På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Oljejättarna bakom fondvinnaren

Börs Exxon, Conocophillips och Chevron Corp. Detta är toppinnehaven i fonden som presterat allra bäst på ett år. Petroleumaktierna har minst sagt strålat och har även en lång historia av framgång bakom sig.

BGF World Energy A2, förvaltad av BlackRock, har på ett år gått upp med 80 procent. Nedan visas fondens 10 största innehav. Största andel ligger i brittiska Shell PLC, men som även finns att köpa på New York-börsen. Därefter är det Exxon, Conocophillips och Chevron som utgör de största innehaven och har dessutom presterat på topp.

Trion finns inte bara med som största innehav i den allra högst presterande fonden på Avanza, utan även i Franklin Natural Resources, som med en avkastning på 47 procent landar på listans tredje plats bland fonderna som presterat bäst på Avanza på ett år.

Anledningen till den stora stora uppgången bland olje- och naturgasaktierna har sin grund i de stigande råvarupriserna. Sedan augusti 2021 har naturgaspriset stigit med 127 procent, medan råolja och brent stigit med omkring 34 respektive 39.

1 års utveckling: råolja och naturgas.

Exxon, Conocophillips och Chevron är några av världens största energibolag. Med den genensamma inriktningen mot olja och gas är de naturligt nog även stora konkurrenter till varandra sedan långt tillbaka.

Standard Oil var namnet på det multinationella oljeföretaget grundat 1870 av berömda John D. Rockefeller. Tidigt på 1900-talet blev man tvungen att separera bolaget på grund av dess starka monopolställning, och Standard Oil delades således upp i 34 olika bolag. Åtta av dessa fick ha kvar ”Standard Oil” som del av bolagsnamnet, men under 1900-talets gång skulle även de namnen bli helt utbytta. Två av dessa bolag är dagens ExxonMobil och Chevron.

Exxon Mobil Corporation (som marknadsför sig som ExxonMobil), är det tredje största icke-statliga pretroleumbolaget i världen. Omsättningen för helåret 2021 översteg 280 miljarder dollar och börsvärdet uppgår till närmare 400 miljarder dollar. Bolaget verkar inom hela oljecykeln och omfattar allt från produktion till distribuering av petroleum i olika former.

Chevron Corporation’s är också del av samma uppsplittring som gjordes av Rockefeller’s monopolställning. När Chevron tidigare hette ”Standard Oil of Kentucky” och Exxon istället var ”Standard Oil New Jersey”, utgjorde de 2 av 7 bolag i 1940-talets oljekartell (De sju systrarna), vars oligopolställning varade fram till 1970-talet. Chevron’s börsvärde idag ligger på närmare 300 miljarder dollar.

Conocophillips är sedan 2012 ett renodlat utvinnings- och prospekteringsbolag inom oljeindustrin. Tidigare var även raffinering och distribuering av oljeprodukter och naturgas del av verksamheten, men är idag ett separerat bolag vid namn Phillips 66. Conocophillips börsvärde uppgår till ca 120 miljarder dollar.

Den klart största spelaren sett till omsättning är Exxon, men Conocophillips är betydligt starkare i lönsamhet med en EBIT-marginal på 33 procent det senaste året jämfört med Exxon och Chevron’s EBIT-marginal på 12 respektive 15 procent. Även omsättningstillväxten de senaste 5 åren har varit överlägsen hos Conocophillips som snittat ca 17 procent per år medan de andra två konkurrenterna snittat ca 9 procent.

På ett år har Conocophillips stigit med 80 procent medan Chevron och Exxon stigit med 55 respektive 65 procent. De är även utdelningsbolag, där Exxon’s direktavkastning på 3,8 är den högsta bland de tre bolagen.

Andra högpresterande petroleumaktier bland BG World Energy’s största innehav är kanadensiska Suncor Energy och amerikanska EOG Resources Inc, som ökat med 59 respektive 51 procent på ett år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -