På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i mars - så gick det

Utvärdering Under det senaste halvåret landar avkastningen för en globalindexfond på plus, men det är en stark US-dollar som räddar avkastning mätt i kronor. Det visar Placeras utvärdering av fondvalen inför mars.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför mars 2022.

SIXRX, Stockholmsbörsen inklusive utdelningar

Inför mars månad genomfördes inga fondförändringar, då det var en stökig period på de globala börserna med betydande nedgångar.

Det senaste halvåret hittar vi några regioner som haft en stark utveckling mätt i svenska kronor. USA-indexfonder sticker ut med en avkastning på drygt 8 procent mätt i kronor.

US-dollarns styrka under halvåret är tydlig och uppgången mot den svenska kronan är drygt 13 procent. I slutet på februari kostade en dollar 9,40 mot dagens 10,65 kronor per dollar. Utan den starka dollaruppgången det senaste halvåret skulle avkastningen varit betydligt lägre i svenska kronor.

De europeiska börserna har med en klar avsaknad av valutaeffekt fått en euroepisk indexfond att backa drygt 4 procent mätt i kronor. Euron har tappat i värde mot dollarn samtidigt som utvecklingen mot kronan varit ganska oförändrad.

Trots den starka börsutvecklingen på Stockholmsbörsen i juli landar avkastningen för det senaste halvåret på ett rejält minus.

Tuffast har det varit för en svensk indexfond med fokus på småbolag som tappat drygt 11 procent. En bred svenskindexfond har tappat drygt 6 procent i värde sedan slutet på februari. En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat sig bäst med en nedgång på knappt 4 procent.

tillväxtmarknaderna har en bred tillväxtmarknadsindexfond klarat sig bra och bara backat 2 procent.

Placeras köpvärda fondval inför mars ska nu utvärderas och inga fondbyten genomfördes.

 

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
AMF Balansfond -4,6% -3,3%
Storebrand Europa A SEK -4,3% -4,5%
Atlant Opportunity -0,8% NA
Fondita Health Care -6,5% 6,8%
Storebrand Global Multifactor 6,2% 2,4%
Prior Nilsson Realinvest A -17,9% -24,5%
Carnegie Strategifond A -5,5% -2,3%
Fidelity Global Technology Fund 2,9% -6,1%
IKC Avkastningsfond -2,5% -4,6%
Källa: Morningstar 25 aug 2022    

 

Totalt har tre av fondvalen har inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder. Alla fonder förutom två har minusavkastning det senaste halvåret.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor har högst avkastning med 6,2 procent. Fonden har fortsatt att klå sitt kategorisnitt.

Den globala teknikfonden Fidelity Global Technology fortsätter att imponera med en uppgång på knappt 3 procent. Det är klart bättre än kategorisnittet för teknikfonder på minus 6 procent.

Storebrand Europa har backat 4,3 procent sedan den kom in på listan. Det är marginellt bättre än kategorisnittet av liknande fonder.

Placeras lågriskalternativ räntefonden IKC Avkastningsfond har klarat sig relativt bra trots en nedgång på 2,5 procent. Avkastningen är betydligt bättre än kategorisnittet som backat hela 4,6 procent.

Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, är en av listans blandfondsval. Avkastningen på minus 5,5 procent är sämre än kategorisnittet. Även listans andra blandfondsval AMF Blansfond har haft en svår period och inte nått upp till kategorisnittet.

Listans fond som haft mest motvind är PriorNilsson Realinvest A. Fonden har backat över 17 procent när halvåret varit ovanligt tungt för fastighetsbolag.

Hälsovårdsfonden Fondita Health har backat med drygt 6 procent och avkastat betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -