BV: Halvårssummering av våra råd

Aktiekrönika Då var det dags att summera första halvan av säsongen och vi synar hur våra råd utvecklats hittills under 2022. Sett i backspegeln så har oddsen för att tjäna pengar på Börsveckans aktieanalyser varit goda och vi gläds åt att den positiva trenden fortsätter.

Nu är det dags för säsongens sista nummer och inför sommaravslutningen har jag kikat närmare på hur våra råd presterat. Vi brukar göra en djupdykning i slutet av kalenderåret (oftast i samband med sista numret innan juluppehållet) men det kan även vara intressant med en ”halvårsavstämning”. Därför tog jag en titt på hur våra råd som skrevs under första halvan av 2021 (januari-juni 2021) presterat ett år senare. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 27 den 4 juli

Läs mer om Börsveckan.

Syftet är som vanligt tvåfalt. Dels vill vi vara transparenta mot våra läsare och tydligt visa hur avkastningen på våra analyser utvecklas löpande, dels så är det en viktig utvärdering för oss själva. Vår kärnverksamhet är ju att hitta köpvärda aktier som vi serverar våra prenumeranter och som många av Er känner till så är BV:s investeringshorisont 12 månader. Man hinner då se fyra kvartalsrapporter med hårda fakta kring bolagens utveckling och samtidigt så elimineras den initiala ”BV-effekten” som kan uppstå kring vissa småbolag de första dagarna eller veckorna. Utvärderingen blir därmed rättvis. 

Jag har tagit fram en lista på samtliga analyser som vi skrev under första halvåret 2021. Totalt skrev vi drygt 180 aktieanalyser under första halvåret 2021, varav knappt 45 procent landade i köp. 50 procent har varit avvakta och resterande 5 procent sälj. Det är lite färre köp mot hur det såg ut året innan men det har också varit rätt då börsen varit svag. Att andelen sälj är så låg hör ihop med att vår ambition och strävan alltid är att finna köpvärda aktier och i den screening och sållning vi gör varje vecka så är huvudfrågan: vad ser köpvärt ut härnäst? Därför är det naturligt att säljråden blir så få.

   

hur har det gått hittills för råden som skrevs första halvan av 2021? Det här är analyser som skrivits under våren 2021 och som nu, ett år senare, utvärderats löpande i tidningen under 2022. Ett köpråd i februari 2021 utvärderas februari 2022. Ett avvakta-råd som skrevs i maj 2021 utvärderas alltså i maj 2022 osv. Råden från varje tidning jämförs under samma period mot index.

Vi använder alltid OMXSGI-indexet, som inkluderar alla bolag på Stockholmsbörsen inklusive alla utdelningar. OMXSGI har under vår mätperiod ökat med 2 procent i genomsnitt mätt över de 25 veckor som tidningen kommit ut hittills under 2022. Mäter man samtliga våra köpråd på samma sätt så konstaterar vi att dessa stigit med i snitt 4 procent under samma tidsperiod, en dubbling mot index alltså vilket vi är väldigt glada för. Avvakta-råden gick något svagare med i snitt -2 procent och säljråden har samtidigt gett -24 procent i genomsnittlig avkastning, väsentligt sämre än index, precis som det ska vara. 

Allt sammantaget är jag nöjd med utfallet. Det har som bekant varit en mycket svår börs där pandemin gjort rejält avtryck i många branscher. Efter en stark uppgång under 2021 har börsen fallit rejält i år där vi också har sett inflationen skena under våren vilket fått räntorna att stiga snabbt. Förhoppningsvis börjar vi se en topp på inflationen snart och att ränteläget kan stabiliseras något. Det ligger nog inte i centralbankernas intresse att knäcka ekonomierna med en alldeles för aggressiv penningpolitik så min bästa gissning är att saker och ting kommer att lugna ner sig så småningom, kanske redan efter sommaren i bästa fall.

Vilka var de bästa köpråden då? På topp 10-listan hittar vi ett par BV-favoriter det senaste året, som Svedbergs, SBB och Instalco. Etta på listan blev BE Group som köpstämplades i mars 2021 (BV 21-12) till kursen 45 kr. Kriget i Ukraina har som bekant fått stålpriserna att stiga ordentligt vilket varit gynnsamt för stålgrossister världen över. Men efter en häftig kursrusning på 170 procent slopade vi köprådet i BV 21-47 (november) till kursen 122 kr. Aktien fortsatte dock upp till nivåer kring 250 kr under våren, i takt med att stålpriset steg för varje dag, men har nu åter fallit till dagens kursnivåer omkring 110 kr. Så med facit i hand var det rätt att slopa köp i vintras även om det under våren var surt att se aktien dubblas från de nivåer där vi tog bort rådet. 

De sämsta köpråden då? VNV har inte rosat marknaden men här upprepade vi faktiskt köp i den senaste investmentbolagsspecialen för två veckor sedan. VNV satsar på onoterade tillväxtbolag och det är väldigt svårt att värdera den här typen av innehav i nuläget. VNV värderas för tillfället till en rejäl substansrabatt så vår bedömning är ändå att betydande värdeminskningar är inprisade idag. 

Vi köpstämplade dessvärre två nya bolag inom e-handelssvängen ifjol, Desenio och Pierce. Det var riktigt dåliga köpråd där vi totalt missbedömde pandemieffekterna på båda bolagens intäkter. Det är nu (med facit i hand) helt uppenbart att bolagens intäkter pumpades upp tillfälligt av nedstängningarna i samhället och av att konsumenterna satte hemma och klickade hem posters och motorcykeldelar som om det inte fanns en morgondag. Lyckligtvis slopade vi köprådet i Desenio hyfsat tidigt ändå i september (BV 21-37) till kurs 40 kr efter en nedgång på 57 procent. Givet dagskursen på ett par kronor så kom vi undan lindrigt!  

Nu stänger vi böckerna inför sommaruppehållet och hälsar Er välkomna igen måndagen den 22 augusti. Glöm inte att det går att läsa premiärnumret redan lördag 20 augusti kl 9.00 på vår hemsida. Då rivstartas den nya säsongen traditionsenligt med en ny BV-portfölj. 

Passa på att också gräva i vårt stora arkiv på hemsidan. Den innehåller tusentals analyser från de senaste åren och här passar det utmärkt att ligga i hängmattan och läsa på om bolag som man finner intressanta och vill fördjupa sig inom. Allt finnes på borsveckan.se. 

Tills dess passar vi på att önska Er en riktigt härlig sommar!

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 27 den 4 juli

Läs mer om Börsveckan.  

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 27 den 4 juli

Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -