På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En lugn hamn i ett stormande börshav

Aktieanalys Deutsche Telekom är Tysklands och Europas största teleoperatör. Låg värdering, tillväxt, geografisk diversifiering och en defensiv bransch talar för aktien.

Deutsche Telekom är visserligen Tysklands dominerande telekombolag, men bolagets överlägset viktigaste marknad är den amerikanska. 65 procent av omsättningen genereras i USA medan den tyska marknaden står för drygt 20 procent idag.

Deutsche Telekom är majoritetsägare i amerikanska T-Mobile och efter diverse uppköp och sammanslagningar har T-mobile vuxit till att bli nummer två på den amerikanska marknaden med 110 miljoner kunder.  

Utöver det är Deutsche Telekom aktiva på marknaderna i Österrike, Polen, Tjeckien, Slovakien och i Grekland.

Deutsche Telekom äger och driver fasta nät, bredband, mobilkommunikation, Internet och IPTV-produkter.

Bolaget privatiserades 1995 och har sitt huvudkontor i Bonn.

Tyska staten är fortfarande största ägare med en ägarandel på 30,5 procent. Näst största ägare är japanska Softbank med en ägarandel på 4,5 procent följt av norska oljefonden med en andel på 1,9 procent.

I år spås omsättningen växa med drygt 6 procent och vinsten per aktie spås stiga med hela 46 procent till 1,27 euro.

  2021 2022 2023 2024
Omsättning MEUR 108 794 115 473 117 983 121 170
Rörelsemarginal, % 15,40% 17,20% 18,30% 20,00%
Vinst/aktie EUR 0,87 1,27 1,41 1,68
Utdelning EUR 0,64 0,71 0,76 0,85
         
Källa: Marketscreener      


Under samma period väntas rörelsemarginalen växa från 15,7 procent till 17,2 procent.

nuvarande aktiekurs ligger direktavkastningen 3,4 procent.

Aktien handlas till ett p/e-tal på innevarande år på 15 och 13,5 för 2023.

Hittills under 2022 har aktien klättrat 15 procent. 22 av 24 analytiker sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 24,5 euro. Det indikerar en uppsida på 30 procent.

Deutsche Telekomaktien är noterad på Frankfurtbörsen och är med ett marknadsvärde på 93,5 miljarder euro näst största bolaget i det tyska storbolagsindexet DAX. 

Under året har Deutsche Telekom fortsatt att öka sitt ägande i amerikanska T-Mobile och ägarandelen uppgår i dag till 51,8 procent.

Den senaste fusionen med Sprint som godkändes våren 2020 har varit mycket framgångsrik och genererat stora besparingar samtidigt som tillväxten på den amerikanska marknaden varit god.

Deutsche Telekoms amerikanska engagemang var under många år ett problembarn som kostat bolaget mycket pengar.

sent som när nuvarande vd Tim Höttges tillträdde 2014 var budskapet från de stora aktieägarna att de ville att han skulle göra sig av med T-Mobile. Nu har T-Mobile vuxit obrutet under de 40 senaste kvartalen och är Deutsche Telekoms klart viktigaste tillgång.

Siktet är inställt på att bli USA:s största teleoperatör.

Tim Höttges

Deutsche Telekom själva har fokuserat hårt på kundnöjdhet under de senaste åren och det har varit mycket framgångsrikt. På fem år har man minskat andelen klagomål från kunderna med 70 procent.

I Tyskland är Deutsche Telekom landets näst mest värdefulla varumärke efter Mercedes, men före till exempel Adidas och Volkswagen.

Det som talar för Deutsche Telekomaktien är bolagets stora exponering mot den amerikanska marknaden och deras framgångsrika tillväxtstrategi där.

De har mot oddsen lyckats ge AT&T och Verizon en rejäl match och är på god väg att bli USA:s största operatör mätt i antalet kunder.

Utöver det har bolaget en mycket stabil position i Tyskland. Den europeiska telekommarknaden är tuffare eftersom lagstiftningen skiljer sig åt mellan olika länder utöver det är konkurrensen hårdare. Det är skälet till att investerarna ser lite mer skeptiskt på europeiska teleoperatörer. USA är den stabila marknaden.

Det fina med teleoperatörer är att det är något av det mest defensiva som finns. Oavsett hur stor en kris är så är det sista människor kommer att dra in på kommunikationstjänster.

Den låga värderingen, den stora och växande amerikanska exponeringen gör Deutsche Telekom till en utmärkt hamn att lägga till i när det råder storm på börserna.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Deutsche Telekom AG Köp 18,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -