På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Strejk på SAS - aktien faller

Flyg SAS piloter kommer att gå ut i strejk. Det uppgav SAS vd Anko van der Werff för journalister efter ett möte med motparterna på måndagen.

Han tillade att beskedet är "mycket dåliga nyheter" för flygbolaget och dess passagerare.

"Hur i hela världen kan detta vara rätt, när vi söker få in nytt kapital till bolaget?" frågade SAS-vd:n retoriskt och tillade att han nu skulle bege sig till flygbolagets kontor för att "få saker att fungera så väl de kan".

Anko van der Werff var mycket kritisk till pilotfacket, som han ansåg satte bolaget och dess passagerare i en mycket svår situation under den mest hektiska reseperioden på året.

Strejken beräknas enligt SAS leda till att cirka 50 procent av alla bolagets flygningar ställs in och kommer påverka cirka 30.000 passagerare per dag. De flygningar som genomförs av SAS Link, SAS Connect och SAS externa partners berörs inte av strejken.

Strejken har en negativ effekt på SAS likviditet och finansiella ställning och denna effekt kan komma att bli väsentlig om strejken blir långvarig, uppger flygbolaget i ett pressmeddelande.

Strejken har redan trätt i kraft på SAS skandinaviska hemmabaser medan de SAS-plan som befinner sig på annan ort har en viss tid på sig att ta sig hem.

"De piloter som är på hemmabas är nu uttagna i strejk och de piloter som är på bortabas har 24 timmar på sig att ta sig tillbaka", säger Rebecca Rosenvinge, kommunikatör på Svensk Pilotförening, till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter att ha stigit tidigare under dagen föll SAS-aktien brant när bolagets vd började tala inför tv-kamerorna. Strax efter klockan 12.30 var aktien ned 11 procent men återhämtade sig sedan något.

Den pilotstrejk som bryter ut på måndagen kommer att kasta SAS in i en gigantisk kamp för överlevnad. Det säger Sydbanks aktieanalyschef Jacob Pedersen i en första kommentar till Marketwire efter SAS-vd:ns uttalande vid lunchtid.

"Det här var en av de brickor som skulle läggas i planen för överlevnad. Om man inte kan lägga den, så finns det ingen plan", kommenterar Jacob Pedersen.

Han beskriver de aktuella problemen för flygbolaget som "enorma" och säger att SAS nu på något sätt måste försöka tvinga piloterna att ge med sig.

"Då återstår bara att släpa SAS genom en process med konkursskydd för att försöka vrida om armen på de parter man inte kunnat förhandla med på plats", säger Sydbankanalytikern vidare.

Strejken kommer enligt Jacob Pedersen att bli mycket dyr för SAS, då dels passagerare har avstått från att köpa biljetter under varslet och dels eftersom de väntas fortsätta att avstå under den tid flygplanen står på marken.

"Om den här strejken varar i 14 dagar har man antagligen tappat hälften av de 8 miljarder svenska kronor man hade i kassan. Allting är inte en förlust, men det är en likviditetseffekt. Då börjar SAS mycket snabbt närma sig en situation där det inte längre finns några pengar i kassan", kommenterar analytikern för Marketwire.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -