På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Uppåt i Tokyo, ned i Hongkong

Asien Asienbörserna inledde veckan med att handlas åt olika håll på måndagen då Tokyo, Fastlandskina och Sydney steg medan Hongkong och Seoul backade-

Hongkongbörsen höll stängt i fredags och började måndagen med ett rejält fall i den inledande handeln, men hämtade sig något efterhand. Att USA-börserna är stängda på måndagen bidrog till att sänka den asiatiska aktiviteten.

Credit Suisse aktiestrategichef för Asien-Stillahavsområdet, Dan Fineman, sade i en kommentar till CNBC att marknaderna nu tycks ha prisat in de räntehöjningar som väntas komma från Federal Reserve, men att en "mycket hög" risk för recession innebär att marknaderna knappast kommer att stiga framöver.

"Jag tror det värsta är bakom oss. Vi kommer antagligen att studsa fram längs botten, kanske gå ner en bit till härifrån, men jag tror att svårigheterna under det första halvåret inte kommer att upprepas i samma skala under andra halvåret", sade han till tv-kanalen.

I Tokyo steg börsen försiktigt efter att på fredagen ha stängt i närheten av tvåveckorslägsta. Elbolag avancerade med hjälp av att Japan drabbats av en sällsynt värmebölja den senaste tiden och en av dagens stora vinnare var Tokyo Electric Power Company, som lyfte 13 procent.

Teknikinvesteraren Softbank steg 3 procent, medan varuhuskedjan J. Front Retailing föll cirka 6 procent efter att ha offentliggjort försäljningsdata från vissa butiker efter Tokyobörsens stängning i fredags. Mobiloperatören KDDI sjönk i närheten av 2 procent efter att ha drabbats av utbredda nätverksstörningar under den gångna helgen.

I Kina noterades övervägande uppgångar med hjälp av det nyligen lanserade investeringskopplingen ETF Connect, som möjliggör handel även med ETF:er mellan Fastlandskina och Hongkong. Den fortsatta strömmen av covidinfektioner såg dock till att begränsa uppgången.

Det kinesiska fastighetsbolaget Shimao har missat en betalning på en obligation värd 1 miljard dollar och bolaget sällade sig därmed till ett antal kinesiska fastighetsbolag som inte klarat av att betala på sina skulder i tid. Aktien har varit handelsstoppad i Hongkong de senaste tre månaderna.

Kinas tre stora delstatliga flygbolag – Air China, China Eastern och China Southern, backade i såväl Kina som i Hongkong efter att i fredags ha deklarerat att de avser köpa nära 300 nya flygplan från Airbus. Air China föll 5,5 procent i Hongkong.

Marknadstemperatur kl 7.20

==============================================================

                            kl 07:20 Sedan 31/12

Nikkei 225                  +0,5% - -9,4%

Hongkong Hang Seng -0,4% - -7,1%

Kinas Shanghai Comp +0,2% - -6,7%

Australia S&P/ASX200 +1,1% - -11,2%

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -