ECB höjer styrräntan mer än väntat

Makro ECB höjer styrräntan mer än väntat till 0,50 procent från 0,00 procent. Marknaden räknade, enligt Bloomberg, med en styrränta på 0,25 procent.

ECB signalerade vid förra mötet i juni att styrräntan skulle höjas med 25 punkter, men den stora frågan bland analytiker inför dagens möte var om höjningen skulle landa på 25 punkter eller mer, mot bakgrund av den fortsatta uppgången i inflationen.

"I linje med ECB-rådet starka åtagande för sitt prisstabilitetsmandat tog ECB-rådet idag ytterligare viktiga steg för att säkerställa att inflationen återgår till dess mål på 2 procent på medellång sikt. ECB-rådet beslutade att höja ECB:s styrräntor med 50 räntepunkter och godkände ramverket för instrumentet för transmissionsskydd (TPI)", skriver ECB i sitt beslut i dag.

ECB-rådet gör bedömningen att det var lämpligt med ett första större steg än vad som angavs vid det förra penningpolitiska sammanträdet för att påbörja vägen mot räntenormalisering.

ECB flaggar också för ytterligare räntehöjningar framöver.

"Vid ECB-rådets kommande sammanträden kommer ytterligare räntenormalisering att vara på sin plats. [...] ECB-rådets framtida räntebana kommer att vara databeroende och bidra till att uppfylla inflationsmålet på 2 procent på medellång sikt", skriver ECB.

ECB-rådet gör bedömningen att upprättandet av TPI är nödvändigt för att stödja effektiv transmission av penningpolitiken.

"TPI kommer att utgöra ett ytterligare instrument i ECB-rådets verktygslåda och kan aktiveras för att motverka obefogade, störande marknadskrafter som utgör ett allvarligt hot mot en smidigt penningpolitisk transmission inom euroområdet. Omfattningen av TPI-förvärv kommer att vara avhängig av hur allvarliga riskerna mot transmissionen är. Förvärven är inte i förväg begränsade. Genom att skydda transmissionsmekanismen gör TPI det möjligt för ECB-rådet att mer effektivt uppfylla sitt prisstabilitetsmandat", skriver ECB.

ECB håller senare i eftermiddag presskonferens klockan 14.45.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -