På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fortsatt nettofondsparande i augusti

Fonder För andra månaden i rad var nettosparandet till fonder positivt. Det visar månadsstatistiken för augusti från Fondbolagens förening.

Nettosparandet var 3,2 miljarder kronor i augusti och därmed en nedgång från juli månad då nettoinflödet var hela 14,1 miljarder kronor. Men augustisiffran imponerar med tanke på att det positiva börsklimatet från juli förbyttes till en betydligt kyligare börs. Nedgången på Stockholmsbörsen landade på minus 6,2 procent.

Trots ett starkt nettoinflöde de två senaste månaderna uppvisar fonder ett nettoutflöde på totalt 21,4 miljarder kronor i år. Störst har nettoutflödet varit från aktiefonder på hela 28,6 miljarder, följt av långa räntefonder på 6,2 miljarder och blandfonder på 4,8 miljarder kronor.   

Två fondkategorier sticker ut i år. Korta räntefonder har sett ett nettoinflöde på 9,3 miljarder och hedgefonder som haft det kämpigt i flera år har i år ett imponerande nettoinflöde på 6,6 miljarder kronor.

Störst nettoinflöde såg aktiefonder på 4,5 miljarder kronor. Populärast var branschfonder och globalfonder. I Avanzas senaste månadsstatisk för fondsparande var det just globalfonder och branschfonder inom grön energi som var populärast under augusti.

Däremot vände flödet till Sverigefonder från stora nettoinflöden i juli på 3,2 miljarder till ett nettouttag på 1,3 miljarder kronor i augusti.

Även hedgefonder vände till nettouttag under månaden på 3,4 miljarder kronor. Trots det stora nettoutflödet för hedgefonder har fondkategorin ett ackumulerat nettoinflöde i år på 6,6 miljarder kronor.

Långa räntefonder hade årets största nettoinflöde under månaden på 3,1 miljarder kronor. I år är det samlade nettouttaget på 6,3 miljarder kronor.

Korta räntefonder hade ett nettoutflöde på 0,8 miljarder kronor. Även blandfonder drabbades av fortsatta nettoutflöden under augusti på 0,2 miljarder kronor. Totalt har spararna gjort nettouttag på 4,8 miljarder kronor från blandfonder.

Passivt förvaltade indexfonder fortsätter att öka i popularitet. Indexfonder hade under augusti fortsatta nettoinsättningar på 3,8 miljarder kronor och årets nettoinflöde landar på hela 16,3 miljarder kronor.

Fondförmögenheten i Sverige att minskade under månaden med närmare 75 miljarder kronor och uppgick vid utgången av augusti till 6 131 miljarder. 64 procent av detta är placerat i aktiefonder, vilket motsvarar 3 946 miljarder kronor.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -