Bra läge att bygga utdelningsportfölj

Börs Kombinationen av nedtryckta aktiekurser och börsbolag med stabila utdelningsmöjligheter betyder att det finns ovanligt gott om aktier med hög direktavkastning. Placera har vaskat fram ett portföljförslag med tio aktier som i genomsnitt ger nästan 7 procent.

Efter en lång era där TINA, There is no alternative, har regerat på börsen är det andra tongångar som gäller i år. För numera finns det ju alternativ till aktiemarknaden för placerare som vill ha (nominell) avkastning till låg risk. Den amerikanska långräntan ligger exempelvis en bra bit över 3 procent och den svenska nosar på 2 procent.

Ränteuppgången är en avgörande anledning till att börsen har värderats ned i år och i spåren av kursfallen har kvoten mellan bolagens utdelningar och aktiekurser stuckit i höjden i många fall. Möjligheten att ta del av den bästa av två världar, att få både aktiens kurspotential och den återkommande kontantutdelningens trygghet, är vad som får många placerare att känna varmt för bolag med hög direktavkastning.

På en het börs är det dock inte lätt att hitta hyfsat stabila bolag som ger mer än 3-4 procent i direktavkastning. Men i dagens klimat finns det mycket att välja på även om man som vi har gjort här och lägger ribban på minst 5 procent. Haken är förstås att utdelningsnivån helst ska var uthållig och inte en effekt av tillfälligt uppblåsta vinster.

Placera har gått på jakt efter tio nordiska bolag som har hög förväntad direktavkastning under nästa år, men som också har sunda finanser, bra utdelningshistorik och goda odds för att kunna behålla en stabil utdelning även i händelse av en normal konjunkturavmattning.

Vi har också eftersträvat en hygglig spridning mellan olika sektorer och någorlunda begränsad cyklisk exponering för portföljen. Se det som ett färdigt förslag på en långsiktig utdelningsportfölj eller som en buffé att plocka aktier ifrån.

 

Utdelningsportföljen Land Utd.prognos 2022 Dir.avk 
Coor SE                      4,85 kr 6,2%
DNB NO                    10,50 kr 5,9%
Electrolux SE                      9,20 kr 7,3%
Handelsbanken SE                      6,33 kr 7,3%
Peab SE                      5,05 kr 8,0%
STG DK                      7,88 kr 7,4%
Telia SE                      2,10 kr 5,7%
TietoEvry SE/FI/NO                    15,50 kr 5,6%
Tokmanni FI                       0,80 € 6,7%
Volvo SE                    14,00 kr 8,4%
Genomsnitt:     6,8%
Källa: S&P Global      

 

Som tabellen visar ger den här portföljen en direktavkastning på nästan 7 procent baserat på analytikerprognoserna för 2022, det vill säga de utdelningar som betalas ut nästa år. Det motsvarar en stor del av en normal årsavkastning på börsen, vilket i sig är en indikation på att många aktier börjar bli försiktigt värderade.

Nedan finns korta motiveringar till varför valet föll på just de här tio aktierna:

Coor: Stabil och kapitalsnål verksamhet är vad som lockar med fastighetstjänstebolaget Coor, som nu kan njuta av att kundernas anställda återkommit till arbetsplatserna. Med undantag för pandemistoppet våren 2020 har utdelningen successivt höjts och en utplaning alternativt små höjningar framgent är fullt rimligt att räkna med.

DNB: Norge sticker ut som en trygg hamn i energikrisen med sina stora fossila tillgångar och storbanken DNB:s utdelningsfacit är också betryggande. Stark halvårsrapport i ryggen och ambitionen att öka utdelningen varje år har man levt upp till länge. Det ska till mycket oreda för att bryta den trenden.

Electrolux: Återköper egna aktier och har höjt utdelningen för att hantera lyxproblemet med en onödigt stark balansräkning. Även om slutmarknaden kan bli sval under ett par kvartal finns en stor utbytesmarknad som ger stadga. Vi tror att Elux åtminstone håller fast vid nuvarande utdelning på drygt 9 kronor och snarare anpassar återköpstakten ifall bolaget vill lätta på gasen.

Handelsbanken: Alla fyra svenska storbanker ger hög direktavkastning nu men valet faller på den försiktigaste i kvartetten där en historik av låga kreditförluster även i tuffa tider väger tungt. Stigande räntor ger medvind för lönsamheten även om sämre konjunktur och en hög marknadsandel på bolån ligger i andra vågskålen.

Peab: Byggsektorn saknar inte utmaningar, men det syns också i en pressad kursutveckling för Peab som i botten har en blandad portfölj med olika typer av bygg- och infrastrukturprojekt som kan växeldra efterfrågan. Relativt stabil utdelningshistorik och håller man bara fast vid nuvarande nivå innebär det utmärkta 8 procent.

STG: Det dansknoterade tobaksbolaget vinstvarnade och sänkte vinstprognosen i augusti vilket har tryckt ned aktien ordentligt. Guidningen för kassaflödet är samtidigt intakt och är det några som vet att ägarna är utdelningskramare så är det tobaksbolagen. Policyn är en ökning varje år vilket även är vad analytikerna räknar med framöver.

Telia: Trist men förutsägbart. Ocykliska Telia har varit tydliga med att aktieägarna kan vänta sig en låg tillväxt i utdelningen från ett golv på 2 kronor per aktie år 2020 och analytikerna väntar sig en ökning med 5 öre per år. För 2022 innebär det 2,10 kronor och nästan 6 procents direktavkastning.

TietoEvry: IT-konsulterna är kapitalsnåla varelser med bra utdelningskapacitet och det är inte förvånande att de ofta köps ut från börsen. Stora, breda och måttligt upphetsande TietoEvry är dock kvar och nöter på med stadiga utdelningshöjningar. Som grädde på moset kan 2023 bjuda på en avknoppning av bankverksamheten.  

Tokmanni: Den finska lågpriskedjan har en fin tillväxt och lönsamhetshistorik och senaste rapporten var ett styrkebesked. Konsumenterna kommer att hålla i plånboken i vinter men vi tror att Tokmanni relativt sett blir en vinnare och att både vinst och utdelning står sig bra i motvinden.

Volvo: Konjunkturkänsligt förstås men lägstanivån har höjts, orderboken är full och fordonsjätten går in i en eventuell recession med en urstark balansräkning. Analytikerna räknar med att den höga utdelningsnivån består även 2023 och 2024.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -