BV: Festen kan börja för Kopparbergs

Aktieanalys Kopparbergs har historiskt sett utvecklats väl rent operativt men där vissa kvartal dock varit skakiga på grund av valutor och väder. Informationsgivningen är klen men den ocykliska profilen lockar.

Kopparbergs står inför skördetid när pandemin är som bortblåst och charterresorna går för fullt igen, om än att flygstrejker börjar oroa något. Redan i Q1 gjorde Kopparbergs sitt näst bästa resultat för ett säsongsmässigt svagt Q1. Trots omicron-varianten som hämmade årets första två månader steg omsättningen med 13 procent till 369 Mkr (328) under kvartalet och rörelsemarginalen föll inte mer än 40 punkter till 12,4 procent (12,8).

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 27 den 4 juli

Läs mer om Börsveckan.

Rapporterna är som vanliga sparsmakade med information men vd Peter Bronsman skriver att största marknaden Storbritannien, som utgör cirka 60 procent av omsättningen, ökade med 5 procent och att fokuset på cider- och spritdrycker går planenligt. 

Uppåt på flera marknader

Även andra marknader som Irland, Spanien, Australien, Grekland och Cypern ökade försäljningen. Sverige är fortsatt en viktig marknad med cirka 27 procent av koncernens försäljning där Kopparbergs cider är nr 1 och 2 i kategorin på Systembolaget och ölet Sofiero är det 5:e mest sålda ölet. 

Sortimentet innehåller numera förutom den klassiska cidern i alla möjliga och omöjliga smaker, Kopparbergs Pink Gin, Vodka och Rom och flertalet öl där Sofiero som sagt är storsäljaren. 

Produktionen sker primärt i Kopparberg och Sofiero där det också investeras 50 Mkr i en ny burklinje för ökad effektivitet. 

Balansräkningen är i gott skick med en kassa på 205 Mkr vid Q1s utgång justerat för utdelningen på 7,25 kr per aktie i maj. Vid årsskiftet var skuld till kreditinstitut 194 Mkr men särredovisas inte i Q1 men vi räknar med en konstant skuld och därmed en nettokassa på 10 Mkr. Det kan dock vara något generöst då räntekänslighetsanalysen indikerar räntebärande skulder på cirka 500 Mkr vid årsskiftet men vi förmodar att ramen för checkkredit och fakturakrediter ingår där.

Låga värderingsmultiplar

Vad gäller värderingen så handlas Kopparbergs på ev/ebit 11 och p/e 15 för 2021. Det är inte särskilt dyrt med tanke på att årets utsikter ser tämligen goda ut med ett öppet samhälle, ökat resande och därtill ett brittiskt pund som står klart högre än under fjolåret, även om det kommit ned från toppnoteringen tidigare under året. Informationsgivningen är som bekant klen och Kopparbergs förtjänar med det inte någon hög värdering, även om det är en ocyklisk verksamhet som därtill delar ut bra med pengar. 

ett års sikt är det nog troligt att det kommer gå bra såväl operativt som för aktiekursen. På lite längre sikt är det dock rimligt att räkna med att marginalen återgår till lite lägre nivåer då valutavinsterna uteblir. 

Låg transparens

Räknar vi med 15 procents tillväxt innevarande år och ett par procent 2023 samt med en rörelsemarginal som kommer ned till 13,5 procent så värderas Kopparbergs till ett p/e-tal på 14,5 och ev/ebit 11 med en direktavkastning på 5 procent. 

Det är lockande för en ocyklisk verksamhet med ett starkt varumärke även om vi i analysarbetet famlar i mörker till stor del.  

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 27 den 4 juli

Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -