Fortsätter revanschen för värdeaktier?

Fondkommentar Värdeaktier har varit i hetluften sedan det amerikanska presidentvalet i november 2020. Placera tittar närmare på investeringsstrategin och ser om den har mer att ge.

Warren Buffet hör till en av de investerare som under flera decennier varit en stark röst för att investera i värdeaktier.

Värdebegreppet populariserades först på 1930-talet av ekonomerna Benjamin Graham och David Dodd. De två ekonomerna hör till pionjärerna med en av de första böckerna inom ämnet aktieanalys.

Benjamin Graham

De förespråkade att äga företag som ger en säkerhetsmarginal, vilket de syftade på innebär är att den nuvarande aktiekursen är lägre än den förväntas vara under konservativa prognoser av företagets framtida resultat.

Det handlar om att hitta bolag med stabila vinster, relativt låg skuldsättning, låg värdering och höga utdelningar.

Den globala indexleverantören MSCI har valt att beräkna värdeindexet MSCI World Value. Indexet fångar upp investeringsstilen värdeinvesteringar med hjälp av tre variabler: bokfört värde genom aktiepriset, 12-månaders framtida vinster genom aktiepriser och direktavkastning.

Investeringsstilen har förutom under fjolåret haft ett riktigt tungt decennium, avkastningsmässigt. Under perioden 2018 till 2020 var det riktigt illa med riktigt svag avkastning relativt andra investeringsstilar och inte minst tillväxtaktier som var väldigt populära hos investerarkollektivet. Akronymet FANG blev tydligt etablerat och de inblandade tillväxtbolagen skördade stora avkastningsframgångar år efter år.

Men lyfter vi blicken och ser bortom det senaste decenniet så levererade värdeaktierna en betydande överavkastning från år 2001 till 2006. Och tittar vi ändå längre tillbaka så visar mätningar för perioden 1976 till 2016, att värdeaktier skapat allra högst avkastning, men till högst risk.

Över riktigt långa perioder har värdeaktier levererat en hög avkastning och varit en vinnande investeringsstrategi. Men på kort sikt har avkastningen för värdeaktier varit betydligt mer volatil och svängigt mellan åren.

Sedan det amerikanska presidentvalet i början på november 2020, då Biden vann över Trump har värdeaktier haft en betydligt högre avkastning än tillväxtaktier. Trots att de senaste två och ett halvt månadern bjudit på en rejäl utförsbacke för många tillgångslag och aktier i synnerhet är gapet mätt i avkastning större än på länge mellan värde- och tillväxtaktier.

MSCI World Value index innehåller värdebolag från alla sektorer. De tre största sektorerna är finans, hälsovård och industri. En tydlig skillnad från motsvarande tillväxtbolagsindex är att energisektorn väger mer än tekniksektorn.

Just energibolagen sticker ut som den klart bästa sektorn under perioden. I år har energisektorn avkastat över 24 procent och är den bäst presterande globala sektorn och den enda med positivavkastning. Energibolagen väger drygt 8 procent i MSCI World Value index. Det är betydligt mer än i både MSCI World index där vikten landar på 5 procent och MSCI World Growth index där vikten är dryga procenten.

Det nya börsklimatet med rusande inflationen och allt högre marknadsräntor ser ut att gynna värdeaktierna bättre än tillväxtaktier. Värderingen är inte utmanande. Direktavkastningen för MSCI World Value index är 3 procent, vilket är 50 procent högre än snittet på globalindex som avkastar 2 procent.

Framåtblickande p/e-tal värderar värdeindex till 12,6, även det ger en indikation om en klart lägre värdering av de framtida vinsterna. Snittet för globaltaktieindex landar på 15,9 och tillväxtbolagsindex på ett mer utmanande p/e-tal på 23,3.

Om vi får några år med fortsatt hög inflation och betydligt högre marknadsräntor än de senaste årens minusräntor talar det för att vi kan på en börsperiod som talar för värdeaktier. Inte minst värderingen.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -