Kan den positiva trenden hålla i sig?

Makroveckan Det har varit betydligt mer optimistiska tongångar på världens börser under inledning av juli. Veckans skörd av inflationssiffror kan både hjälpa och stjälpa den positiva trenden.

Äntligen lite mer positiva tongångar på världens börser. Den svenska börsen var upp med hela 5,1 procent under veckan som gick. S&P500 steg med 1,9 procent och Stoxx600 med 1,9 procent.

Det finns en del skäl till börsrekylen. Fortsatt sjunkande räntor spelar säkert en betydande roll. Speciellt inom enskilda branscher. Dessutom finns fortfarande förhoppningen om att centralbanker, med Federal reserve i spetsen, ska lyckas med en mjuklandning av ekonomin och slutligen tror vi att investerarna hoppas på en del positiva överraskningar i den kommande rapportfloden.

När det gäller räntorna har dock de amerikanska marknadsräntorna åter vänt upp efter fredagens starka amerikanska arbetsmarknadssiffror. Tioårsräntan har åter stigit upp över 3 procent (3,09) och förväntningarna på Federal Reserves kommande räntehöjningar har skruvats upp. Huruvida det åter blir en räntehöjning med 0,75 procentenheter (eller mer) på mötet den 27 juli lär i hög grad avgöras var veckans amerikanska inflationssiffror hamnar. De publiceras på onsdag och lär utlösa en hel del marknadsreaktioner. Väntat är att det breda inflationsmåttet, KPI, ska stiga ytterligare till ett nytt 40-årshögsta. Kärninflationen väntas däremot dämpas en aning.

Även i övrigt är veckan fylld med inflationssiffror och vi på Placera ser med viss bävan fram mot torsdagens svenska inflationssiffror. Här är det också väntat ytterligare uppgångar och känslan är att det kan bli värre än vad konsensusprognosen från analytikerkåren pekar på. I så fall bäddar det för att Riksbanken fortsätter med lite större räntehöjningar än normalt. Om de nu inte väljer att lägga in ett extra penningpolitiskt möte innan det ordinarie som annars dröjer till 20 september. Det kan komma att avgöras av hur inflationsförväntningarna ser ut i Prosperas färska mätning som publiceras på onsdag.

Vi får också siffror över hur hårt de tuffa nedstängningarna under andra kvartalet slagit mot kinesisk ekonom när BNP-siffrorna för andra kvartalet publiceras på fredag. Och på det lite dystrare spåret kan också läggas det tyska ZEW-index, som mäter analytikernas förväntningar på tysk ekonomi, som väntas ha dykt ordentligt i spåren på energikris och lite andra bekymmer.

På fredag får vi dessutom färska siffror över hur det gått i amerikansk detaljhandel och Michiganindex över hushållsförtroendet. Det förra ska förhoppningsvis visa på en hyggligt stabil utveckling trots att det senare väntas visa på det sämsta humöret på minst 30 år.

Det här kan också bli veckan, lite beroende på hur statistikskörden ser ut, som euron och dollar når paritet för första gången sedan 2002. Euro/dollar-kursen ligger just nu på 1,014.   

Måndag

Norska och danska inflationssiffror som visserligen är intressanta i egen sak men som framför allt kan ge viss indikation på vart torsdagens svenska inflationssiffror kan tänkas hamna. Dessutom protokoll från Riksbanken och vi letar efter signaler kring hur oroade de egentligen är över inflationen på lite längre sikt och hur de enskilda direktionsmedlemmarna ser på räntesättningen framöver.

Tisdag

ZEW-index i Tyskland väntas dyka ner riktigt ordentligt och det är väl, bland mycket annat, främst energikrisen som oroar analytikerkåren. Även inflationen förstås och kriget i Ukraina. Amerikanska småföretagare väntas ha blivit lite mer pessimistiska i spåren på hög inflation och stigande räntekostnader.

Onsdag

Prospera släpper nya siffror över inflationsförväntningarna på penningmarknaden. De lär ha stigit på två års sikt men ligger de kvar nära inflationsmålet på 2 procent på fem års sikt så är det ett litet halmstrå för Riksbanken att hålla fast i. Marknaden fokus ligger ändå förstås på eftermiddagens amerikanska inflationssiffror. Den breda inflationen (KPI) väntas ha stigit ytterligare medan kärninflationen väntas ha sjunkit något. Överraskningar åt ettdera hållet lär utlösa stora marknadsrörelser. I alla fall på kort sikt. Beige book lär också läsas med lupp för att bland annat utröna läget på arbetsmarknaden och löneutvecklingen. Bank of Canada väntas drämma till med ytterligare en räntehöjning.

Torsdag

Fullt fokus på de svenska inflationssiffrorna. Väntat är ytterligare uppgångar i alla olika inflationsmått och det sätter i så fall ytterligare press på Riksbanken. Törs dom, givet detta, vänta med nästa räntehöjning ändå till nästa ordinarie penningpolitiska möte som dröjer till en bit in på september?

Fredag

Kinesiska BNP-siffror för andra kvartalet. De kommer att visa hur hårt nedstängningarna slagit mot kinesisk ekonomi i stort. Marknaden lär ändå mest fokusera på industriproduktions- och detaljhandelssiffrorna för juni som förhoppningsvis ska visa på en förbättring när landet börjat släppa på restriktionerna. Håll också koll på de amerikanska detaljandelssiffrorna för juni. En viktig signal på hur superdeppiga hushåll (se Michiganindex) håller i konsumtionslusten.    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -