På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen på plus, Tobii faller tillbaka

Börsen Vid lunchtid på måndagen hade uppgångarna på Stockholmsbörsen tilltagit. SBB och Tobii rekylerade samtidigt ned efter fredagens kraftiga uppgångar för båda aktierna.

Omkring 12.10-tiden hade OMXS30 ökat med 1,2 procent till 1.898. Aktier för cirka 4,8 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa stod de ledande indexen även där på grön mark. CAC 40-indexet i Paris visade en uppgång på 0,8 procent medan tyska DAX var något svagare på plus 0,5 procent.

På hemmaplan noterades Atlas Copco och Evolution stiga som mest inom storbolagsindexet vars aktier var upp 3,6 respektive 2,7 procent.

H&M-aktien, som strax efter inledande handel utvecklades negativt, sågs vända upp 1,3 procent efter att det blev synligt att familjen Persson, huvudägare i bolaget, har köpt aktier i klädbolaget för över 650 miljoner kronor.

På andra sidan nollstrecket fanns i stället SBB och Sinch som retirerade 8,6 och 1,9 procent. SBB har meddelat om att det säljer 25 procent av Eiendom Holding för 819 miljoner norska kronor.

Även Swedbank fanns bland förlorarna när aktien tappade 0,5 procent. På fredagskvällen gick banken ut med ett pressmeddelande om att pensionsmyndigheten har ställt ett krav mot Swedbank på 4 miljarder kronor. Ärendet avser bankens roll som förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield 2012–2015. Någon reservering har banken inte valt att göra till följd av kravet.

Utanför storbolagsindexet visade forskningsbolaget Egetis Therapeutics starkast utveckling och lyfte drygt 17 procent. Carnegie har höjt sin riktkurs för aktien till 9:00 kronor från tidigare 8:30 kronor med en bibehållen köprekommendation. Förloraren på Stockholmsbörsens breda index var Tobii som backade över 12 procent efter fredagens branta uppgång. Strax innan 12-tiden kom ett flaggningsmeddelande om att Swedbank Robur Fonder har minskat sitt innehav i bolag från 7,6 till strax under 5 procent.

Byggbolaget Peab har fått uppdraget att renovera och bygga om södra delen av kvarteret Sperlingens Backe vid Stureplan i Stockholm. Beställare är Sturegallerian och kontraktssumman uppgår till cirka två miljarder kronor. Peab-aktien var upp 0,5 procent.

Volvo Cars globala försäljning mätt i antal bilar minskade med 26,9 procent i juni 2022 i jämförelse med samma månad året innan. Totalt såldes 49.904 bilar under månaden. Bland regionerna minskade försäljningen under maj i Europa med 44,1 procent och försäljningen i Kina sjönk 1,3 procent medan den i USA gick ned 31,2 procent. Aktien var vid lunchtid upp med 0,3 procent.

Bland dagens rekommendationer har bland annat Handelsbanken Capital Markets sänkt sin kortsiktiga rekommendation för Avanza till sälj från behåll. Aktien föll 3,5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -