På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Latinamerikas nya betalningsjätte?

Aktier Den Latinamerikanska jätten Mercadolibre har haft ett tufft och volatilt börsår men den senaste rapporten kan förhoppningsvis bli vändningen. Aktien var under rapportdagen upp hela 15 procent.

Enkelt sagt skulle Mercadolibre-koncernen kunna beskrivas som Latinamerikas Amazon/ PayPal. Mercadolibre opererar inom 18 länder där de viktigaste marknaderna är Argentina, Brasilien och Mexiko. Bolaget tillhandahåller en rad olika tjänster och verksamheten är uppdelad mellan Mercado Libre (e- handelsplattformen) och Mercado Pago (fintech). Aktien har i år gått ner runt 25 procent och börsvärdet landar på 50 miljarder dollar. 

Regionen Latinamerika har en låg e-handelspenetration jämförelse med övriga delar av världen. Penetrationen är runt 10 procent och siffran prognostiseras växa starkt de kommande åren. Digitala betalningar har även en låg penetration på den latinamerikanska marknaden.

Den senaste rapporten, som släpptes den 3 augusti, rosade marknaden. Den översta raden växte med hela 53 procent till 2,6 miljarder dollar, detta trots tuffa jämförelsetal. Samtidigt ökade vinst per aktie (GAAP) med över 75 procent vilket var klart bättre än vad analytikerna förväntade sig. Bruttomarginalen ökade till 49 procent medan rörelsemarginalen på 10 procent i princip var oförändrad i jämförelse med motsvarande kvartal i fjol. 

E-handelsplattformens omsättning växte till 1,4 miljarder dollar vilket motsvarar en tillväxt på 23 procent och antalet unika köpare uppgick till 41 miljoner. Mercadolibre uppger att de ser en bra potential inom reklam-affärsområdet där ledningen tror man kan nå rörelsemarginaler på över 70 procent. Än så länge har man bara skrapat på ytan inom segmentet och exempelvis började bolaget testa att ha reklam inom Mercado Pago-appen. 

Mercadolibre tillhandahåller även ett stort logistiknätverk (Mercado Envíos) och under andra kvartalet skeppades över 260 miljoner varor via nätverket, en penetration på 91 procent. 55 procent av logistiknätverket kan leverera två dagar efter att en order lagts. 

Historiskt sett har Mercadolibres e-handelsplattform varit det största affärsbenet inom koncernen men nu är det bara en tidsfråga innan Mercado Pago växer om e-handelsdelen sett till försäljning. 

Tack vare ökade betalningsvolymer och stark utveckling i kreditportföljen växte Mercado Pagos omsättning med hela 107 procent till 1,2 miljarder dollar. Bolaget delar upp de totala betalningsvolymerna (tpv) mellan på och utanför plattformen, det vill säga när kunderna använder Pago utanför eller inom Mercadolibres ekosystem och tpv:en under kvartalet uppgick till 30 miljarder dollar. Tpv inom ekosystemet växte med 42 procent medan tpv utanför växte med kraftiga 135 procent. Av den totala betalningsvolymen kommer nu ungefär 70 procent från betalningar utanför Mercadolibres ekosystem. 

Det går inte påstå något annat än att Mercado Pago går otroligt starkt, men med ökad andel kreditverksamhet uppstår även kreditrisk. Kreditportföljen växte med mer än 230 procent till 2,7 miljarder dollar, främst tack vare bra momentum på konsumentsidan. Det kommer bli viktigt för ledningen att ha kontroll på denna del vid försämrade marknadsförhållanden. Mercadolibre har gjort en del avsättningar relaterade till kreditportföljen. 

Mercadolibre 2022e 2023e 2024e
Ev/sales 5 4 3
Ev/ebit  80 50 32
Oms tillväxt,% 60 26 24
Ebit marg,% 6 8 9

 

Värderingen har kommit ner en hel del, trots det senaste börsrallyt, och bolaget handlas till historiskt låga multiplar. På innevarande år får investerare betala, baserat på innevarande år, en ev/sales-multipel på 5. 

Mercadolibre är inte ett bolag som är tillräckligt moget för att maximera vinsterna vilket är värt att tänka på när man analyserar lönsamhetsmått och multiplar. Trots att bolaget växer fort lyckas man samtidigt vara lönsamma vilket skiljer dem från många andra e-handel och fintech bolag i exempelvis Amerika. 

Aktien är väldigt volatil och det finns politisk risk i de länder bolaget opererar inom. Mercadolibre ska ses som en långsiktig investering för den som tror på e-handel och fintech i Latinamerika.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -