Kan litiumbolaget hamna i rampljuset?

Aktier Litiumprisets uppsving bådar gott för Livent Inc som sedan noteringen 2019 väntat på att få visa framfötterna. Elfordonsmarknaden är den stora drivkraften och drar med sig Litium in i strålkastaren.

Det var minst sagt dålig tajming när tillverkningsföretaget FMC särnoterade sin litiumverksamhet Livent Inc under 2019. Som konsekvens av pandemin föll nettoomsättningen under 2020 med 26 procent och året slutade med ett negativt rörelseresultat. 

Livent har dock länge varit en ledande litiumproducent. De har i flera år levererat till bland annat Tesla och nyligen skrivit kontrakt med BMW. I dagsläget sker utvinningen i norra Argentina i saltslätten Salar del Hombre Muerto (direktöversatt till “döda mannens saltslätt” då det nämligen ligger en grav vid andra sidan fältet). Stora expansionsplaner väntar dock runt hörnet och bolaget planerar att dubbla sin produktionskapacitet i slutet av 2023.

När litium produceras bearbetas det till olika kemiska former beroende på ändamål. Livent erbjuder en bred produktportfölj och behandlar litium på så sätt att det bland annat kan användas till läkemedel och jordbrukskemikaler eller för att tillföras i glas- och keramiktillverkning för att göra den mer energieffektiv. Den största delen av Livents tillväxt utgörs dock av energihantering och batterisystem som också är den underliggande verksamheten till elfordonsmarknaden.

Litium har länge varit en viktig metall. Det användes bland annat som smörjningsmedel för flygmotorer under andra världskriget och används fortfarande för långtidssmörjning av olika produkter. Därefter är det ingen nyhet att i stort sett alla bärbara elektroniska produkter som mobiltelefoner, datorer, kameror osv. har batterier i sig gjorda av Litium. 

Bilden av batterier har därmed förknippats med relativt små komponenter fram tills elbilens framgång runt 2010-talet. Elbilens viktigaste komponent och kännetecknande element är ju just batteriet och ändå var det inte förrän i år som Litiumpriset drog iväg på allvar. 

För oss i Sverige kan det kännas som att elbilar varit på framfart ett bra tag och inte längre är någon ögonhöjare. Och med god anledning kan det upplevas så, i och med att Sverige trots allt är ett av länderna med flest elbilar per capita (20.6) med mer än dubbelt så mycket som Tyskland, 4 gånger så mycket som USA och 7 gånger så mycket som Kina. Ovanför oss på vinstpallen har vi Norge och island med 81 respektive 37 elbilar per capita. 

Elfordonsmarknaden fortsätter sin tillväxtresa nu när biltillverkare som Ferrari, Ford och General Motors rampar upp elbilsproduktionen samtidigt som Tesla för den delen nått försäljningsrekord. Litium är förstås det oerhört viktiga elementet i det hela då majoriteten av batterierna utgörs av just litiumbatterier. 

Marknaden för litium i dess olika former väntas i sin tur växa med strax över 23 procent per år fram till 2030 enligt Acumen Research and Consulting.  

Livent är en av de fem största litiumproducenterna i världen och konkurrerar mot bland annat Albemarle, det andra amerikanska bolaget som dessutom toppar listan. Särskilt intressant med Livent är dock att de enbart specialiserar sig mot just litium till skillnad från resterande bolag där andra mineraler och råvaror ingår i dess verksamheter. 

Det finns därmed en särskilt stor exponering mot litium och dess tillväxtresa om man investerar i Livent, och med elfordonsmarknaden som drivkraft väntas deras marknadsandel öka markant. 

När en råvara som litium får ett sådant uppsving som vi ser nu är det ändå inte ovanligt att aktiekurser mellan marknadsgigant och nischad specialist korrelerar med varandra. Jämför man Livent med Albemarle ser vi liknande kursgrafer men med högre volatilitet i Livent som trots allt har ett börsvärde på 3,5 miljarder dollar jämfört med Albemarles på 23,4 miljarder dollar.  

Man kan därmed förvänta sig högre känslighet hos aktien när det även kommer till förändringar i litiumets spotpris. Men det är viktigt att komma ihåg komplexiteten i hur prissättningen fungerar och att den största andelen handlas på långkontrakt.

Flera analytiker ser en fördel i att aktiekursen legat lågt ett tag och anser att aktien har mer att ge. Tittar man på både Livent och Albemarle är båda högt värderade med P/E-tal på 82 respektive 84. EV/EBITDA på 36 är högre hos Livent. 

 

P/E-tal 

EV/EBITDA 

Albemarle Inc. 

84,0 

20,1 

Livent Inc. 

82,3 

36,3 

De höga förväntningarna kommer dock inte från tomma intet och bolaget har självt en mycket positiv inställning för det kommande året. 

Estimaten för 2022 justerats upp från Livents tidigare uttalande, där man först prognostiserade 200 miljoner dollar i justerad EBITDA som högst, motsvarande en uppsida på 78 procent. Nu förväntas årets vinst istället ligga på 350 miljoner dollar i bästa fall, motsvarande en uppsida på 360 procent i jämförelse med tidigare års justerade EBITDA på 70 miljoner dollar. 

Bland storägarna i aktien står Blackrock och Handelsbanken med på listan. Livent finns med i Handelsbanken Hållbar Energi men även i fonden AuAg Precious Green (FoF Asset Management).

Litiumaktierna kan mycket väl ta fart ordentligt igen nu efter pandemitiden i samband med de otroligt starka indikatorerna för marknaden. Och tror man ordentligt på caset och är benägen att ta något högre risk så är Livent ett bra alternativ. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -