Ägarbyte största hoppet för United

Aktieanalys Rykten om ett ägarbyte i den klassiska storklubben Manchester United, pådrivet av Elon Musks twittrande, har fått fotbollsaktien att vakna till liv på börsen. Tror man på en snar ägarrockad kan aktien vara intressant.

Liket lever, både på fotbollsplanen och på börsen. Efter en usel start på årets Premier League säsong i Storbritannien har Manchester United tagit sig i kragen och med fyra raka vinster under den nya tränaren Erik ten Hag har supportrarnas ilska lagt sig något.

Att holländaren tagit med sig vassa spelare som Antony och Martinez från sin gamla klubb Ajax är förvisso tuffa nyheter för lagets svenska spelare Victor Lindelöf och Anthony Elanga, men så här långt goda nyheter för tabellpositionen.

Supportrarnas ilska de senaste åren har inte minst riktats mot storägaren, den amerikanska familjen Glazer, som beskylls för att ha utarmat klubben via stora lån, räntebetalningar och utdelningar. Dyra spelarköp och tränarvärvningar har tärt på ekonomin utan att leda till de stora titlar som publiken blivit bortskämda med tidigare.

Försäljningar av egna talanger eller spelare som inte platsar i truppen har heller inte dragit in några imponerande summor.

Om de mindre aktieägarna är lika ilskna som supportrarna kan vi låta vara osagt, men nöjda lär de inte vara. Uniteds aktie noterades av Glazerfamiljen i New York för nästan precis 10 år sedan och det har inte varit någon börssuccé. De 14 dollar som en aktie kostade vid noteringen är ungefär vad den kostar idag också, efter ett litet kursryck de senaste dagarna.

Svajiga resultat på fotbollsplanen efter att tränarlegendaren Sir Alex Fergusson lämnade 2013, efter 26 säsonger, har gått hand i hand med svajiga resultat ekonomiskt.

Visserligen fyller laget sin hemmaborg Old Trafford vecka efter vecka, vilket drar in stora pengar, och visserligen är den globala fanskaran en stor källa till sponsor- och produktförsäljning. Men när laget missar avancemang till Champions League som man gjorde i år så är det en missräkning både sportsligt och ekonomiskt.

Under den senaste niomånadersperioden som sträckte sig fram till sista mars ökade intäkterna med 16 procent. Men då kommer en stor skjuts från att biljettintäkterna har studsat tillbaka från obefintliga nivåer under pandemin. Intäkterna från sändningsrättigheter föll med 16 procent, till följd av färre spelade matcher, medan det största intäktsbenet Commercial var upp 8 procent.

Det justerade EBITDA-resultatet krympte under den gångna säsongen med 15 procent och längre ned i resultaträkningen visar rörelse- och nettoresultatet röda siffor. Bolaget sitter också på en stor nettoskuld på en halv miljard pund vilket motsvarar mer än fem gånger det justerade EBITDA-resultatet.

Det är inte jättemånga analytiker som bevakar bolagets aktie (sportsligt kan analytikerna däremot räknas i miljontal) men de som gör det räknar med en viss intäktstillväxt nästa år och ett förbättrat justerat EBITDA-resultat, men alltjämt en nettoförlust.

Årsbokslutet kommer senare den här veckan men sista kvartalet omfattar sommaruppehållet och det lär inte ändra bilden av att Manchester United i nuvarande form är svårt att gå igång på som investering betraktad.

Den största potentialen för aktien ligger istället i ägarsituationen. Glazerfamiljen är helt dominerande ägare röstmässigt men spekulationerna om att något kan vara i görningen har ökat den senaste tiden, bland annat sedan Elon Musk i augusti på skämt twittrade att han skulle köpa klubben.

Aktiviteten i ägarleden har varit hög i många av de europeiska storklubbarna de senaste åren och flera brittiska klubbar har fått nya ägare nyligen, däribland Chelsea och Newcastle. Inte sällan är det fotbollsintresse, egotrippen i att äga en storklubb eller så kallad sportwashing som ligger bakom köpen snarare än affärsmässiga kalkyler som lovar bra framtida avkastning.

Att något liknande skulle ske i Manchester United är inte otänkbart och ett namn som har förekommit flitigt är oljemiljardären Jim Ratcliffe, som är ett United-fan sedan barnsben. Han var med och bjöd när Chelsea såldes i våras i kölvattnet av den ryska oligarken Roman Abramovichs framtvingade uttåg, men gick bet på det köpet.  

Chelsea såldes istället för motsvarande 3,1 miljarder dollar till riskkapitalbolaget Clearlake Capital och amerikanen Todd Boehly, som sedan tidigare är delägare i klubbar som LA Dodgers och LA Lakers.

Manchester United är dock ett starkare globalt varumärke och en större klubb än Chelsea så det nuvarande börsvärdet på 2,3 miljarder dollar för United, eller 2,9 miljarder skuldfritt, antyder att det kan finnas en hel del kurspotential i aktien om rätt köpare dyker upp och om Glazers är villiga att sälja hela eller delar av sitt ägande

Är man kortsiktig och jagar aktier där ett bud kan dyka upp eller där en ny ägare kan komma in och driva upp värdet så kan United tajmingmässigt vara intressant att köpa just nu. Men som en mer långsiktig investering baserat på bolagets vinstförmåga är slutsatsen, som den oftast är med den här typen av verksamhet, att det finns så många andra bolag och aktier med betydligt bättre odds för att få bra avkastning att man bör hålla sig borta.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Manchester United A Neutral 14,43 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -