På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen idag: Negativ öppning väntas

Morgonrapport Wall Street inledde veckan med att handlas nedåt och Asien handlas blandat under morgonen. Ledande terminer indikerar en negativ öppning för OMXS30.

De amerikanska börserna inledde gårdagen uppåt men vände sedan ner och stängde på minus. Under gårdagen släppte USA statistik som visade att försäljningen av nya hus ökade 0,7 procent i maj, vilket överträffade analytikernas prognos på en nedgång på 3,7 procent. Det kom även statistik som visade att orderingången på varaktiga varor steg 0,7 procent i maj jämfört med månaden innan, vilket var lägre än konsensus som låg på 1,0 procents uppgång. Breda S&P 500 backade 0,3 procent och Nasdaq Composite sjönk 0,8 procent. Dow Jones industriindex tappade 0,2 procent.

Råvarorna på börsen noterade kraftig uppgång under veckans första handelsdag. Oljepriserna steg i samband med att G7 länderna börjat föra en seriösare diskussion om att införa ett högsta pris på olja som importeras från Ryssland för att bibehålla importen med att minska det ekonomiska bidraget till landet. Brentoljan adderade 1,8 dollar medan WTI-oljan steg 1,9 dollar. Detta innebär ett pris på 115,0 respektive 109,5 dollar per fat.

Även bland basmetallerna var det positiva rörelser under gårdagen. Tennpriset som rasade kraftigt i fredags rekylerade upp 9,0 procent. Nickel handlas upp 3,6 procent och bly stiger 2,5 procent. Zink noterades ned 0,5 procent. Guldet backade 3,1 dollar, vilket innebär ett guldpris på 1 824,4 dollar per uns.

Bland de enskilda bolagen på amerikanska börsen återfanns aktienätmäklaren Robinhood bland vinnarna. Bolaget steg 14,0 procent efter att Goldman Sachs höjt sin rekommendation för bolaget från sälj till neutral. Robinhood är även i rampljuset efter rykten om att bolaget FTX överväger att förvärva dem. Goldman Sachs sänkte däremot sin rekommendation för Coinbase till sälj från neutral vilket fick aktien att rasa 10,8 procent. Spirit Airlines handlades ned 7,95 procent efter att de annonserat att de accepterat budet från Frontier Group på 2,7 miljarder dollar. Även bolaget Jetblue har lagt ett bud på Spirit Airlines och detta bud är 1 miljard dollar högre än Frontier Groups. Men Spirit Airlines avstår Jetblues bud då de inte tror att myndigheterna hade accepterar att Jetblue förvärvar bolaget. Svenska Polestar som börsnoterades i USA i fredags rusade under sin första handelsdag men föll kraftigt igår. Aktien rasade 14,5 procent men är fortfarande på plus efter introduktionen.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan steg 8 punkter till 3,20 procent.

De asiatiska börserna rör sig åt olika håll med uppgång i Japan och nedgång hos de kinesiska börserna. Nedgångarna på den amerikanska marknaden skapade oro som spred sig till Asien och tynger börserna där. Rapportsäsongen i Kina har kommit i gång så smått och initiala rapporter har visat på svaga resultat. Klockan 07:30 noteras japanska Nikkei 225 upp 0,3 procent, Hang Seng handlas 0,8 procent lägre och Shanghai kompositindex är oförändrat.

Paynova har sin sista dag för handel på NGM före byte till First North idag. Det har även kommit flera nya riktkurser under morgonen. RBC höjer sin riktkurs för Volvo till 226 SEK (224) och upprepar sector perform. BMO sänker sin riktkurs för Boliden till 350 SEK (425) och upprepar market perform.  SEB sänker sin riktkurs för Assa Abloy till 240 SEK (270) och upprepar behåll.

Det är en hektisk dag på makrofronten som inleds med att Sverige rapporterar handelsbalans klockan 08:00. Vid samma tidpunkt släpper Tyskland statistik över konsumentförtroendet i landet. Sedan skiftar fokus till USA som släpper både statistik över grossistlager och handelsbalans vid klockan 14:30. Sen kommer Redbook index över detaljhandeln i landet vid 14:55 och USA:s konsumentförtroende kommer 16:00. Tisdagen avslutas som vanligt med att API släpper sin veckovisa inventering av oljelagerna i USA klockan 22:30.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -