Efter ECB: Svensk monsterhöjning?

Makrokommentar ECB laddar på med en räntehöjning på 0,75 procentenheter och flaggar för ytterligare räntehöjningar framöver. Det sätter press på Riksbanken att leverera en räntehöjning i samma härad på deras septembermöte.

Den europeiska centralbanken (ECB) valde att drämma till med en räntehöjning på 0,75 procentenheter i samband med torsdagens räntebesked. Därmed ligger styrräntan nu på 1,25 procent och inlåningsräntan på 0,75 procent. Dessutom flaggar ECB för att räntan kommer att fortsätta höjas på de nästkommande penningpolitiska mötena (next several meetings). Givetvis med den sedvanliga brasklappen att den penningpolitiska policyn kan komma att ändras beroende på inkommande inflationsdata och övriga makrosiffror.

Dessutom fortsätter ECB att reinvestera förfallen på den stora obligationsportfölj som byggs upp under krisåren.

Räntebeslutet var i stort sett väntat på marknaden. Så det stora rörelserna på finansmarknaden borde utebli. Möjligen kan höjningen av inlåningsräntan ge lite respit till en plågad euro eftersom de som väljer att ha pengar innestående hos banken för första gången sedan juni 2012 får lite ränta på dessa. Det är nog ändå sannolikt att hoppas på för mycket att euron ska börja vända uppåt i närtid. Att den fortsätter att falla en bit under partiet mot dollarn är fortfarande den bästa gissningen.

Bakgrunden till de lite aggressiva räntesignalerna är förstås den skenande inflationen i EMU-området som steg till 9,1 procent i augusti (kärninflation 4,3 procent). ECB poängterar dessutom att inflationen kan fortsätta uppåt i närtid och bli mer ihållande än man tidigare väntat sig. Det syns också i de inflationsprognoser som presenterades i samband med det penningpolitiska beskedet. Nu räknar ECB:s analytiker med en genomsnittlig inflation på 8,1 procent 2002, 5,5 procent 2023 och 2,3 procent 2024. Det ska sättas i relation till prognoser från juni som låg på 6,8 procent för i år och 3,5 respektive 2,1 procent för de kommande åren.

Risken för de färska inflationsprognoser ligger dessutom på uppsidan, enligt ECB själva.

Att ECB står inför ett rejält dilemma framöver förstärks av att tillväxtprognoserna för de kommande åren samtidigt justeras ner. I år väntas tillväxten visserligen landa på anständiga 3,1 procent (mycket drivet av post-Covideffekter som en ökad efterfrågan på tjänster) och sjunka till 0,9 procent 2023, för att kravla sig upp till 1,9 procent 2024.

Risken för tillväxtprognoserna ligger dessutom på nedsidan, enligt ECB själva.

Vi på Placera håller visserligen tummarna för att ECB:s prognoser håller någorlunda men tror tyvärr att det här inte var den sista uppjusteringen av inflationsprognosen eller den sista nedjusteringen av tillväxtprognosen. Framför allt ställer vi oss tveksamma till tillväxtprognoserna eftersom vi, givet utgångsläget, tror att EMU-området får mycket svårt att undvika en recession och det fortfarande står skrivet i stjärnorna hur långvarig en sådan kan tänkas bli. Den höga inflationen och rusande elpriser kommer sannolikt att dämpa konsumtionsviljan ytterligare samtidigt som humöret även i näringslivet börjat svikta rejält. Dessutom svajar även den globala ekonomin så något vidare drag från utrikeshandel är heller inte att vänta - trots den svaga euron.  

Så ECB:s prognoser ser vi mer som en from förhoppning än en realistisk syn på de ekonomiska omständigheterna som finns idag och dessa riskerar dessutom att förvärras framöver. Man kan dock alltid hoppas på att energikrisen lättar och inflationen börjar dämpas i närtid. Det senare skulle bland annat lätta på trycket mot ECB att fortsätta höja räntan kraftigt. Men om inte Ryssland börjar backa så är ett mer troligt scenario att en inflations- och energiprisnedgång i huvudsak skulle bero på att tillväxten dämpas rejält.

För svensk del ökar ECB:s beslut sannolikheten för att Riksbanken också drämmer till med en räntehöjning på 0,75 procentenheter i samband med det penningpolitiska beskedet den 20 september. Vi på Placeras sticker ut hakan och säger att en sådan räntehöjning är mer eller mindre given. Risken är snarare att Riksbanken drämmer till med en ännu större höjning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -