På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Het rapportvecka på Wall Street

Börs När den svenska rapportperioden nu går ned på tomgång så växlar den amerikanska upp. Biltillverkare, teknikgiganter och stora oljevinnare står på agendan i veckans rapporter där valutamotvind och konsumtionsmönster står i centrum.

Lejonparten av de svenska storbolagen har varit snabba ur startblocken och har redan rapporterat de senaste två veckorna. I USA är det främst bankerna som ligger tidigt i rapportkalendern, medan övriga storbolag nu står på tur att släppa sina siffror för andra kvartalet.

Och det är mot bakgrund av delvis annorlunda förutsättningar än vad som har gällt för de svenska och europeiska bolagen. En stor skillnad är exempelvis valutasituationen. Medan svenska exportbolag har höstat hem stora vinster på en svag krona så kommer de amerikanska bolagen med stora intäkter utanför USA att lida av den starka dollarn.

IBM, Netflix och Philip Morris tillhör bolagen som redan har flaggat för stora intäktstapp från valutan och fler globala företag lär upprepa det budskapet de närmaste dagarna. Jämförelsevis hämtar dock amerikanska börsbolag en relativt stor andel av intäkterna, omkring 70 procent summerat för alla S&P500-bolag, från den inhemska marknaden.

Några av de mest intressanta rapporterna som kommer i veckan är biltillverkarna GM och Ford där det, precis som för Coca-Cola och Visa, blir intressant att se om konsumentefterfrågan börjar visa tecken på svaghet.

Teknikjättarna Microsoft, Apple, Alphabet och Amazon rapporterar också och deras stora tyngd i både amerikanska index och globala börsindex innebär att de har förmågan att flytta hela börshumöret om de avviker mycket från förväntningarna.

Efter skakiga prestationer från både Snap och Twitter där annonsintäkterna är ett frågetecken så kommer även rapporten från Meta, som står bakom Facebook och Instagram, att bli högintressant.  

Tungviktare som rapporterar i veckan
26-jul GM, Alphabet, Coca-Cola, GE, Microsoft, Paccar, Visa
27-jul Boeing, Ford, Meta, Spotify
28-jul Amazon, Apple, Pfizer, Timken
29-jul Chevron, Exxon Mobil, Procter&Gamble

 

Bland de USA-rapporter som har kommit så här långt kan man konstatera att en klar övervikt har lyckats slå analytikernas förväntningar. Enligt Factset handlar det om 68 procent av bolagen som har visat högre vinster per aktie än väntat, medan 65 procent har slagit försäljningsprognoserna.

Det är samtidigt en lägre andel än hur det brukar se ut då genomsnittet de senaste 5 åren är att 77 procent slår vinstförväntningarna. Motsvarande historik för försäljningen är att 69 procent slår prognoserna.

All börsoro till trots så är förväntningarna på helåret 2022 alltjämt att de amerikanska bolagen kommer att öka sina vinster med nästan 10 procent, där industri- och råvarubolag drar upp snittet men framför allt är det en vinstexplosion för oljebolagen som lyfter den samlade vinsten. Värt att notera är också att analytikernas prognoser indikerar fortsatt bra vinsttillväxt nästa år med en 9-procentig uppgång för S&P500-bolagen.

Faktisk och förväntad vinstutveckling i S&P500-bolagen

Efter ett surt första halvår, där S&P-indexet föll med hela 8 procent i juni har kurserna hämtat sig omkring 5 procent hittills i juli.

Med 175 bolag i indexet som släpper sina rapporter i veckan har de kommande dagarna potential att bli avgörande både för om återhämtningen på kort sikt kan fortsätta och om de optimistiska helårsprognoserna behöver en avhyvling.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -