fortsätter att röra sig uppåt även om augustiutfallet inte riktigt nådde upp till de allra värsta farhågorna. Att Riksbanken höjer räntan med minst(!) 0,75 procentenheter i nästa vecka tar vi på Placera numera för givet.

Efter tisdagens överraskande höga amerikanska inflationsutfall hade spänningen stigit inför de svenska och brittiska inflationssiffrorna som publicerades under onsdagsmorgonen. Och visst ligger inflationen högt även här även om utfallen inte var riktigt lika illa som befarat.

Den breda inflationen, KPI, steg i augusti till 9,8 procent i Sverige. Den siffran kom in i linje med förväntningarna. KPIF, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål, steg från 8,0 i juli till 9,0 procent i augusti. Visserligen en tiondel under analytikernas prognoser men långt över Riksbankens egen prognos på 7,5 procent. Mätt från juli till augusti steg priserna med 1,5 procent. En ovanligt stor månadsförändring som väcker lite farhågor inför de kommande månaderna.   

KPIF exklusive energipriser steg från 6,6 till 6,8 procent. Det här måttet på inflationstakten har blivit allt mer populärt att hänvisa till. Framför allt nu när energipriserna pendlar rejält. Enligt SCB:s mätningar ligger elpriset i augusti 51,4 procent över nivån för ett års sedan. Så bara den delkomponenten drar upp den generella inflationstakten med 1,8 procentenheter.

Det som fortsätter att sticka ut är ändå den påtagliga bredden i prisuppgångarna. I stort sett allt som ingår i SCB:s varukorg stiger i pris och i många fall rör det sig om tvåsiffriga uppgångar. Ur skörden kan nämnas att livsmedelspriserna stigit med 14 procent på ett år, andra hushållsvaror är upp med 11,9 procent och bilar med 9,7 procent.

Men hur än inflationen mäts så kan det konstateras att inflationen ligger skyhögt över Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

Sannolikheten för att Riksbanken drar till med en räntehöjning på minst 0,75 procentenheter på nästa veckas penningpolitiska möte rakar ytterligare i höjden efter augustisiffrorna. Till den höga inflationstakten kan dessutom läggas en tajt arbetsmarknad då arbetslösheten fortsätter att sjunka. Däremot syns ännu ingen större effekt i form av stigande löner men här väntar förstås svåra löneförhandlingar framöver. En liten indikation på hur arbetsmarknadens parter ser på löneutrymmet får vi i torsdagens Prospera-mätning av inflationsförväntningarna som den här gången inkluderar parterna. Sannolikt en mätning som Riksbanken kommer att studera med lupp.

I Storbritannien sjönk inflationstakten (KPI) från 10,1 procent i juli till 9,9 procent i augusti. Det var en bit under förväntningarna om en uppgång till 10,2 procent. Så en räntehöjning från Bank of England väntar på det senarelagda mötet i nästa vecka. Bank of England var snabba ur startgroparna med räntehöjningar så inte helt givet att även de drämmer till med en monsterhöjning. Även om det är huvudscenariot. Hur den brittiska inflationen utvecklas framöver beror i hög grad på om det föreslagna pristaket på energi slår igenom. Om detta inte realiseras kan brittisk inflation gå upp till hiskeliga 20 procent i början av nästa år.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -