Tre skinande aktier noterade i USA

Aktier Den gröna omställningen accelererar och strålkastarljuset riktas nu mot bland annat solenergi. Placera har listat tre USA-noterade aktier verksamma inom sektorn.

Fler och mer omfattande klimatmål ger förnyelsebar energi vind i ryggen, dessutom accelererar trenden nu när beroendet av Ryssland ska byggas bort. Europa kommer bland annat göra det lättare att få tillstånd till solenergiinvesteringar. 

Även på andra sidan atlanten görs stora investeringar inom förnybar energi. USA:s gröna omställningspaket har klubbats igenom vilket kommer fortsatt gynna de förnyelsebara bolagen. 

Elförbrukningen i samhället ökar konstant i och med elektrifieringen av samhället och de höga elpriserna gör att investeringskalkylen i solpaneler ser mer aptitlig ut.

Det israeliska bolaget Solaredge är marknadsledaren inom växelriktare som behövs för att omvandla likströmmen till förbrukningsbar växelström. Bolaget tillverkar även andra delar som behövs för att solpaneler ska fungera. Exempelvis har Solaredge en app (som gör det möjligt för kunderna att få en översyn av sin elproduktion), batterier och laddningslösningar för elbilar. 

Idag ligger rörelsemarginalerna på drygt 10 procent. Det är dock ingen glädjande marginalhistorik i Solaredge eftersom marginalerna i princip fallit konstant sedan fem år tillbaka. 

I fjol uppgick försäljningen till nästan 2 miljarder dollar och efter att aktien gått upp 10 procent i år hamnar börsvärdet på 18 miljarder dollar. Baserat på innevarande år handlas Solaredge till en ev/sales-multipel på 6.

Konkurrenten Enphase har ett marknadsvärdet på hela 40 miljarder dollar och aktien är upp 70 procent i år. 

Enphase och Solaredge:s verksamheter är väldigt lika varandra. En skillnad är att Solaredge erbjuder växelriktare med ett centralt system som inte sitter under solpanelerna, utan kan istället sitta exempelvis på byggnadens vägg. En annan skillnad är att tillväxten och marginalerna är högre i Enphase.

Enphase:s rörelsemarginaler ligger idag på drygt 15 procent men även här ser vi marginalpress. Baserat på innevarande års estimat uppgår ev/sales-multipeln till 19.

Ett mindre USA-bolag är Stem som ifjol gick in till börsen genom en SPAC. Börsvärdet ligger idag på 2,5 miljarder dollar och aktien är ner 10 procent i år. 

Bolaget är verksamt inom två olika områden, hårdvarudelar med energilagringssystem där och mjukvarudelen. Inom hårdvaru-segmentet ligger bruttomarginalerna på ungefär 15 procent vilket är betydligt sämre än mjukvarudelen som har runt 80 procent.  

Bolagets AI-mjukvara Athena hjälper kunderna att få bättre avkastning på sina solenergiinvesteringar. Athena:s AI-algoritm kan med hjälp av exempelvis prognoser om väder och elpriser maximera värdet på en solcellsinvestering.  

Merparten av omsättningen kommer från hårdvara men det kan bli en intressant marginalexpansion om mjukvaran kan fortsätta ta en större del av den totala omsättningen. 

Den närmaste konkurrenten till bolaget är Teslas energimjukvara. Än så länge blöder Stem pengar. Stem handlas baserat på innevarande år till en ev/sales-multipel på 7.

Det finns en marginalpress inom solenergibranschen som beror på ökade materialkostnader och energipriser (det krävs mycket el för att tillverka komponenterna) men framförallt handlar det om att marknaden är väldigt konkurrensutsatt vilket gör det svårt att få igenom prishöjningar.  

Ev/sales  2022e 2023e 2024e
Solaredge  6 4 3,5
Enphase  19 15 12
Stem  7 3 2,5
       
       
Oms tillväxt, %  2022e 2023e 2024e
Solaredge  55 25 20
Enphase  65 35 20
Stem  210 75 45

 

En förklaring till att aktierna är högvärderade är främst det underliggande köptrycket som finns. Institutioner vill miljöprofilera sig och köper därför solenergiaktier.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -