På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen idag: Öppning i sidled väntas

Morgonrapport Wall Street backade under gårdagens handel och Asienbörserna följer och sjunker även de under torsdagsmorgonen. Ledande terminer indikerar en öppning i sidled för OMXS30.

De amerikanska börserna avslutade gårdagens handel med negativ utveckling. Onsdagens handel var volatil efter att protokollet från Federal Reserves FOMC:s möte publicerades. Enligt protokollet menade vissa Fed-tjänstemän att takten på framtida räntehöjningar beror på inkommande data och att räntorna skulle behöva stanna på en tillräckligt restriktiv nivå för att kontrollera inflationen under en tid. Vid stängning backade S&P 500 0,7 procent samtidigt som Nasdaq Composite tappade 1,3 procent. Dow Jones industriindex var ned 0,5 procent.

Bland tillgångsslagen på råvarumarknaden noterades blandad utveckling under onsdagens handel. Oljepriset steg efter att de amerikanska energidepartementet under eftermiddagen rapporterat lägre lager av råolja än väntat. De amerikanska råoljelagrena sjönk med 7,1 miljoner fat under förra veckan vilket var betydligt mer än den minskning på 0,3 miljoner fat som väntades. Vid 20:35 noterades WTI-oljan stiga 1,6 dollar till ett pris på 88,2 dollar per fat. Vid samma tidpunkt adderade Brentoljan 1,4 dollar till 93,7 dollar per fat. 

Bland basmetallerna var utvecklingen mestadels negativ där zink och bly återfanns som förlorare med nedgångar på 3,2 respektive 2,7 procent. Även nickel noterade kraftig nedgång och backade 2,5 procent. Aluminium återfanns som ensam vinnare med en blygsam uppgång på 0,7 procent. Guldet noterades backa 6,7 dollar vilket resulterade i ett guldpris på 1 768,2 dollar per uns.

På den amerikanska bolagsfronten sågs Manchester Uniteds aktie rusa efter att Elon Musk twittrat att han ville köpa fotbollsklubben. Musk förtydligade senare att detta var ett skämt och aktien avslutade onsdagen upp 7,1 procent. Citi sänkte under gårdagen sin rekommendation för Weber från neutral till sälj med hänvisning till grilltillverkarens svaga försäljningsutsikter och minskande kassa. Aktien sjönk 7,1 procent. Take Two fick också en sänkt rekommendation men av Deutsche Bank som sänkte från köp till behåll vilket resulterade i att gamingbolagets aktie backade 2,6 procent. 

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades upp 7 punkter till 2,89 procent.

Asienbörserna backar under torsdagsmorgonen i spåren av gårdagens negativa handel i USA. Investerarnas fokus ligger på protokollet från Federal Reserves senaste möte i juli då det diskuterades en stadig takt av kommande räntehöjningar men att åtstramningarna av penningpolitiken kan bli mindre aggressiva än prognoser då räntehöjningarna syftar till att få kontroll på inflationen. Vid 07:30 noterades Shanghai kompositindex ned 0,4 procent samtidigt som Hang Seng retirerade 0,5 procent. Japanska Nikkei 225 tappade 0,9 procent.

På Stockholmsbörsen har det kommit in flertalet rapporter under morgonen från bland annat Catena Media och Calliditas. Catena Media presenterade en omsättning som sjönk med 4,9 procent till 28,9 miljoner euro med ett resultat efter skatt på 0,4 miljoner euro vilket är en minskning med 93,4 procent jämfört med föregående år. Forskningsbolaget Calliditas rapporterade en omsättning som uppgick till 64 miljoner kronor med med ett resultat efter skatt på minus 192,4 miljoner kronor. Bland dagens övriga rapporterande företag återfinns bland annat Nibe, Arla Plast och Ovzon. 

Under morgonen har det kommit in flera uppdaterade rekommendationer. DNB höjer riktkursen för New Wave till 225 kronor (215) och upprepar köp. DNB uppdaterar och sin riktkurs för Storskogen som de sänker till 17,50 kronor (25) och upprepar köp. SEB höjer riktkursen för Elekta till 80 kronor (77) och upprepar behåll. 

På makrofronten stundar en relativt lugn torsdag där EMU presenterar julis konsumentprisindex för Eurozonen. Konsumentprisindex, KPI, är ett viktigt sätt att mäta inflationen för Euroländerna. Senare mot eftermiddagen vid 14:30 publicerar USA antalet nyanmälda arbetslösa den senaste veckan i landet vilket är ett bra mått på hälsan på arbetsmarknaden. Dagen på den internationella arenan avrundas sedan vid 16:00 med att USA också publicerar antalet sålda bostäder i juli vilket ger en bild av styrkan i den amerikanska bostadsmarknaden.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -