ECB: Höjning eller monsterhöjning?

Inflation Trots fallande bränslepriser och stora subventioner av gas- och elpriser steg inflationen i EMU-området till rekordnivån 9,1 procent i augusti. Det börjar därmed luta åt att ECB kommer att tvingas leverera en monsterhöjning av räntan i nästa vecka.

De preliminära inflationssiffror för augusti var något högre än förväntat för både det breda inflationsmåttet HICP och för kärninflationen, där man räknar av energipriserna. HIKP landade på 9,1 procent i augusti och kärninflationen på 4,3 procent. Det var en bit över analytikernas förväntningar på 9,0 respektive 4,1 procent. Då ska man dessutom ha i åtanken att sjunkande bränslepriser och en rad subventioner, lite olika utformade i de länder som ingår i valutablocket, ändå håller tillbaka prisökningarna till en inte obetydlig del.

Ändå är det nio länder i valutablocket som har en tvåsiffrig inflationsuppgång med Estland i topp med inflation på 25,2 procent i årstakt. Nu låter Estland energipriserna slå igenom på ett helt annat sätt än i andra delar av EMU-området så det ger väl en viss fingervisning om var den ”verkliga” inflationsuppgången landar på, utan subventioner. Även om den inte är riktigt lika hög i alla länder.

Det mesta talar dessutom för att inflationen kommer att fortsätta uppåt under kommande månader. ECB:s förhoppningar på en inflation kring 6,8 procent som genomsnitt under 2022 ter väl sig, för att uttrycka sig försiktigt, mer som en from förhoppning än något som har bäring i den verkliga världen.

SEB, som kom med en färsk prognos på tisdagsmorgonen, tror exempelvis på att HIKP-inflationen för EMU-området ska landa på 8,6 procent i år och kärn-KPI på 3,9 procent. Och eftersom de prickade ganska rätt med sina prognoser för augustiutfallet så ligger nog SEB betydligt närmare sanningen.

Vad augustiutfallet betyder för ECB:s räntebeslut, som kommer i nästa vecka, är lite svårare att sia om. Att det blir en höjning står utom alla tvivel men om de höjer med 0,50 eller 0,75 procentenheter är fortsatt osäkert. Även om sannolikheten för den större höjningen rakat i höjden efter augustisiffrorna. ECB är dessutom väldigt oförutsägbara (för att vara en centralbank) och har att ta hänsyn till hur en monsterhöjning påverkar olika delar av valutablocket. Inte minst vill banken undvika att vi får se stora ränterörelser längre ut i räntekurvan i länder som exempelvis Italien.

Dessutom tillkommer förstås det pedagogiska problemet att förklara för redan plågade hushåll hur stigande räntor skulle kunna lätta på bördan.

Ett klargörande kring hur de planerade obligationsköpen, i syfte att undvika att ränteskillnaderna mellan olika länder skenar, vore förstås också på sin plats i samband med nästa veckas penningpolitisk besked.

Om det blir en räntehöjning med 0,75 procentenheter - vilket det börjar luta åt – så är det nog ändå säkrast att räkna med att Riksbanken levererar detsamma den 20 september.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -