Fortsatt dramatik på räntemarknaden

Makroveckan Det har varit lite lugnare börsrörelser under senare tid. På räntemarknaden fortsätter däremot den stora dramatiken nu när recessionshotet stiger. Ny konjunktursignaler väntar under veckan och dessutom nya siffror över prisutvecklingen på svensk bostadsmarknad.

Det var lite lugnare på världens börser under förra veckan och den svenska börsen lyckades till och med prestera en liten uppgång med 0,7 procent. Efterlängtat förstås efter ett grymt första halvår med en nedgång som summerar till 27,5 procent. Den största halvårsvisa nedgången sedan 1990.

S&P500 tappade däremot 2,2 procent under veckan som gick och Stoxx600 sjönk med 1,4 procent.

räntemarknaden är det fortsatt stor dramatik och den svenska tvåårsräntan backade med hela 26 punkter och tioårsräntan med 24 punkter. Även den amerikanska tioårsräntan fortsatte resan nedåt och avslutade veckan på 2,88 procent. Räntenedgångarna ska dock ses i ljuset av att oron för en större ekonomisk nedgång har stigit kraftigt, så det blir inga positiva effekter på börsen av nedgångarna.

De amerikanska ränteförväntningarna har skiftat snabbt under senare tid och nu indikerar prissättningen att Federal Reserve kommer att tvingas till snabba räntesänkningar redan under 2023. Dessutom börjar förväntningarna på antalet räntehöjningar under 2022 att dämpas men indikerar fortsatt en styrränta en bit över 3 procent i slutet av detta år.

Oljepriset har stabiliserats och ett fat Brentolja kostar nu runt 111 dollar per fat.

I veckan som kommer är det dags för inköpscheferna i tjänstesektorn av visa konjunkturkorten och vi räknar med att vi kommer att få se nedgångar i likhet med vi redan sett i industrin. Indexen lär ändå ligga en bit över den viktiga 50-nivån. De flesta indexen publiceras på tisdag men det viktiga amerikanska indexet publicerar först på onsdag.

Annat viktigt att hålla koll på är fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror och de penningpolitiska protokoll som Federal Reserve (onsdag) och ECB (torsdag) publicerar. Protokollen lär ge viss vägledning kring hur bankerna resonerar inför de penningpolitiska besked som kommer senare under juli.

För svenskt vidkommande har vi, förutom inköpschefsindex, bland annat BNP-indikatorn för juni att se fram mot liksom Mäklarstatistisk färska siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Det senare lär bli en stor nyhetskonkurrent till det flöde som kommer kring utspelen på Almedalsveckan.    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -