Powell sänkte börsen, så vad gör ECB?

Makroveckan Fed-chefen Jerome Powell gav tuffa besked och fick en redan i utgångsläget pressad börs på fall. I veckan väntar färska inflationssiffror för EMU-området och amerikanska sysselsättningssiffror som kan sätta ytterligare fart på räntespekulationerna.

Förra veckan på finansmarknaden kan summeras som att det var en enda lång väntan på Fed-chefen Jerome Powells tal i Jackson Hole. Det bidrog till slagig handel under vecka och när Powell dessutom levererade beska besked på fredagen fick veckan en dyster avslutning. Veckans svenska nedgång summerade till 4,3 procent. S&P500 tappade 4,0 procent och Stoxx600 sjönk med 2,6 procent.

Beskedet från Powell var att dörren för en ny monsterhöjning i september fortfarande står vidöppen och att det är alldeles för tidigt för marknaden att börja drömma om kommande räntesänkningar. Till detta kan läggas att även en del företrädare för ECB varit ute och propagerat för att tuffa åtstramningar är nödvändiga på kommande möten.

egentligen inte så förvånande att räntorna har rört sig uppåt och pressat aktiemarknaden. Som om det inte räckte med europeisk energikris och en vacklande global konjunktur för att pressa börsen.

Mot den här bakgrunden är det inte särskilt svårt att peka ut veckans två huvudnummer på makroområdet.

Den första är onsdagens inflationssiffra för EMU-området. Risken är att den fördjupade europeiska energikrisen bidrar till ytterligare tryck uppåt på priserna. Nu är förväntningarna ändå ganska måttliga ställda, sett till omständigheterna, så det finns viss risk för överraskningar på uppsidan. Det kommer i så fall att bidra till en ökad risk för att ECB drämmer till ordentligt i september samtidigt som det pressar hushållen ytterligare. Så vi hoppas på inflationssiffror i linje med förväntningarna eller lägre.

Det andra huvudnumret är fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror. Efter en mycket stark julisiffra hoppas analytikerna på en lite måttligare uppgång i juli men även en siffra i linje med förväntningarna ökar nog sannolikheten för att Federal Reserve höjer med 0,75 procentenheter i september. För närvarande prisar räntemarknaden in en så stor räntehöjning med runt 70 procents sannolikhet.

Till de här siffrorna kan dessutom läggas torsdagens utrullning av inköpschefsindex för industrin.

För svenskt vidkommande är det också en hel del intressant som händer på makrofronten under veckan. På tisdag får vi en ny konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet och på torsdag inköpschefsindex för industrin. Vi räknar med nedgångar i bägge fallen men att de fortfarande pekar mot måttlig tillväxt.

Dessutom ska ett antal av Riksbankens direktionsmedlemmar ut och hålla tal. Mest ser vi fram mot torsdagens tal av Stefan Ingves med rubriken ”The Economic situation and current monetary policy”. Då, om inte tidigare, ska vi väl få någon sorts, mindre inlindat, besked kring hur Riksbanken kan tänkas agera i samband med det penningpolitiska beskedet den 20 september. Möjligen kan ett tufft besked från Ingves ge en plågad svensk krona lite andrum.

Måndag

Svensk tillväxt rekylerade visserligen upp men de svenska BNP-siffrorna för årets andra kvartal lyckades inte nå förväntningarna. BNP-tillväxten mellan årets första och årets andra kvartal stannade vid 0,9 procent. Dessutom fortsatte detaljhandelsförsäljningen att dämpas i juli. Nedgången från juni blev 0,6 procent.

Tisdag

Konjunkturinstitutet och Eurostat publicerar färska konjunkturbarometrar. Fortsatta nedgångar är att vänta och det främsta intresset riktas mot hur det går i industrin. I Sverige har den i alla fall överraskat positivt hittills men finns en risk för en kraftigare nedgång nu. Framför allt tror vi att företagens syn på utvecklingen framöver har blivit mörkare. Hushållshumöret i USA väntas ha stärkts en aning och det kan nog i så fall hänföras till sjunkande bensinpriser. Håll också koll på de tyska inflationssiffrorna som ger en indikation på var onsdagens inflationssiffra för hela EMU-området kan tänkas hamna.

Onsdag

Huvudnumret är inflationssiffran för EMU-området. Flera företrädare för ECB har varit ute och flaggat för behovet av kraftfulla åtstramningar och en hög inflationssiffra stärker deras argument inför det kommande penningpolitiska mötet. Ett utfall en bit från förväntningarna, åt ettdera hållet, kan utlösa en del betydande marknadsreaktioner.

Torsdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut. På många håll har vi redan fått preliminära siffror så fokus riktas mot det svenska, norska och amerikanska indexen. Vi räknar med nedgångar över hela linjen men att indexen ändå ska hålla sig kvar över den viktiga 50-nivån. Tyska detaljhandelssiffror för juli lär också röna en del intresse efter att energikrisen tagit ytterligare fart.

Fredag

De amerikanska sysselsättningssiffrorna för augusti publiceras. Väntat är en fortsatt sysselsättningsuppgång, om än inte i samma omfattning som i juli. En stark arbetsmarknadssiffra riskerar att utlösa negativa marknadsreaktioner eftersom det öka sannolikheten för att Federal Reserve höjer räntan kraftigt vid sitt septembermöte.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -