På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Investera på en av årets bästa börser

Fondkommentar Istanbulbörsen hör överraskande till en av årets bästa börser. De internationella investerarna har hittat tillbaka till en av världens mest volatila börser. Placera har hittat en börshandlad fond för den som vill ha en Turkietexponering.

Årets uppgång på Istanbulbörsen är drygt 80 procent i lokal valuta, samtidigt som den turkiska liran hör till de sämst presterande valutorna i världen. US-dollarn har stärkts med över 36 procent i år och hela 120 procent det senaste året mot den turkiska liran.

Instanbulbörsens BIST 30 Index

Trots valutans svaghet så hör Istanbulbörsens avkastning mätt i dollar till den absolut bästa i världen sedan årsskiftet. Den allt svagare turkiska valutan gynnar exportbolagen som har kostnader i turkiska liran och stora andelar av intäkterna i utländsk valuta främst i dollar.

Makroekonomiskt genomgår landet ett gigantiskt ekonomiskt experiment, väl i nivå med minusränteexperimentet.

Turkiets president är ökänd motståndare till höga räntor och insisterar på att hålla räntan så låg som möjligt i reala termer. Efter att ha avverkat ett antal centralbankchefer är nu landets referensränta 13 procent efter en oväntad räntesänkning på 1 procent förra månaden.

President Recep Tayyip Erdoğan

Räntenivån kan låta hög för oss som vant oss vid nollräntor. Men med en inflationstakt på hela 80 procent får den våra senaste månadssiffror i Europa att se lama ut. Inflationen drivs av en svag valuta och stor import av naturgas och olja.

Inflationen spås halveras under nästa år till runt 35 procent och BNP-tillväxten i reala termer (före inflation) uppskattas hamna på 3 procent. Det är en nedgång från årets estimat på en BNP tillväxt på 4,5 procent.

Att Istanbulbörsen hör till en av de mest volatila i världen är känt. Volatiliteten mätt som standardavvikelse har varit höga 35 procent för de tre senaste åren, som jämförelse landar det breda MSCI Emerging Markets index på 17,9 procent.

Det är tydligt att risken är hög men med en hög volatilitet så skapas det möjligheter för snabba upp- och nedgångar. Under fjolåret var Istanbulbörsen en av få börser med negativ avkastning.

Flera förvaltare hävdar att internationella investerare hittat tillbaka till Istanbulbörsen i år. Investerare som under fjolåret och året innan lämnade turkiska investeringar. Det är val i juni nästa år men få investerare verkar tro att president Erdoğan kommer att förlora valet.

Trots året stora uppgång på Istanbulbörsen hör den till en av världens billigaste. Årets p/e-tal är 6,1 jämfört med snittvärderingen på tillväxtmarknaderna som är 12,4.

Enligt indexberäknaren MSCI spås bolagsvinsterna växa med närmare 20 procent nästa år vilket ger ett p/e-tal på 5. Samtidigt är direktavkastningen på Istanbulbörsen höga 3,2 procent.

Kombinationen med en billig valuta som kan ha nått en botten mot den viktiga amerikanska dollar, och en rekordbillig börs med stigande bolagsvinster kan vara aptitlig. Även inflationen uppskattas nå en topp nu och halveras under nästa år. Lägg till att flera utländska investerare fått upp ögonen och kan var på intåg.

Inte minst har Turkiet fått en högre vikt i de hårt ansatta östeuropafonderna som åkte på en stor smäll när ryska aktieinvesteringar blev frysta av den globala indexberäknaren MSCI. Ryssland har försvunnit från Östereuropa- och globala tillväxtmarknadsindex.

En landinvestering i turkiska aktier bör ses som en högriskinvestering och krydda i en fondportfölj. Vill du inte leta bolag själv på Istanbulbörsen finns det några börshandlade fonder.

Den börshandlade fonden Ishares MSCI Turkey UCITS ETF USD med börskoden IQQ5 är en passiv fond som investerar efter MSCI Turkey IMI 25/50 Index.

MSCI Turkey IMI 25/50 Index består av de 46 största och mest likvida aktierna på den turkiska aktiemarknaden. Indexet ger en stor exponering som motsvarar 99 procent av det totala marknadsvärdet på Istanbulbörsen. Indexet innehåller både stora, medelstora och små bolag.

De två största sektorerna är industri på knappt 27 procent, följt av råvaror på 19 procent. Dagligvaror med en vikt på 14 procent är den tredje viktigaste sektorn. Indexet innehåller bolag från alla sektorer.

De 47 innehaven i Ishares MSCI Turkey UCITS ETF USD utgör precis som det underliggande indexet 100 procent av fondens värde.

Tio största innehaven 
Bolag vikt i % verksamhet
BIM Birlesik Magazalar 7,3 Pionjär inom lågprisbutiker för baslivsmedel och konsumentvaror
Turkiye Petrol Rafinerileri 6,1 Driver fyra raffinaderier med en total årlig kapacitet för 30 miljoner ton råolja 
Eregli Demir Ve Celik Fabrikalari 5,9 Turkiets största stålproducent grundat 1960
Akbank 5,7 En av turkiets största banker grundat 1947 med huvudkontor i Istanbul
Koç Holding 5,0 Landets största industrikonglomerat med snart 100 år på nacken huvudägare är familjen Koç
Turkiye Sise Ve Cam Fabrikalari 4,9 Industribolag verksamt inom glastillverkning för solpaneler, glasförpackningar och bilglas
Turk Hava Yollari  4,5 Turkish Airlines är Turkiets nationella flygbolag, baserat i Istanbul.
Turkcell Iletisim Hizmetleri 4,4 Ledande mobiltelefonoperatör med över 35 miljoner abonnenter.
Turkiye is Bankasi 4,1 Turkiets äldsta bank grundat 1924 av moderna Turkiets första president Mustafa Kemal Atatürk
Ford Otomotiv Sanayi 3,9 Biltillverkningsföretag baserat i Turkiet som ägs lika delar av Ford Motor Company och Koç Holding
Källa: iShares 51,9  

 

Största bolag är Turkiets största lågprisdetaljhandelsbolaget BIM Birleşik Mağazalar på drygt 7 procent. Aktien har stigit med närmare 87 procent sedan årsskiftet.

Näst störst är Turkiye Petrol Rafinerileri som driver fyra raffinaderier i Turkiet väger drygt 6 procent och har stigit närmare 120 procent i år. Stålproducenten Eregli Demir Ve Celik Fabrikalari, även kallad Erdemir Group, är nummer tre.

Ishares MSCI Turkey UCITS ETF USD  
Avkastning % 3 år 13,1
Avkastning % i år 58,5
Risk % 3 år 35,3
Betyg* NA
Index MSCI Turkey IMI 25/50 Index
Handelskod: IQQ5
ISIN: IE00B1FZS574
Avgift%/år 0,75
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Ishares - Blackrock
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar 19 aug 2022  

 

Förvaltningsavgiften för Ishares MSCI Turkey UCITS ETF USD är 0,75 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av Ishares – Blackrock som är världens största kapitalförvaltare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -