På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SAS inleder Chapter 11 i USA

Flyg SAS och vissa av dess dotterbolag har lämnat in en frivillig ansökan om att i USA inleda ett så kallat chapter 11-förfarande, en rättslig process för finansiell rekonstruktion under tillsyn av federal amerikansk domstol.

Den pilotstrejk som inleddes på måndagen har enligt SAS en negativ effekt på bolagets likviditet och finansiella ställning, och denna effekt kan enligt SAS bli väsentlig om strejken blir långvarig.

SAS skriver att det förväntas kunna uppfylla sina fortsatta affärsförpliktelser på kort sikt. Bolaget hade likvida medel på 7,8 miljarder kronor vid halvårsskiftet.

Bolaget uppger också att det är i "långt gångna" diskussioner med ett flertal potentiella långivare gällande ytterligare så kallad debtor-in-possession-finansiering (DIP) om uppemot 700 miljoner dollar (cirka 7,2 miljarder kronor). DIP är en typ av bryggfinansiering avsedd för verksamheter som genomgår rekonstruktion i enlighet med chapter 11.

Syftet med chapter 11-ansökan är enligt flygbolaget att accelerera omvandlingen av SAS genom att implementera viktiga delar av programmet SAS Forward. Genom processen strävar SAS efter att nå överenskommelser med viktiga intressenter, rekonstruera bolagets skulder, konfigurera om flygplansflottan och få ett betydande kapitaltillskott. Några av delarna i SAS Forward är en minskning av bolagets årliga kostnader med cirka 7,5 miljarder kronor och en anskaffning av minst 9,5 miljarder kronor i nytt kapital. Dessutom ska mer än 20 miljarder kronor av skulderna minskas eller konverteras till aktiekapital.

SAS väntar sig att domstolsprocessen i USA inleds med att ett antal yrkanden prövas i samband med en så kallad "first day hearing" som bolaget räknar med ska hållas under de närmaste dagarna. Flygbolaget förväntar sig också att USA-processen slutförs inom 9-12 månader.

"Den pågående strejken innebär betydande utmaningar för våra möjligheter att lyckas med vår transformation. Styrelsen har dragit slutsatsen att juridiska åtgärder är nödvändiga för att göra framsteg i våra pågående förhandlingar med viktiga intressenter och ytterst för att lyckas göra SAS till ett konkurrenskraftigt och finansiellt starkt bolag", säger SAS styrelseordförande Carsten Drilling i en kommentar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -