Börsen uppåt, Lundin Mining förlorare

Börs Stockholmsbörsen steg vid lunchtid på torsdagen. Styrkan i uppgången hade dock avtagit i jämförelse med var index noterades under de inledande timmarnas handel. Investerarna riktade sina blickar mot rapportbolagen samt utvärderade onsdagskvällens styrräntehöjning med 75 punkter från Federal Reserve.

Vid klockan 11.30 var OMXS30 upp 0,4 procent till 1.979 och på Stockholmsbörsen hade aktier för något över 5 miljarder bytt ägare. Ute på de ledande Europabörserna återfanns index i en vikande tendens.

På onsdagskvällen höjde den amerikanska centralbanken Fed räntan med väntade 75 punkter, men under presskonferensen tolkades Fed-ordföranden Jerome Powell som duvaktig. Dollarn försvagades efter räntebeskedet.

På svensk front kom både statistik och kvartalsrapporter inkommit. Sveriges BNP steg 1,4 procent under det andra kvartalet, jämfört med en nedgång under årets första kvartal på 0,8 procent. Flera analyshus har kommenterat att det var starkare än väntat.

Bland de mest handlade storbolagen steg SBB med 3 procent, trots att aktien handlades exklusive rätt till utdelning om 0:11 kronor per aktie. Gruvbolaget Boliden var upp nästan 3,5 procent. På nedsidan fanns Sinch och Getinge med nedgångar på cirka 5 respektive 2,5 procent.

På rapportfronten redovisade Lundin Mining både ett lägre ebitda-resultat och försäljning för det andra kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Ebitda-resultatet var 149 miljoner dollar, mot fjolårets 481 miljoner.

Gruvbolaget, vars aktie pressades ned cirka 2,5 procent, sänkte också produktionsprognoserna för koppar och zink, samtidigt som capex-prognosen höjdes.

För djurhälsobolaget Swedencare steg både omsättning och operationellt ebitda rejält. Omsättningen var 471 miljoner kronor och resultatmåttet var 199 miljoner. Under fjolårets motsvarande period var omsättningen 48,2 miljoner med ett operationellt ebitda-resultat på 16,2 miljoner. Den organiska, valutajusterade, tillväxten var 4 procent.

Bolagets vd Håkan Lagerberg förväntar sig dock en "stark organiskt tillväxt i kommande kvartal". Aktien inledde handeln uppåt men hade vid lunchtid vänt ned och noterade en tillbakagång om 10 procent.

Det tyska lastbilsbolaget Traton, som är noterat på Stockholmsbörsen, klättrade 2 procent. Det justerade rörelseresultatet föll med 30 procent, samtidigt som den justerade rörelsemarginalen näst intill halverades till 4,4 procent. Omsättningen lyfte dock med över 4 miljarder euro till 18 miljarder och Traton förväntar sig en fortsatt tydlig omsättningstillväxt.

Odörkontrollsbolaget Polygiene belönades med en uppgång på knappt 9 procent efter sin rapport där resultatet efter skatt för kvartalet mer än fördubblades till drygt 17 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan.

För Everysport sjönk nettoomsättningen samtidigt som rörelseresultatet vände till minus. Bolaget har beslutat att införa ett sparpaket för att möta en nedgång i efterfrågan och anpassa bolaget till ett försämrat marknadsklimat. Aktien backade 8 procent.

Senare under dagen kommer rapporter från bland annat Millicom vid cirka klockan 12.00 och Securitas vid klockan 13.00.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -