På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En ETF för Europas mindre bolag

Fondkommentar När riskviljan kommer tillbaka till investerarkollektivet brukar det tala för små- och medelstora bolag. Placera en hittat börshandlad fond som ger en mycket bred exponering mot europeiska små- och medelstora bolag.

Europa erbjuder en bra miljö för små- och medelstora bolag. Det är en stabil region, aktieägarvänlig och innovativ.

Och inte minst finns det många duktiga entreprenörer inom många branscher. Oftast är grundare och tidiga ägare i ledande positioner i bolagen, vilket sannolikt skapar förutsättningar för genomtänkta och långsiktiga beslut. Mindre bolag har ett tydligare fokus och en mer renodlad verksamhet.

Det finns flera anledningar till att små- och medelstora bolag tenderar att överavkasta över tid. Det mest uppenbara är att de växer snabbare än storbolag, vilket ger ökade vinster, förbättrade marginaler och en stark kursutveckling. Många mindre bolag är verksamma i nya branscher som växer snabbare än traditionella branscher och de växer från en lägre bas.

Det europeiska småbolagsindexet STOXX Europe Small 200 index representerar de 200 minsta bolagen i STOXX Europe 600 Index som omfattare Europas 600 största och mest likvida aktier.

STOXX Europe Small 200 index tenderar att avkasta mer än STOXX Europe 600 Index med en stark börs i ryggen, och vice versa när börsklimatet är surare.

Under fjolåret starka börs orkade dock inte STOXX Europe Small 200 index klå STOXX Europe 600 Index. Men å andra sidan visade småbolagsindex positiv avkastning under 2020 när STOXX Europe 600 Index hade negativ avkastning. Och i år har småbolagen backat dubbelt så mycket som de större bolagen.

På sikt när väl börstemperaturen ökar kan det tala för STOXX Europe Small 200 index. Indexet erbjuder en bred exponering mot hela 200 bolag.

Indexet spänner från det största med ett börsvärde på 6,7 miljarder euro till det minsta med ett börsvärde på 500 miljoner euro. Genomsnittsvärdet för bolagen i indexet ligger på 3 miljarder euro. För en svensk investerare låter genomsnittsvärdet mer som ett medelstort bolag en ett småbolag.  

Vill du inte leta små- och medelstora bolag på de europeiska börserna själv så finns det några börshandlade fonder med exponering mot underliggande index.

Utbudet av börshandlade fonder med inriktning mot STOXX Europe Small 200 Index är litet. Jag har valt den börshandlade fonden Invesco STOXX Europe Small 200 UCITS ETF Acc med börskoden SCOF och ISIN kod: IE00B60SWZ49. Det är en passiv fond som investerar efter STOXX Europe Small 200 index.

Det är ett brett europeiskt index som omfattar 200 bolag noterade i Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Island, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien och Österrike.

Indexet följer huvudindexets principer för ombalansering som sker kvartalsvis och är börsvärdesviktat efter antal aktier som är kan handlas, så kallad free-float vilket beskriver andelen aktier i ett bolag som är tillgängliga för handel, aktier som inte ägs av huvudägarna eller insiders i bolaget.

Industrisektorn väger tyngst på 20 procent. Näst störst är finanssektorn med 16 procent, följt av hälsovårdssektorn på 11 procent. Fastighetssektorn på 8,4 procent hamnar på fjärdeplats före tekniksektorn med 7,4 procent.

En fjärdedel av indexet består av brittiska bolag. Svenska bolag intar en överraskande andraplats med en vikt på 16 procent. Franska bolag kommer på en tredje plats med 11 procent och tyska bolag väger drygt 9 procent.

Bolag vikt i % verksamhet
Orion 0,8 Finländsk läkemedelsbolag
Georg Fischer 0,8 Schweizisk specialist på underhållsfria rör för vatten, kemikalier och gas
Bachem Holding 0,8 Schweiziskt företag med produkter och tjänster för läkemedels- och kemiindusti
Convatec Group 0,8 Brittisk-amerikansk medicinteknikbolag
Valmet 0,8 Valmet är en teknisk leverantör inom massa-, pappers- och energiindustrin
Sobi 0,8 Sobi erbjuder innovativa behandlingar och service för patienter med sällsynta sjukdomar
Homeserve 0,7 Walsallbaserad servicebolag inom hemreparationer
Beazley 0,7 Brittiskt försäkringsbolag
IG Group  0,7 Brittiskt finansbolag specialister på finansiella derivat
Clariant 0,7 Schweiziskt kemibolag 
Källa: iShares 7,6  

 

De tio största innehaven i Invesco STOXX Europe Small 200 UCITS ETF Acc utgör precis som det underliggande indexet bara 7,6 procent av fondens värde. Största bolag är det finska läkemedelsbolaget Orion på drygt 0,8 procent, följt av den schweiziska rörspecialisten George Fischer och kemi- och läkemedelspecialisten Bachem som även det är schweiziskt.

Finska Valmet är fondens femte största innehav precis före den svenska läkemedelsspecialisten Swedish Orphan Biovitrum.

Invesco STOXX Europe Small 200 UCITS ETF Acc
Avkastning % 3 år 18,2
Avkastning % i år -15,8
Risk % 3 år 21,2
Betyg* NA
Index STOXX Europe Small 200 index
Handelskod: SCOF
ISIN: IE00B60SWZ49
Avgift%/år 0,35
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Invesco
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar den 19 aug -22  

 

Invesco STOXX Europe Small 200 UCITS ETF Acc ger en bred exponering mot europeiska medelstora bolag.

Förvaltningsavgiften för Invesco STOXX Europe Small 200 UCITS ETF Acc är 0,35 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av Invesco som är en amerikansk kapitalförvaltare med huvudkontor i Atlanta.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -