Står Lindab pall även i motvind?

Aktieanalys Ventilationsbolaget Lindabs aktie har kommit ned på jorden igen efter fjolårets kursrusning. Nu är aktien visserligen billig, men räcker det om byggkonjunkturen går ned för landning?

Energieffektiva lösningar för hälsosamma inomhusmiljöer. Så sammanfattar Lindab sin verksamhet och i praktiken betyder det att man säljer luftkanalsystem av plåt samt spjäll, mätdon och ventiler som förbättrar ventilationen inne i en byggnad. Även utanpå en byggnad kan man hitta Lindabs produkter och då handlar det om exempelvis plåttak, fasader och system för vattenavrinning.

Den fleråriga och framgångsrika omställning av bolaget som vd Ola Ringdahl har drivit på gick i stort sett i mål i slutet av fjolåret när den projektbaserade verksamheten Buildning Systems såldes. Nu är allt fokus på de kvarvarande två affärsområdena Ventilation Systems, som står för två tredjedelar av omsättningen, och Profile Systems där resterande del av omsättningen ryms.

Det är lätt att gilla förutsättningarna på marknadsledaren Lindabs slutmarknader om man är långsiktig. Med höga energipriser och allt hårdare miljökrav på både nya och existerande byggnader inom EU har fastighetsägarna dubbla anledningar att se över hur effektiv ventilationen är. Att pandemin satte luftkvaliteten i centrum har inte minskat incitamenten och tillsammans borgar detta för en strukturellt bra efterfrågan över tid.

Kortsiktigt är det svårare att jubla. En konjunkturavmattning ser ut att lura i kulisserna och med det är risken stor för att byggaktiviteten bromsar in, vilket skulle hämma efterfrågan för Lindab också. Vd Ola Ringdahl tog själv upp frågan i senaste kvartalsrapporten och påtalade då att Lindab är försiktiga med nya kostnader och att varje projekt utvärderas noga.

När bolaget i går höll kapitalmarknadsdag sa Lindabchefen att någon avmattning visserligen inte syns hos bolaget, men installation av ventilationsutrustning ligger sent i cykeln så visst finns det en risk för att det kommer längre fram.

Ola Ringdahl, vd Lindab

Ett annat besked på kapitalmarknadsdagen var att de finansiella målen som sattes förra hösten ligger fast. Det innebär en tillväxt på minst 10 procent, via förvärv och organiskt, samt en justerad rörelsemarginal som överstiger 10 procent varje år.

Marginalmålets formulering ska enligt Ola Ringdahl tolkas som att marginalen bör ligga en bit över 10 procent i goda tider, men inte gå ned under tvåsiffrigt i tuffare tider. Med en marginal på 13,1 i fjol och 13,6 procent den senaste 12-månadersperioden ligger Lindab nu klart över det golvet.

Det är en kontrast till hur det har sett ut historiskt där det normala snarare var 6 procents rörelsemarginal. Renodlingsarbetet där Lindab har lagt fokus på rätt produkter och rätt marknader har burit frukt. Att man även har lyckats hantera snabba prisuppgångar på insatsvaror med proaktiva prishöjningar är en annan förklaring till den robusta marginalförbättringen.

Framöver så räknar analytikerna som följer bolaget med att marginalresan tar en paus och planar ut, men inte med något fall ner mot 10-procentsnivån. Det är måhända lite optimistiskt om slutkunderna trampar på bromsen men den aktiva prissättningen, mer automation i tillverkningen, en snabbfotad decentraliserad organisation och en bättre produktportfölj talar ändå för att Lindab kommer att stå emot bra om efterfrågan viker.

Tillväxten som i fjol hamnade nära 20 procent kommer även i år att göra ett ryck men det är till viss del en optisk effekt. Stora prishöjningar driver upp försäljningen mätt i kronor och en förvärvsintensiv period sätter också stora spår. I fjol köpte Lindab fem bolag, i år har köpen fortsatt i god takt och det senaste presenterades förra veckan då man tog klivet in i Nederländerna via köpet av R-Vent.

En uppskruvad tillväxttakt i år gör att analytikerna därefter ser en ganska plan tillväxtkurva framför sig 2023 och 2024, med reservation för att nya förvärv inte ligger i prognoserna.

  2021A 2022E 2023E 2024E
Omsättning, Mkr 9648 11512 11733 12207
Rörelsemarginal (ebit) % 13,1 12,8 12,5 12,7
Vinst/aktie, sek 12,5 14,3 14,2 15,0
Utdelning/aktie, sek 4,0 5,2 5,6 5,8
Källa: Factset        

 

Efter många års trög utveckling för aktien fick ägarna i Lindab vara med en ordentlig åktur när lönsamheten började ta fart. Det lossnade sedan rejält efter pandemiraset våren 2020 och därefter fortsatte aktien upp med hela 89 procent i fjol, innan luften gick ur igen. I år har kursen halverats.

Oro för sämre byggkonjunktur, minskad hajp kring ESG-stämplade aktier och ränteuppgångarna har skrämt bort placerarna. Samtidigt har den underliggande verksamheten fortsatt att gå som tåget med lönsamhetsförbättringar, hög tillväxt och rapporter som har övertygat.

Den här tudelade utvecklingen innebär att värderingen nu har kommit ned rejält. Från att ha handlats på p/e-tal långt över 20 i fjol är det nu nere på 11 för innevarande år och nästa års vinstprognos.

Men då är som nämnts tidigare bedömningen från analytikerna att både omsättningen och marginalerna förblir stabila och den synen delar uppenbarligen inte alla placerare. Gör vi en grov kalkyl där analytikerna får rätt i sina omsättningsprognoser men rörelsemarginalen faller till 10 procent så skulle vinsten per aktie hamna kring 11 kronor och då ligger p/e-talet strax över 15 istället för 11. Inte särskilt skrämmande men inte heller någon fyndnivå längre.  

Lindab är ett betydligt bättre bolag idag än för några år sedan och vi tror att de står pall även i en tuffare miljö. Om så är fallet kommer dock att ta en tid att bevisa och därför är det ingen stress att köpa aktien än. Även om den har halverats i år så är kursen en bit högre än vad den var före pandemin.

Den långsiktigt intressanta potentialen till trots så tror vi att aktien förblir sval åtminstone tills konjunkturbilden klarnar under årets andra hälft. Vi väljer att avvakta.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lindab International Neutral 157,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -