Svenska hushållen allt dystrare

Makrokommentar Den svenska företagskonjunkturen fortsätter visserligen att dämpas men inköpschefsindexen ligger fortfarande på en hygglig nivå i junimätningen. Det stora hotet kommer från en dämpad global tillväxt och superdystra svenska hushåll.

Visst finns det en lite olycksbådande trend i svensk ekonomi men ska vi tro på företagen är det fortfarande långt till en regelrätt lågkonjunktur. Inköpschefsindexet för industrin sjönk till 53,7 i junimätningen och indexet för tjänstesektorn sjönk till 62,8. Bägge indexen ligger därmed med viss marginal över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. I tjänstesektorn är det dessutom med mycket bred marginal.

Det kombinerade indexet från de bägge undersökningarna sjönk från 64,2 till 60,3. Men Sverige fortsätter därmed att sticka ut i ett internationellt perspektiv då kombinerat inköpschefsindex ligger på 51,2 i USA (Markit) och på 51,9 i EMU-området. I Kina är däremot indexet på uppgång och landade på 55,3 i junimätningen. En påtaglig positiv effekt av att landet nu åter börjat öppna upp sin ekonomi.

Tittar man på de svenska indexen lite mer i detalj kan konstateras att industrin nu noterar både kortare leveranstider och dämpande insatsvarupriser. I sig positivt efter stora leveransstörningar och skenande insatsvarupriser under det senaste året, men det är troligen också en effekt av att den globala industrikonjunkturen är på väg att svalna av ganska väsentligt. Det här syns också i att orderingången inte alls ökar i samma takt som tidigare och där framför allt exportorderingången är förhållandevis svag. Delindexet för exportorder har legat runt 50 under de senast fyra månaderna.

Den svenska tjänstesektorn fortsätter däremot att ha bra fart, även om det skett nedgångar från de mycket höga nivåerna som noterades i samband med att Sverige började lätta på restriktionerna. Fortfarande finns dock sådana positiva effekter kvar i delar av tjänstesektorn. Ett tjänsteindex på 62,8 ligger också väl över det historiska snittet.

Hotet mot tjänstesektorn kommer främst från hushållsida och kraftigt stigande priser på företagens insatsvaror. Här syns inte alls samma nedgång som i industrin vad gäller prisutvecklingen. Samtidigt är de svenska hushållen osedvanligt oroade kring både egen (mikroindex) och svensk ekonomi (makroindex). Hushållsförtroendet ligger idag på en lägre nivån än under internationella finanskrisen 2008 och vi får gå tillbaka ända till den hembakade, svenska finanskrisen i början av 1990-talet för att hitta sämre omdömen kring utvecklingen för den egna ekonomin.

På sikt riskerar det här förstås att börja påverka företagen på ett mer påtagligt sätt om nu hushållen, på grund av hög inflation och stigande räntor, kommer att ha ett mindre utrymme att spendera framöver. Vi ser redan effekterna av detta i form av svag detaljhandelsförsäljningen under maj och i exempelvis sjunkande bostadspriser.

Skillnaden mellan företagens och hushållens syn på det ekonomiska läget är extremt stor ur ett historiskt perspektiv och de borde snart börja närma sig varandra. Förhoppningen är förstås att det främst ska ske genom att hushållshumöret vänder upp men ett mer troligt scenario är nog att det är företagshumöret som kommer att svika. Med hur mycket återstår att se.

sammantaget är konjunkturbilden ur företagens perspektiv fortfarande förhållandevis stark medan hushållen ser ett mindre katastrofscenario framför sig. Att den svenska tillväxten redan har, och kommer att fortsätta att dämpas får vi nog räkna med. Än är det dock svårt att dra till med de riktigt dystra prognoserna och eftersom Riksbanken resonerar på samma sätt så lär det definitivt komma fler räntehöjningar.

Samtidigt ska sägas att hyggligt starka inköpschefsindex under årets andra kvartal bådar lite hoppfullt inför den rapportskörd som snart börjar rullas ut. Nu är det inte självklart att dra direkta paralleller mellan den här typen av undersökningar och företagens resultat. Enkätsvaren gäller ju exempelvis bara den verksamhet som bedrivs inom Sveriges gränser. Dessutom ska företagsledningarna måla upp en bild av den framtida utvecklingen och här kan det nog komma en och annan lite dystrare förutsägelse. Men vi på Placeras hoppas i alla fall på att vi kommer att få se en del positiva överraskningar bland rapporterna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -