Spänd väntan på dagens USA-siffror

Makrokommentar Nu laddar vi och marknaden för eftermiddagens amerikanska inflationssiffror. Ska de bidra till än mer finansiellt kaos, lättnad på marknaden eller blir det kanske inte så mycket att skriva hem om?

Först ska sägas att det inte är särskilt ofta som upphaussade siffror eller besked ger de stora utslag på finansmarknaden som man kanske trodde på förhand. Men ibland händer det och onsdagseftermiddagens amerikanska inflationssiffror kanske kan bli ett sådant tillfälle. Den höga inflationen är dels ett påtagligt problem för hushåll och företag, dels, och kanske i första hand, ett stort problem för den amerikanska centralbanken att hantera.

En fortsatt hög och stigande inflation lär både dämpa tillväxtförutsättningarna och tvinga Federal Reserve till än mer drastiska åtstramningsåtgärder. Så skulle inflationen överraska på uppsidan, som den gjort under stora delar av det senaste året, kan det säkert utlösa en hel del negativa reaktioner. Bland annat på börs och räntemarknad.  Sannolikheten för att Federal Reserve höjer räntan med ytterligare 0,75 procentenheter redan på nästkommande möte skulle definitivt raka i höjden och det skulle också spekuleras ännu mer kring större höjningar än så.

Skulle däremot inflationstakten visa tecken på dämpas så väcker det säkerligen hopp om att inflationstoppen kan vara på väg att passeras. I alla fall i USA. Det skulle i sin tur kunna utlösa positiva reaktioner på finansmarknaden. Även om inflationen, också i ett mycket optimistiskt scenario, knappast blir så pass låg att det stoppar nya räntehöjningar från Federal Reserves sida. Men det skulle sannolikt bidra till att kapa bort en del av de allra dystraste räntescenarierna inför det penningpolitiska besked som banken levererar den 27 juli. Skulle inflationstakten dämpas mer påtagligt skulle det sannolikt bara bli en räntehöjning med 0,50 procentenheter.   

Så det blir lite extra spännande när de amerikanska inflationssiffrorna publiceras idag klockan 14.30.

Väntat är att den breda inflationstakten, KPI, landar på 8,8 procent i junimätningen. En uppgång från 8,6 procent i maj. I så fall en fortsatt uppgång och den högsta inflationstakten sedan tidigt 1980-tal.

Åt det mer positiva hållet drar att kärninflationen, där prisförändringar på livsmedel och energi räknas av, väntas dämpas från 6,0 procent i maj till 5,8 procent i juni. I så fall den fjärde månaden i rad med lägre kärninflation.  

Vi återkommer med en analys när inflationssiffrorna har publicerats. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -