"Därför stoppar Kina inte kriget"

Geopolitik PARIS. De två saker som nu orsakar mest skada på den globala ekonomin är kriget i Ukraina och Kinas nolltolleranspolitik mot covid. Båda sakerna skulle Kina kunna åtgärda. Det säger Steve Tsang professor och chef för SOAS China Institute på University of London på Amundi World Investment Forum.

”Kina hade kunnat och kan stoppa kriget i Ukraina och göra slut på nolltolleranspolitiken mot covid. Inget av detta kommer dock att inträffa eftersom de kinesiska ledarna inte vill att det sker. Inrikespolitiska skäl ligger bakom att de håller fast vid båda sakerna. Jag tror att det är ett mönster vi kan förvänta oss kommer att fortsätta.”

”Putin åkte till Peking i samband med OS i februari. De hade flera möten. Efter detta släpptes ett dokument på 5000 ord, där det bland annat står att Xi Jinping och Kina står för obegränsad vänskap med Ryssland och vice versa.”

”Kina ville inte se ett krig i Ukraina. Den ukrainska regeringen har kommit väl överens med Kina. Putin måste ha övertygat Xi Jinping om att kriget skulle gå fort och att en nytillsatt regering i Ukraina skulle innebära ett ännu bättre samarbete med Kina.”

”När Putin fick det här godkännandet av Kina lät han armén invadera Ukraina. Kina har insett att de begått ett misstag och Ryssland har misslyckats med att ta Ukraina.”

”Den röra som Putin skapat har nu i Kinas ögon dock potentiellt skapat ett gyllene tillfälle för Xi Jinping att uppnå ett stort mål för Kinas utrikespolitik, vilket är att världen ska ha stor respekt för Kina.”

”Han hade kunnat göra mer för att stoppa kriget. Nu kan han inte göra något eftersom det skulle ge en signal om att hans godkännande av kriget var felaktig. Det gör att han nu inte kan göra något annat än att stödja Putin. Kina kommer dock inte att göra något som kan utlösa sekundära sanktioner.”

Om Kina däremot hade velat stoppa konflikten hade de sannolikt kunnat göra det.
”Om det överhuvudtaget finns någon som Putin skulle lyssna på så är det Xi Jinping.”

Fokus för den kinesiska eliten är nu helt inställd på den kommande partikongressen.

”Den 20:e partikongressen för kommunistpartiet hålls i november i år. Där måste Xi Jinping säkra sin tredje mandatperiod. Ingenting får stå i vägen för att han blir återvald igen.”

När det gäller nolltolleranspolitiken mot covid är kineser i allmänhet mycket kritiska enligt Tsang.

”Människor i Kina gillar inte nolltolleranspolitiken, men om du skulle fråga någon med lite makt i Kina så skulle alla säga att problemet med nolltolleranspolitken inte är politiken i sig utan att problemen gäller själva utförandet och de som genomför politiken. Xi Jinping själv och policyn i sig själv är aldrig felet kommer de att säga.”

”Xi anser själv att policyn visar kommunistpartiets överlägsenhet. Det är hans policy så han måste se till att det anses vara den bästa policyn fram till partikongressen i november efter det så skulle man kunna tänka sig att det kommer förändringar. Innan det ser jag inte det som möjligt att ändra något.”

Globalt är Kinas önskedröm en fragmenterad värld.

”Kina vill inte se unipolär värld särskilt inte en värld som är helt dominerad av USA. Men Kina vill inte heller se en bipolär värld där världen delas in i två block. Kina vill helst se en fragmenterad värld.”

”Jag har studerat Kinas president Xi Jinping noga och resultatet är att det som Xi vill uppnå är att Kina ska bli accepterat som världens ledande nation, men inte genom att ersätta USA för att ersätta USA skulle innebära att man fortsätter att bära den börda USA bär. Så man vill bli dominerande på sina egna villkor.”

”Det gör att en värld som är fragmenterad fram tills Kina kan stiga fram som den dominerande världsmakten är vad Kina helst vill se”, säger Steve Tsang.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -