På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i januari - så gick det

Utvärdering Det första halvåret 2022 hör till en av de svagaste börsperioderna någonsin, nedgången har varit bred och även räntefonder har för ovanlighetens skull inte klarat sig.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför januari 2022.

 SIXRX senaste 12 månader

Inledningen på 2022 har varit tuff för de flesta tillgångsslag och inte minst för aktier. De flesta av världens börser har minusavkastning i spåren av historiskt hög inflation, stigande räntor och krig i Ukraina.

En globalindexfond har backat drygt 13 procent, mätt i svenska kronor. USA som utgör runt 60 procent av de globala börsernas marknadsvärde har haft lite mer motvind och en bred indexfond har backat med 14 procent.

Utan den starka dollaruppgången det senaste halvåret skulle avkastningen varit betydligt lägre i svenska kronor. Den amerikanska dollar har haft ett starkt halvår och stärkts runt 12 procent mot den svenska kronan. Euron har haft en lugnare framfart och stärkts med 3 procent det senaste halvåret.

De europeiska börserna har avkastat i nivå med USA och globalindex. En bred Europaindexfond har bara backar drygt 12 procent på sex månader.

En av det senaste halvårets största nedgångar står Stockholmsbörsen för som hörde till fjolårets bästa börser.

En bred svensk indexfond har tappat drygt 28 procent i värde sedan slutet på december. En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat sig bättre med en nedgång på 20 procent.

Trots att skillnaden mellan olika länder inom tillväxtmarknaderna är stor, landar avkastningen för en bred tillväxtmarknadsindexfond på bara en nedgång på 9 procent.

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
MS INVF US Growth -51,9% 3,0%
MS INVF Global Opportunity -33,5% -20,4%
Storebrand Europa A SEK -10,7% -11,0%
Plus Småbolag Sverige Index  -27,9% -28,0%
Atlant Opportunity -3,7% NA
Fondita Health Care -27,0% -15,1%
Storebrand Global Multifactor -8,3% -13,2%
Spiltan Aktiefond Stabil -21,2% -21,5%
Carnegie Strategifond A -12,3% -12,8%
Fidelity Global Technology Fund -15,4% -24,8%
IKC Avkastningsfond -1,9% -7,8%
Källa: Morningstar den 20 juni 2022    

 

Placeras köpvärda fondval inför januari ska nu utvärderas. Inför januari månad byte jag ut AMF Aktiefond Europa då förvaltaren slutade. Jag valde att ha kvar europaexponeringen genom att välja den indexnära fonden Storebrand Europa.

Totalt har tre av fondvalen har inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder. Alla fonder har minusavkastning det senaste halvåret.

Storebrand Europa har backat -10,7 procent sedan den kom in på listan. Det är marginellt bättre än kategorisnittet av Europafonder som är ner 11 procent.

I absoluta tal har Placeras lågriskalternativ, räntefonden IKC Avkastningsfond klarat, sig bäst med en nedgång på knappt 2 procent. Avkastningen är betydligt bättre än kategorisnittet som är minus hela 7,8 procent.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor sticker ut med en avkastning på minus 8,3procent. Fonden har fortsatt att klå sitt kategorisnitt med råge under halvåret.

Den globala teknikfonden Fidelity Global Technology imponerar med en nedgång drygt 15 procent, vilket utklassar kategorisnittet för teknikfonder som landar på minus 24,8 procent.

Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, är listans överraskning med tanke på att det är blandfond. Avkastningen på minus 12 procent är marginellt bättre än kategorisnittet.

Spiltan Aktiefond Stabil som har fokus på stora och medelstora kvalitetsbolag har lyckats lite bättre än både Stockholmsbörsen och fondkategorin Sverigefonder.

Placeras andra Sverigefondsval PLUS Småbolag Sverige Index som har haft en tuff motvind det senaste halvåret har backat närmare 28 procent. Trots det har fonden lyckats få en liten högre avkastning än sin fondkategori.

Listans två fonder med sämst avkastning har båda tillväxtbolagsfokus. MS INVF US Growth har backat drygt 52 procent i spåren på nedgång för amerikanska tillväxtbolag. En majoritet av den dåliga avkastningen har kommit efter årsskiftet och Placera valde att ta bort den inför februari.

Systerfonden globalfond MS INVF Global Opportunity har backat med drygt 33 procent och avkastat betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -