På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En ETF för den digitala framtiden

Fondkommentar Digital infrastruktur är nyckeln till framtida utveckling av en digitaliserad värld. Det är en megatrend, efterfrågan för större datamängder spås vara mycket hög de närmaste åren. Placera har ett tips på en börshandlad fond som ger en bra exponering mot framtidens digitala infrastrukturvinnare.

Många länder ser en nations digitala infrastruktur som avgörande för den framtida konkurrenskraften. Mycket av den digitala omställningen sker med hjälp av en ökad användning av smartphones och olika tjänster. Nu investeras det mycket kapital globalt i utbyggnad av mobil 5G-teknik.

Mer och snabbare bandbredd samt ökad kapacitet för datalagring gynnar tillväxten i ekonomin. Samtidigt som kostnaden för bredband och allt större datamängder sjunker, så ökar användarvänligheten, vilket skapar en allt större efterfrågan på digitala tjänster.

Genom ökad datakapacitet utvecklas det flera användningsområden och nya tjänster vilket skapar en god cirkeln.

Vi ser redan idag ett antal nya framväxande teknologier som AI, AR/VR och metavers. Samtidigt upplever vi nu en snabb utbygnad av smarta farbriker- och hem, smarta städer, halvt självkörande fordon och på sikt helt självkörande och inte minst internet of things – allt som kräver mer datakapacitet.

Det finns många olika aktörer inom den digitala infrastrukturen. Där finns telekomoperatörer, tillverkare av 5G utrustning, datanätverk, datacenters, halvledare, konsumentelektronik och inte minst omfattande digitala mjukvarutjänster.

Placera har hittat den börshandlade fonden Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF Acc, med börskoden DIGI. Fonden investerar i bolag som ligger i framkant i värdekedjan inom digital infrastruktur.

Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF följer indexet Tematica BITA Digital Infrastructure index. Indexet innehåller bolag verksamma från sex områden inom digital infrastruktur: datacenter, datanätverk, digital uppkoppling, digital överföring, digital bearbetning och service samt IP.

Bolag som ingår i Tematica BITA Digital Infrastructure index ska minsta ha 80 procent av intäkterna från något av de sex digitala områdena.

För att ingå i indexet måste företaget ha ett marknadsvärde på minst 100 miljoner dollar, med en god likviditet i aktien. Urvalet görs av en indexkommitté som rebalanserar indexet två gånger per år, den tredje fredagen i juni respektive december.

Indexet är marknadsviktat och består av ett 60-tal bolag. Drygt 80 procent av fonden består av rena teknikbolag. Resterande del omfattar infrastrukturbolag som telekommaster, kommunikationsbolag och olika typer av industribolag.

Fonden består till 43 procent av stora bolag, medelstora bolag utgör 25 procent och en tredjedel av fonden består av småbolag och microcapbolag.

USA-bolag utgör den klart största delen på hela 78 procent Näst störst är taiwanesiska bolag på drygt 6 procent följt av kinesiska bolag med 4 procent.

De tio största innehaven utgör drygt 30 procent, vilket ger en bra riskspridning och relativt låg koncentrationsrisk.

Tio största innehaven
Bolag Vikt i %
Intel 6,2
Advanced Micro Devices 5,2
Media Tek 4,3
Qorvo 2,5
Skyworks Solutions 2,4
Broadcom 2,3
Marvell Tchnologies 2,1
Max Linear 2,1
Infineon Technologies 2,1
Advanced Wireless Semiconductors 1,8
Källa: Morningstar 30,9

 

Två USA-bolag är fondens största innehav. Processor- och nätverksspecialisten Intel är störst på drygt 6 procent, följt av Advanced Micro Devices (AMD) med 5,2. Det är inriktat mot utveckling av industriella halvledare.

Taiwanesiska halvledardesignbolaget Media Tek är fondens tredje största innehav på 4,3 procent.

Fonden ger en bra exponering mot de stora och viktigaste aktörerna inom global infrastruktur. Riskspridningen är bra då fonden investerar inom sex olika områden. Fonden innehåller en stor del mogna teknikbolag och flera yngre lovande bolag med högre risk.

Men man ska inte glömma bort att Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF är en nischprodukt med en hög koncentration av framtida förhoppningsvinnare inom digital infrastruktur. Det gör att volatiliten bitvis kan vara hög i fonden när temat digitalisering och digital infrastruktur inte är särskilt populärt hos de globala investerarna.

Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF Acc  
Avkastning % 1 år -12,6
Avkastning % i år -19,0
Risk % 1 år 24
Avgift % år 0,7
Index Tematica BITA Digital Infrastructure Index
Börs- och handelskod: DIGI
ISIN-kod: IE00BL643144
Förvaltare/utfärdare: HanETF
Källa: Morningstar  5 juli -22  

 

Förvaltningsavgiften för Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF är 0,7 procent. Det tillkommer kurtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av den amerikanska fondförvaltaren HanETF.

Tematiska investeringar får en avkastning som inte avspeglar en bredare avkastning på aktiemarknaden. Det gör att det oftast kräver en långsiktig investeringshorisont hos investerare och bör ses som ett komplement i en bredare fondportfölj.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -