På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) utvecklades negativt under första handelsdagen i augusti månad. Det blev en nedgång på 1.1 procent och indexet stängde på 813 punkter. Totalt gav juli som helhet en uppgång med hela 12.0 procent.

Kursen återfinns därmed ovanför stödet vid 806 punkter i den medellånga grafen och har också brutit upp genom taket i den fallande trendkanalen som Investtechs algoritmer har identifierat på medellång sikt. Under 806 punkter finns stöd runt 734 punkter. Motstånd närmast vid 910 punkter.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 60. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 28. Det är därmed en övervikt av optimister på marknaden på kort sikt men på lång sikt är det fortsatt övervikt av pessimister.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 425 köp och 89 sälj, vilket motsvarar en köpandel på 83 procent. Köpandelen på årsbasis är på 82 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Rekommendation: Stockholmsbörsen är samlat sett tekniskt neutral på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motstånd gör att rekommendationen snabbt kan komma förändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Papperstillverkaren Arctic Paper ser tekniskt stark ut inför kommande delårsrapport som förväntas presenteras i nästa vecka. Aktiekursen har brutit upp genom taket på den stigande trendkanalen som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt.

Investerare har alltså sedan en längre tid valt att betala allt högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Det ger goda statistiska utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender. Trendbrottet öppnar upp för en starkare stigningstakt.

Aktien handlas på all-time-high nivåer och det saknas motstånd i kursdiagrammet där ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 29.20 kronor.

Arctic Paper är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS. Bolaget förväntas presentera kommande delårsrapport den 10 augusti. Marknadens reaktioner på rapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Teknikbolaget Hexatronic Group som är verksamma inom fiberkommunikation ser tekniskt positiv ut inför kommande delårsrapport som förväntas presenteras i nästa vecka. Aktiekursen återfinns i en stigande trendkanal på medellång sikt. Det indikerar en bra utveckling för bolaget och att investerarna har varit villiga att betala högre och högre kurser för att köpa in sig i bolaget.

Kursen har stigit kraftigt efter en köpsignal från en rektangelformation (REC) som identifierades den 12 juli i år. Målkursen för formationen (spetsen på den gröna pilen) har passerats, men formationen signalerar fortsatt utveckling i samma riktning. Aktien handlas på all-time-high nivåer och det saknas motstånd i kursdiagrammet och ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 90.00 kronor.

Ett RSI-värde över 70 visar att momentum i aktien är starkt positivt på kort sikt. Det indikerar ökande optimism och att kursen ska fortsätta upp.

Hexatronic Group är positiv på Investtechs insideranalys och det indikerar att aktien är billig sett till fundamenta för bolaget och gör i sin tur att risken kan anses reducerad. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS. Bolaget förväntas presentera kommande delårsrapport den 11 augusti. Marknadens reaktioner på rapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Teknikbolaget Fingerprint Cards ser tekniskt negativ ut på kort- medellång- och lång sikt. Investtechs algoritmer har identifierat en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett tecken på ökat utbud och att det finns ett överskott av säljare.

Kursen har stöd vid cirka 7.30 kronor och motstånd vid cirka 19.00 kronor. Volymtoppar och volymbottnar stämmer dåligt överens med toppar och bottnar i kursen och det bekräftar den negativa trendbilden.

Fingerprint Cards B är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -