På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Schneider: Ett nav för digitaliseringen

Börs Industrijätten Schneider Electric inriktar sig på elektronikkomponenter, en bransch som gjort det möjligt för andra andra verksamheter att vara så pass effektiva som de är. Nästa etapp av digitaliseringen kommer att bero på företag som Schneiders framgångar.

Med kundreferenser från bland annat Lidl, Hilton, Shanghai Metro och ett flertal sjukhus runtom i världen är det säkert att säga att Schneiders produkter och lösningar har en förstärkande roll hos såväl vardagliga som livsviktiga verksamheter. Schneider visar de stora utvecklingsmöjligheterna som finns. Särskilt när det kommer till energiförbrukning, ett bekymmer som framförallt blivit påtagligt på senare tid. 

Schneider Electric, som grundades så långt bak som 1836, började som en stål- och vapentillverkare. Idag är de prisbelönade som ett av världens mest hållbara bolag och har snarare ett brett verksamhetsutbud inom elektroniska komponenter och smarta lösningar. Listan är lång och täcker allt från lampknappar till energihanteringssystem till helhetslösningar för enorma industrier.

Automatisering är ett av de ledande elementen inom verksamhetens tjänster. Begreppet har använts sedan mitten på 1900-talet och myntades av General Electric, en amerikansk företagsgrupp. Men automatisering idag beskrivs inte särskilt väl av den traditionella bilden av maskiner som ersätter arbetskraft på ett direkt vis. Det vi ser i Schneiders system och tjänster kan snarare beskrivas som en effektiviserande digital process mellan alla delaktiga elektroniska komponenter. 

EcoStruxure-plattformen som gjort stor succé är ett exempel på en helhetslösning som Schneider Electric utvecklat och där automatisering står i fokus. Det är en anpassningsbar plattform utformat efter IoT (Internet of all Things), ett samlingsnamn för de flesta tekniker vi ser idag, vilket innebär att det ska omfatta och binda ihop en verksamhets alla tekniska bitar så som kommunikation, övervakning, monitorering och analys. 

UPS exempelvis, världens största paketleverantör, använder sig av Schneiders teknik och lösningar. I sin fjärde största anläggning i världen har de byggt upp en smart anläggning med hjälp av EcoStruxure. I Schneiders rapport om fördelarna med digital transformation framgår det även hur ett indiskt energibolag lyckades minska tillfälliga energiavslagingar från timmar till minuter och hur ett amerikanskt ölbryggeri halverade sin stilleståndstid (när maskinfel måste repareras och produktionen stannar av).

Andra väsentliga faktorer som får Schneider att sticka ut är hur deras produkter och tjänster inte bara ökar den ekonomiska lönsamheten utan även förändrar hela spelplanen för en hållbar framtid.

En femtedel av världens energiförbrukning idag utgörs av elkonsumtion, en kvot som väntas öka med 10 procentenheter de kommande 10 åren. Den största ökningen kommer framförallt att ske inom byggnader och industrier, där utvecklingen kommer att ske inom just Schneiders största expertisområden. 

Det senaste kvartalet uppgick organisk tillväxt till 10 procent. Produktförsäljningen ökade med 13 procent till följd av en balanserad pris- och volymökning. Även mjukvarutjänsterna visade på dubbelsiffrig ökning med 7 procent, där EcoStruxure och cybersäkerhet bidrog med starkast tillväxt. 

Efterfrågan överlag har varit stark, men den organiska tillväxten inom system ökade bara med 3 procent. Man ska inte glömma att även om Schneider täcker en bred roll som leverantör, drabbas även dem av trycket som råder inom leveranskedjan och har förhindrat ytterligare tillväxt av affärsområdet. 

Trots att resultaten var positiva inom alla geografiska områdena ligger det ett orosmoln över de strikta nedstängningarna som återvänt i Kina sedan mars. De påverkade fabrikerna i Shanghai lär därmed ha effekt på kommande kvartalsrapport som presenteras i slutet av månaden. 

Men trots osäkra makroutsikter står bolaget fast vid sina finansiella mål för helåret, som väntas visa positiva resultat på såväl marginaler som organisk tillväxt. Efterfrågan har visat sig vara stark trots omständigheterna och väntas fortsätta vara det på hela den globala marknaden. Förra årets omsättning uppgick till 29 miljarder euro, motsvarande nästan 13 procent organisk tillväxt. I år väntas en lägre ökning på ca 7 procent och en justerad EBITA-tillväxt på mellan 9 till 13 procent. 

Aktien har utvecklats positivt under de senaste fem åren, men likt andra bolag fallit kraftigt sedan årsskiftet. Sun Life Financial och BlackRock står som störst ägare i aktien. Bland fonderna med innehav i aktien finns också Swedbank Robur Transition Energy och Fidelity Sustainable Eurozone. 

Med ett börsvärde på 66 miljarder euro ligger P/E-talet i nuläget på runt 20, vilket också motsvarar dess snitt de senaste 5 åren. Som lägst har nyckeltalet legat på 14 och som högst på 31. Direktavkastningen idag ligger på 2,5 procent. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -