Blandfonden som ratar obligationer

Fonder ”Vi har inga obligationer i vår blandfond utan har gjort ett aktivt val att ha ädelmetaller i stället, vilket gör att årets avkastning i fonden inte påverkats negativt av den stora nedgången på obligationsmarknaden”. Det säger Eric Strand, förvaltare av den gröna blandfonden AuAg Precious Green.

Eric Strand förvaltar två aktivt förvaltade fonder, ädelmetallfonden AuAg Silver Bullet och blandfonden AuAg Precious Green.

Eric Strand

Jag intervjuade dig senast vid lanseringen av blandfonden AuAg Precious Green för två år sedan. Då var du tydlig med att fonden hade en klassiskt 60/40 fördelning, men i stället för 40 procent obligationer valde ni att investera i ädelmetaller och framför allt guld. Hur har det gått?

”Det har varit något av en perfekt storm i år, både obligationer och aktier har tappat i värde, vilket gynnat fonden. Vi har pratat om de här riskerna i flera år och valde därför att investera i ädelmetaller i stället för obligationer. Ädelmetaller utgör 40 procent av fonden och består primärt av guld som vi får en exponering mot via ett 10-tal fysiska ädelmetalls-ETC:er. Det har bidragit positivt till fondens avkastning under de senaste två åren då guldpriset i svenska kronor har stigit med knappt 8 procent sedan vi startade fonden. Detta skapar en betydande skillnad mot om vi hade haft obligationer i stället. De har i genomsnitt haft en negativ avkastning under den senaste två års perioden. Det breda Bloomberg Aggregate Bond Index har tappat 20 procent i värde sedan toppen nåddes 2021.”

Guldpriset i svenska kronor

Hur diversifierar ni aktiedelen som står för 60 procent av fondens värde?

”Vi valt att dela upp de 60 procenten vi har i aktiebenet i green tech-aktier via fyra delstrategier, som gynnas av en grön värld och elektrifieringstrenden. Fonden investerar inte i första hand i bolag som har en hög ESG-rating, utan vi investerar i stället i bolag som behövs för att skapa en grön och bättre värld på sikt och som samtidigt har en bra möjlighet att skapa avkastning. Det gör att vi investerar i råvarubolag då det behövs koppar, litium och andra batterimetaller för att genomföra den gröna omställningen.”

”Vi investerar totalt i 20 olika bolag med tre procents vikt i vardera. En delstrategi är råvaror inom gröna metaller som väger totalt 18 procent av fonden. Här investerar vi i bolag inom koppar, litium och sällsynta jordartsmetaller som är nödvändiga grundämnen för den gröna omställningen. Vi väljer att investera i bolag som vi kan påverka och framför allt de som har en tydlig ambition att skapa förändring och utvinna metaller på ett bättre sätt. De gruvbolag vi har investerat i har vi en bra dialog med och de tar omställningen på fullaste allvar. Vi får oftast bättre och snabbare svar från gruvbolag än vad vi får från exempelvis solenergibolagen. Vi tycker jurisdiktionen, som är den geografiska platsen för utvinning är viktig och investerade exempelvis inte i Ryssland när fonden startade, vilket med facit i hand var ett bra beslut.”

”Den andra delen som motsvarar 15 procent av fondens värde är i bolag som skapar förnybar energi. Vi fokuserar primärt på solenergibolag, då det finns många intressanta applikationsområden i både liten och stor skala. Både företag och privatpersoner kan använda solenergi till skillnad från vindkraft som bara drivs i kommersiell drift. Här investerar vi därför i tre solenergibolag; First Solar, JinkoSolar och Canadian Solar. Vi har även två investeringar inom andra förnybara energikällor.”

”Nästa delstrategi är energilagring och det sker inom batterilagring och bränsleceller. Här investerar vi i fyra innehav som totalt motsvarar 12 procent av fondens värde. Inom bränsleceller har vi valt att investera i de två största aktörerna: Kanadensiska Ballard Power Systems som levererar bränsleceller till tåg, bussar och lastbilar och amerikanska Plug Power som är en specialist och stora inom mindre fordon som truckar och är leverantör till Amazon. Vårt tredje innehav är tyska Linde som är mer av ett infrastrukturbolag inom bränsleceller. Linde är stora på att leverera vätgas och förvaring av vätgas som används i bränsleceller.”

”Den sista strategin handlar om effektivisering och återvinning av energi, ett bredare område. Vi äger franska Schneider Electric som är ledande på energieffektivisering av framför allt fastigheter. Vi investerar i två återvinningsbolag, belgiska Umicore och engelska Johnson Matthey. Johnson Matthey har en industrihistoria som sträcker sig över 200 år tillbaka i tiden. Fonden har även investeringar i Solaredge Technologies samt Enphase Energy som båda är världsledande inom växelriktare som omvandlar solenergi till förbrukningsbar energi.”

Fondens innehav

Har du genomfört många förändringar i fonden under de här två åren?

”Vi har en bra mix i fonden och vi har bara sålt av japanska Panasonic som var vårt val inom energilagring. Men Panasonic är ett stort bolag som tillverkar mycket annat än batterier. I stället har vi nu valt att investera i QuantumScape som är ett mer renodlat bolag kring den nya batteritekniken, solid-state-batterier. Det har en karaktär av förhoppningsbolag, men inom ny-teknik-energilagring finns det idag ännu inte så många etablerade bolag. Vi väntar på att Northvolt ska noteras och hade gärna investerat i det om det var möjligt. De fyra delstrategierna inom fonden ger en bra riskspridning tycker vi. Fonden har stigit drygt 60 procent på två år, varav 17 procent bara i år på en svag börs och har samtidigt låg korrelation med Stockholmsbörsen, vilket gör fonden till ett bra verktyg i en större fondportfölj.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -