På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Enkät: En ljusning i börsmörkret

Fondkommentar Investerarsentimentet har efter förra månadens bottennotering noterat en viss förbättring men kassan är fortsatt hög. Det visar den senaste investerarenkäten.

Allokeringen till aktier har den senaste månaden ökat från en låg nivå och investerarna har köpt USA-aktier och teknikaktier. Men det som sticker ut är att investerarna för första gången på två år tror att tillväxtaktier kommer att prestera bättre än värdebolag det närmaste året. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 5 till 11 augusti.

Pessimismen är fortsatt stor i Bank of Americas månatliga investerarenkät, men inte lika stor som i mitten på juli. Förväntningarna på den globala tillväxten och allokeringen till aktier som nådde rekordlåg nivå i juli har studsat tillbaka.  

Det gäller även förväntningarna på bolagsvinsterna de kommande tolv månaderna som även de nådde ett historiskt lågvattenmärke i nivå med Lehmankraschen 2008.

Jag tycker man kan lyfta fram några gröna skott att ta med sig. En klar majoritet av de tillfrågade investerarna tror att inflationen är lägre inom ett år, vilket är den högsta nivån sedan november 2008. I takt med lägre inflationsförväntningar tror investerarna att de korta räntorna kommer att sjunka tillbaka det närmaste året.

Under månaden har investerarna faktiskt minskat kassan, från 6,1 procent i juli till 5,7 procent. Men kassanivån är betydligt över det historiska snittet på 4,8 procent.

Den senaste månaden har flera investerare minskat sin undervikt i aktier, från – 44 procent till -26 procent. Men de är fortfarande underviktade aktier och tar mindre risk än normalt.

Under månaden har kapitalflödet letat sig tillbaka till teknikaktier, sällanköpsvaror och USA-aktier. De har finansierat köpen med att sälja defensiva dagligvaror, stabila allmännyttiga sektorer och till viss del har man reducerat övervikten i råvaror. Investerarna nettosäljer aktier i Storbritannien.

Lyfter vi blicken och ser på de populäraste sektorerna som har störst övervikt hos investerarna, hittar vi fortfarande hälsovårdsaktier i topp. Näst populärast är råvarubolag trots en minskning under månaden. Störst undervikt har investerarna i Eurozonen-aktier, sällanköpsvaror, allmännyttiga bolag.

Värt att notera är att teknikaktier - som de senaste åren varit en av de absolut mest överviktade sektorerna hos de globala investerarna - hade en undervikt i juli, men nu har en liten övervikt.

USA-aktier är den enda stora regionen där investerarna har en övervikt, störst aktieundervikt har Eurozonen och Storbritannien. Även tillväxtmarknaderna har en undervikt.

Investerarnas sentiment gällande tillväxtaktier har svängt under månaden. Och en majoritet föredrar tillväxtaktier för värdeaktier det närmaste året. Det är första gången sedan augusti 2020 som investerarna är positiva till tillväxtaktier.

På risksidan är det största hotet mot en börsuppgång är fortfarande inflation som man är rädd för ska bita sig fast på höga nivåer. På andra plats hittar vi risken för en global recession. Vi hittar centralbankernas hökaktiga syn på räntehöjningar på en tredjeplats. Först på en sjätteplats kommer Ukraina/Rysslandskonflikten.

Den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade” (vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja), är USA-dollarn.

Dollarn är klart etta efter året starka uppgång mot nästan alla valutor, men allt flera investerare ser nu dollarn som klart övervärderad. Vi hittar olja och råvaror som tvåa men risken har minskat i takt med oljeprisnedgången den senaste månaden.

På tredje plats lyfter investerarna nu ett varningens finger för att ha för stor kassa. Intressant är att vi återigen hittar teknikaktier på listan. I takt med årets börsnedgång var den tidigare borta från listan.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -