Börsen nära noll, Paradox vände ned

Börsen Stockholmsbörsen inleder oregelbundet på onsdagen. Utvecklingen på de ledande Europabörserna var oregelbunden till vikande. Londonbörsen var ned närapå en halv procent medan Parisbörsen handlades i det närmaste oförändrat.

Vid klockan 9.40 hade OMXS30 stigit med 0,1 procent till 1.996. Aktier för knappt 2 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland de mest handlade storbolagen på OMXS30 steg SBB och Sinch med omkring 3 procent vardera medan Astra Zeneca sjönk med nästan 2 procent.

Amerikansk branschstatistik från ACT uppvisade en markant nedgång i preliminära order på tunga lastbilar i juli jämfört med närmast föregående månad. Försäljningen av Class 8-kategorin i Nordamerika sjönk preliminärt till 11.400 enheter i juli jämfört med en preliminär siffra om 15.500 enheter i juni. Siffrorna är av betydelse för framför allt lastbilstillverkaren Volvo vars aktie vek ned 0,2 procent.

SAS lämnar inom kort in finansiella handlingar för flygbolaget och dess dotterbolag som omfattas av den frivilliga konkursprocessen Chapter 11 i USA. Enligt dessa handlingar hade flygbolaget vid utgången av juni likvida medel om knappt 7,8 miljarder kronor. SAS-aktien steg 1 procent.

Datorspelbolaget Paradox vände ned med runt 3,5 procent efter uppgången cirka 2,5 procent på tisdagen efter rapporten. Dagens industri betecknar Paradox aktie som dyr.

Catena Media har tecknat sitt första viktiga medieavtal i USA om leverans av onlinekasino och sportvadhållningsinnehåll. Det fleråriga avtalet har ingåtts med Advance Local, som är ägare till NJ.com. Aktien belönades med en uppgång på 7 procent.

Spotlightlistade Safe at Sea, som säljer sök- och räddningsbåtar, presenterade en rapport för det andra kvartalet som visade fortsatt röda siffror på sista raden. "Att vi inte når upp till positiva siffror beror till stor del på leveransförseningar av komponenter från underleverantörer som påverkats av både pandemin och kriget i Ukraina, vilket förlänger vår produktionstid", kommenterade vd Henrik Hartman i delårsrapporten. Bolaget uppgav även att komponentförsörjningen började förbättras under senare delen av andra kvartalet. Aktien backade drygt 1 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -