Placeras utvalda fonder i september

Köptips Är sommarrallyt på börserna över? Det är frågan som investerarna ställer sig efter förra veckans stora nedgångar. Placera passar på att addera till en fond inför september.

Efter breda och starka börsuppgångar i juli har augustibörsen bjudit på en betydligt mer fragmenterad uppgång. På vissa marknader har nedgången varit påtaglig. Det är uppenbart att investerarna är nervösa.

Bank of Americas investerarenkät i juli nådde rekordlåga nivåer i riskvilja och allokering till aktier. Den senaste månadsenkäten från Bank of America som landade i min mailkorg den 16 augusti hade en air av ljusare tongångar.

Men när Fed-ordförande Powell talade på Jackson Hole mötet förra fredagen gick luften ur marknaden och förra veckans avkastning blev den sämsta sedan juni. Investerarna gick från en relativt hög riskvilja till en betydligt lägre under förra veckan.

Det minskade risktagandet under månaden ser man på den svenska kronan som tappat mycket i värde mot US-dollarn från 10,15 kr till 10,68 kr.

Energisektorn sticker ännu en gång ut med högst avkastning den senaste månaden på över 5 procent. Årets uppgång landar på 50 procent. Även råvaror och dagligvaror hör till de globala sektorerna som uppvisar plusavkastning.

Svagast avkastning var det för den defensiva hälsovårdssektorn och tekniksektorn.

Trots motvind på många börser den senaste månaden har flera av Placeras utvalda fonder utvecklats väl. Men mycket av den positiva avkastningen beror på den allt starkare dollarn.

Uppgången är bred och fem fonder har en positiv avkastning i augusti. Högst avkastning har listans aktivt förvaltade Asienfond Handelsbanken Asien Tema.

Listans globalfondsval Storebrand Multifactor fortsätter att imponera med en uppgång på knappt 3 procent. Även Fidelity Global Technology har trots en tuff miljö landat på plusavkastning.

En av listans tre blandfondsval, den marknadsneutrala hedgefonden Atlant Opportunity, har klara månaden mycket bra.

Störst nedgång av aktiefonderna har den aktivt förvaltade Sverigefonden Spiltan Aktiefond Stabil som backat drygt 8 procent den senaste månaden, vilket är en större nedgång än aktieindex.

Placera väljer att lägga till en Japanfond till Placeras utvalda fonder. Tokyobörsen räknas som den näst största i världen mätt i börsvärde. Japanska aktier utgör mellan sex och sju procent av globalt aktieindex. Det gör det till en börs som är värd att titta lite extra på.

Tokyobörsen hör tillsammans med Frankfurtbörsen till de mest exportorienterade och konjunkturkänsliga börserna i världen. Och japanska bolag hör till de minst skuldsatta i världen.

Japan har ett arv av avancerade bolag inom tillverknings- och teknologiindustrin och är världsledande på automatisering och robotisering, som har en stark strukturell tillväxt.

Flera analytiker anser att det nu ser intressant ut makroekonomiskt i Japan då landet har flera reformer på gång. Japan har haft en svag återhämtning efter pandemin och även en ultralåg inflation under decennier.

Men det är egenskaper som ser ut att betala sig nu. Japans inflation är runt 2 procent och ser ut att nå en topp på 2,1 procent, långt ifrån stora delar av världen som nu brottas med rekordhög inflation.

Den japanska BNP-utvecklingen spås öka i år och även 2023 vilket även är en stor skillnad mot övriga världen där tillväxten förväntas bromsa in ordentligt i år och nästa år.

Valet blir en billig japansk bred indexfond. Länsförsäkringar Japan indexnära följer det breda MSCI Japan Index.

MSCI Japan består av ett urval av de största och mest omsatta aktierna, med representation från en majoritet av de viktigaste sektorerna. Indexet är marknadsviktat och tar hänsyn till antal aktier som anses vara tillgängliga för handel, så kallad free-float.

Total omfattar indexet runt 240 bolag och täcker runt 85 procent av marknadsvärdet på Tokyobörsen. Men det finns avvikelser som uppstår då fonden följer Länsförsäkringar Fonders principer för ansvarsfulla investeringar. Det leder till att vissa bolag exkluderas från jämförelseindexet.

Andelen stora bolag är drygt 93 procent, medelstora bolag utgör 6 procent. Industribolag på 23 procent är den största sektorn, näst största sektor är teknikbolag på 17 procent. Ser vi på underbranscher väger hårdvarubolag 11 procent, fordonskomponenter 11 procent och verkstadsindustri 7 procent.

Största bolag är Toyota Motor med en vikt på 5,2 procent, följt av teknikjätten Sony på drygt 3 procent.

Det är en billig indexnära fond som levererat i nivå med index efter avgifter och kategorisnittet. Men risknivån ligger under kategorisnittet. Länsförsäkringar Japan Indexnära har belönats med tre stjärnor av Morningstar och vi gillar den låga förvaltningsavgiften på 0,2 procent.

Vill du ta en hög risk i fondportföljen, då hänvisar jag till fonderna med högst risk. Det finns åtta fonder till inom det segmenten högst att välja på.

Vill du gå en medelväg och reducera aktierisken men ändå har en viss aktieexponering, så erbjuder listan tre blandfonder.

För den minst riskvillige erbjuder jag räntefonden IKC Avkastningsfond med lägst risk.

HÖGST RISK

Fidelity Global Technology Fund: Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

HÖGRE RISK

Fondita Healthcare: En aktivt förvaltad hälsovårdsfond som investerar i bolags som främjar välbefinnande och hälsa. Och investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

DNB Norden Indeks A: Fonden investerar efter VINX Benchmark-index, det omfattar bolag noterade på de tre Nasdaqbörserna (Helsingfors, Köpenhamn och Stockholm) samt Oslo Börsen. Avkastningen för fonden har varit högre än kategorisnittet de senaste tre åren. Och det har levererats till en lägre risk än kategorisnittet av Norden fonder.

Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK): En aktivt förvaltad fond med fokus på en tematisk investeringsstrategi med fokus på en grundlig aktieanalys.

Länsförsäkringar Japan Indexnära: Fonden följer MSCI Japan index, ett brett aktieindex som följer de största bolagen noterade på Tokyobörsen. Vi värdesätter den låga avgiften.

Länsförsäkringar USA indexnära: Det är en billig indexnära fond med 0,2 procent i avgift, som levererar mer än kategorisnittet efter avgifter. Länsförsäkringar USA Indexnära har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden är aktivt förvaltad och fokuserar på välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. Fonden hör till de Sverigefonder med högst riskjusterad avkastning.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Storebrand Europa A SEK: Är en indexnära fond. Fonden följer det breda MSCI Europa index, som investerar i ett femtontal länder. Det finns avvikelser som uppstår då fonden följer SPP:s standard för hållbara investeringar bland annat innebär att fonden avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.

MEDELRISK

AMF Balansfond: Björn Lind och Tomas Risbecker förvaltar en blandfond som har levererat en hög riskjusterad avkastning under flera år, till en låg förvaltningsavgift.

Atlant Opportunity: en aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond som investerar i aktier och på räntemarknaden och använder olika typer av derivatstrategier. Fonden har levererat en bra riskjusterad avkastning och har gett 5,5 procent i årlig avkastning sedan fonden startade 2016 till en låg risk.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 509,99 -
Fondita Healthcare B Köp 1 466,20 -
Köp 164,60 -
Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK) Köp 829,73 -
Länsförsäkringar Japan Index Köp 145,80 -
Länsförsäkringar USA Index Köp 651,76 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 1 087,42 -
Storebrand Global Multifactor A SEK Köp 149,48 -
Storebrand Europa A SEK Köp 171,17 -
AMF Balansfond Köp 341,55 -
Atlant Opportunity Köp 1 350,60 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 733,80 -
IKC Avkastningsfond Köp 128,47 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -