På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Wall Street ner, Biontech vinnare

USA Trots upprepade försök att ta sig över nollstrecket stängde de amerikanska börserna på rött på torsdagen, men nedgångarna var mindre än under den inledande handeln. Som ett resultat av den dystra börsutvecklingen det senaste halvåret sällar perioden sig till den värsta på flera decennier.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex tappat 0,8 procent till 30.780. Tekniktunga Nasdaq kompositindex pressades 1,3 procent till 11.029, samtidigt som breda S&P 500 backade 0,9 procent till 3.786. Räknat från Stockholmsbörsens stängning var däremot S&P 500 oförändrad.

Både S&P 500 och Dow Jones noterade den värsta tremånadersperioden sedan covid-19-kraschen i det första kvartalet 2020. Den svaga börsutvecklingen har även resulterat i att S&P 500 upplevt den största nedgången för ett första halvår sedan 1970, enligt CNBC.

På bolagsfronten var Walgreens ned 7,3 procent, tyngt av helårsprognosen som presenterades i bolagets kvartalsrapport. Apotekskedjan förväntar sig en vinsttillväxt inom de låga ensiffriga talen. I övrigt var kvartalssiffrorna över analytikerestimaten.

Ett annat bolag som backade efter prognossänkningar var heminredningskedjan RH, vars aktie föll runt 11 procent. Bolaget hänvisar till en försämrad ekonomi och en nedgång i bostadsförsäljningen.

Uppåt gick det i stället för Pfizer och Biontech sedan de två läkemedelsbolagen signerat ett avtal värt 3,2 miljarder dollar med den amerikanska regeringen angående leveranser av 105 miljoner doser av deras covid-19-vaccin. Pfizer handlades upp 3,1 procent och Biontech adderade 5 procent.

Det kanadensiska cannabisbolaget Canopy Growth rasade närmare 20 procent. Bolaget har ingått avtal om att byta ut skuld mot aktier och kontanter.

Facebook-ägaren Meta Platforms produktchef Chris Cox skrev i ett internt memo, som lästs av Reuters, att bolaget förbereder sig för ett mer resurssnålt andra halvår, då bolaget brottas med makroekonomiska påfrestningar samt att annonsverksamheten drabbas av dataintegritetsfrågor. Aktien sjönk 1,6 procent.

Bland andra teknikjättar noterades Apple ned 1,8 procent, medan Alphabet och Amazon vek ned 2,5 procent vardera.

Flera kryptoplattformar backade sedan kryptomarknaden upplevde breda nedgångar med bitcoin stundvis under 19.000 dollar. Coinbase var ned 5,5 procent.

Kryssningsbolagen fortsatte ned efter onsdagens kursfall. Carnival, Norwegian Cruise Line och Royal Caribbean tappade alla 2,5–4,3 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 9 punkter till 3,01 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -