Viktiga konjuktursignaler väntar

Makroveckan Rekordhöga inflationssiffror gav marknaden lite skrämselhicka under veckan som gick. Nu väntar en ny tuff makrovecka med bland annat ECB-besked och (super)viktiga konjunktursignaler.

Trots en positiv avslutning så var det återigen mest surt på de flesta av världens börser under förra veckan. Den svenska börsen tappade 2,6 procent medan S&P500 landade på -0,9 procent och Stoxx600 på -0,8 procent. Den positiva avslutningen ser dock ut att ge den här veckan en positiv början med rejäla uppgångar i Asien.

I förra veckan var inflationen i fokus och i både USA och Sverige landade inflationstalen över redan dystra förutsägelser. Den amerikanska inflationen landade på 9,1 procent och i Sverige på 8,5 procent. Så inte särskilt överraskande att förväntningarna på kommande räntehöjningar steg ytterligare. I Sverige spekuleras det till och med om att Riksbanken ska lägga in ett extra penningpolitiskt möte då det ordinarie räntebeskedet dröjer till 20 september.

Det finns dock en del positiva inflationstecken då oljepriset har gått ner liksom många andra råvarupriser. Det räcker dock inte för att få ner inflationen till mer hanterbara nivåer så räntehöjningar blir det ändå. Sjunkande råvarupriser signalerar dessutom en ökad risk för recession och exempelvis har kopparpriset dundrat ner med runt 30 procent sedan inledningen av juni.

Att långa marknadsräntor dessutom fortsätter att sjunka signalerar också att marknadsaktörerna bävar för den djupare konjunkturnedgång.

På både ränte- och konjunktursidan får vi viktiga besked och signaler under veckan som kommer.

På torsdag kommer ECB med sitt penningpolitiska besked och banken väntas nu höja räntan för första gången sedan sommaren 2011. Lite sent med en första räntehöjning enligt många utomstående bedömare. Det väntas också en, i sammanhanget försiktig höjning med 0,25 procentenheter men vi bli inte överraskade om det blir en större räntehöjning än så.

På konjunktursidan är fredagens utrullning av de preliminära inköpschefsindexen för juli huvudnumret. Väntat är en fortsättning på den negativa trenden i västvärlden men att indexen ska fortsätta att hanka sig över den viktiga 50-nivån. Det är sannolikt viktigt för marknadshumöret att indexen verkligen klarar detta men osäkerheten är stor.

Andra viktiga konjunktursignaler under veckan är utvecklingen på den amerikanska bostadsmarknaden och hur hushållshumöret i EMU-området utvecklas. Risk för dystrare siffror.

Dessutom är det tänkt att Ryssland återigen ska låta gasen flöda till Västeuropa när översynen av Nordstream1 ska vara klar under veckan. Om inte, så lär det bli en hel del sura marknadsreaktioner.

Företagsrapporterna kommer dessutom i en strid ström under hela veckan.

Måndag

Tämligen tomt på makroagendan. Det amerikanska husmarknadsindexet dock intressant nu när bostadsmarknaden visar tecken på att vackla. Ändå är förväntningarna på NAHB relativt högt ställda.

Tisdag

Uppdaterade inflationssiffror för EMU-området. Rekordhöga inflationssiffror väntas vilket sätter ytterligare press på ECB inför torsdagens penningpolitiska besked. Håll också koll på de amerikanska siffrorna över bostadsbyggandet. Sviker de ytterligare en gång så spär det på recessionsoron.

Onsdag

Valueguard kommer med siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Lär bli svaga siffror. Den brittiska inflationen lär nå nya toppnivåer och öka på spekulationerna kring kommande räntehöjningar. Värt att bevaka är också den amerikanska bostadsförsäljningen och hushållshumöret i EMU-området även om det riskerar att vara dyster läsning.

Torsdag

Fullt fokus på ECB:s penningpolitiska besked. Nu är det dags för senfärdiga ECB att leverera sin första räntehöjning. Konsensusprognosen är att ECB höjer med 25 punkter men vi på Placera tror att det är jämnt skägg mellan en höjning med 25 respektive 50 punkter.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för juli rullas ut på bred front. Väntat är mindre nedgångar men att indexen trots allt hankar sig över den viktiga 50-nivån. Risken är dock överhängande för sämre siffror än så. Klarar indexen att klå förväntningarna kan det bli en fin avslutning på veckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -