Vinnare i energikrisens spår

ANNONS Elpriset har rusat till rekordnivåer. Det innebär högtryck för såväl tillverkare av solceller som batteritillverkare. Nu startar en fond med fullt fokus på gröna omställningsbolag.

Den 19 september startar fonden Lannebo Europe Green Transition. Fonden är en så kallad mörkgrön fond vilket innebär att den endast investerar i bolag som bidrar till Europas gröna omställning.

”För oss är den gröna omställningen en uppenbar investeringsmöjlighet. För klimatsatsningarna är inte tomma ord utan något som sker nu och som sker med kraft”, säger Ulrik Ellesgaard, förvaltare av Lannebo Europe Green Transition.

Investera i fonden här

I dag kommer 40 procent av Europas energi från kol, olja och gas. I EU finns en stor samstämmighet om att detta ska minskas kraftigt, inte minst då beroendet av rysk energi visat sig vara också en säkerhetspolitisk belastning. Analyshuset Bloomberg räknar med att sol- och vindkraft om 30 år kommer att utgöra hälften av världens energikonsumtion.

”Vi har här flera sektorer som kommer att ha kraftig medvind i årtionden framöver. I vissa fall har värderingarna också stigit kraftigt men bland de mindre bolagen finns gott om dolda pärlor som vi menar ännu inte fått den uppvärdering de förtjänar”, säger Carsten Dehn, förvaltare av Lannebo Europe Green Transition.

Förvaltarteamet har lång erfarenhet av att förvalta fonder med inriktning mot europeiska aktier. Till skillnad mot många andra svenska Europafonder har de inte haft något ’home bias’ med en stor andel svenska aktier i fonderna.

”Kanske är det för att vi är danskar... Nej, det finns såklart många fina svenska bolag men Europa är en stor marknad. Vi letar överallt och hittar förhoppningsvis många fina bolag som en aktieintresserad sparare i Sverige skulle missa”, säger Carsten Dehn.

Ett svenskt bolag som förvaltarteamet dock lyft fram som exempel är fönstertillverkaren Inwido som de äger i sin första fond.

”I Frankrike har regeringen nyligen beslutat att bostäder med lägsta energiklassning inte får hyras ut efter 2028 och EU väntas följa efter. Ett bolag som då tillverkar väl isolerade fönster och dörrar har givetvis ett bra läge att växa”, säger Ulrik Ellesgaard.

Lannebo Europe Green Transition går att investera i inför starten den 19 september via Avanza.

Investera i fonden här

Fakta Lannebo Europe Green Transition

Inriktning: Aktiefond med fokus på små och medelstora europeiska bolag. Fonden investerar endast i bolag som bidrar till Europas gröna omställning och är en så kallad artikel 9-fond.

Förvaltare: Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard samt analytiker Philip Andreasen.

Förvaltningsavgift: 1,6 % fast avgift.

Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad och informationsbroschyr finns på Lannebo.se

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -